Robert Deutsch / USA Today Sports
POPIS SE ŠIRI

RUSI OTKRILI NOVI SENZACIONALNI SLUČAJ DOPINGA O KOJEM SVIJET ŠUTI? Novo ime na udaru je i Rafa Nadal!

Španjolski tenisač Rafael Nadal i britanski atletičar Mo Farah nalaze se na listi sportaša kojima je WADA dozvolila upotrebu zabranjenih sredstava, tvrde u novoj objavi ruski hakeri.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. rujan 2016. 20:29

Prema informacijama koje su objavljenje na sajtu hakerske grupe "Fancy Bears", Nadalu je 2009. dozvoljena upotreba beta-metazona, a 2012. kortikotrofina u dozama od 1mg svaka tri dana.

Nadalova terapija je trajala od 30. srpnja do 8. kolovoza, ali se on još 19. srpnja povukao s Olimpijskih igara u Londonu zbog ozljede koljena.

Farah je pak dobio dozvolu da koristi kortikosteroid triamsinolon u listopadu 2008. i srpnju 2014. godine, kada je zbog kolapsa poslije treninga bio na morfinu.

Četvorostruki olimpijski prvak na 5.000 i 10.000 metara je 2015, tijekom skandala u vezi sa svojim trenerom Albertom Salasarom, rekao da je samo jednom koristio nedozvoljene lijekove u terapeutske svrhe (TUE).

Grupa "Fancy Bears" je objavila dokumente više od 30 sportaša koja otkrivaju da im je WADA dozvolila da koriste zabranjene supstance iz terapeutskih razloga.

Ruski hakeri su upali u sistem WADA i prvo objavili dokumente o sestrama Sereni i Venus Williams te višestrukoj olimpijskoj prvakinji u gimnastici Simone Biles, o korištenju zabranjenih supstanci.

Potom su objavili dokumente o još dvadesetak sportaša, među kojima su trofejni biciklisti Cris Froom i Bradley Wiggins, te tenisačica Petra Kvitova.



WADA je potvrdila upad hakera, istaknuvši da je to pokušaj podrivanja svjetskog antidoping sistema, a u objavljenim dokumentima su uglavnom detalji o dozvoljenom korištenju zabranjenih lijekova za TUE.

Hakeri ipak tvde da je TUE "dozvola za doping" i da je WADA korumpirana i prevarantska organizacija, a ruska vlada se ogradila od njihovog djelovanja.

Linker
19. travanj 2024 20:28