REUTERS
JEDI KAO NOLE

Sve tajne Novakove dijete: snagu crpi iz grahorica i ribe, pola tjedna je vegan, jutro počinje čašom mlake vode

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 16. srpanj 2019. 11:37

Novak Đoković u nedjelju je ponovno pokazao da je stroj. Svoj peti Wimbledon osvojio je nakon najduljeg finala u povijesti, petosatnog trilera koji je fascinirao milijune diljem planeta.

Tajna njegove snage, izdržljivosti i fokusiranosti, kako je sam otkrio, osim u treningu leži u pomno planiranoj prehrani koja je zadnjih godina bila predmet rasprave, pa čak i kontroverzi. Đoković vjeruje da mu je upravo taj režim omogućio vrhunske sportske rezultate i brže oporavke, ali i spasio ga od mnogih zdravstvenih problema s kojima se susretao.

Što možemo naučiti od njega? Možemo li se hraniti kao Novak Đoković i koliko će nam to poboljšati zdravlje i kondiciju?

Srpski tenisač režim prehrane bazira na nekoliko jednostavnih postulata.

Izbjegava u organizam unositi gluten i mliječne proizvode. Na minimum svodi i šećer, a trudi se cijeli svoj meni bazirati na povrću, grahu, ribi, voću, orašastim plodovima, sjemenkama, slanutku, leći i zdravim uljima.

Reakcija na aktiviste

Crveno meso, nedavno je izjavio, godinama nije pojeo, no unatoč tome odbija se klasificirati kao vegetarijanac ili vegan.

- Da budem iskren, ne volim oznake bilo kakvih vrsta. Jedem hranu koja se bazira na biljkama već nekoliko godina, ali zbog raznih krivih interpretacija i zloupotrebe tih oznaka, jednostavno ne volim koristiti ta imena.

Moja je prehrana bazirana na namirnicama biljnoga porijekla, što je jedan od razloga zašto se tako brzo oporavljam. Više nemam alergije s kojima sam se prije borio. I to mi se sviđa - rekao je na konferenciji za novinare nakon meča koji ga je odveo u finale Wimbledona, kao reakcija na aktiviste koji su u blizini terena po nogostupu kredom ispisivali parolu “Djokovic is vegan” (Đoković je vegan).

I u prijašnjim je intervjuima govorio o važnosti prehrane za njegovo zdravlje i trening. Forbesu je tako objasnio da povremeno u svoj jelovnik uključuje ribu i piletinu, ali da se većinom drži biljaka.

- Svjesniji sam svog tijela na terenu. Oprezniji. Uklonio sam toksine iz tijela, a njima i upale koje su imale veze s količinom energije. Kad ste na terenu i igrate tri, četiri ili pet sati, trebate pravo gorivo. Za mene je to gorivo na biljnoj bazi - rekao im je.

Iskustva koja mu je donijela promjena u prehrani Đoković je 2013. opisao i u svojoj knjizi “Serviraj za pobjedu” (Serve to Win), u kojoj je otkrio da je godinama imao probleme s astmom i stalnim umorom.

- Od trinaeste sam se godine stalno osjećao napuhnuto, posebno noću. Budio bih se i ustajao umoran. Imao sam te probleme čak i kad sam trenirao tri puta dnevno. Imao sam alergije i u dane velike vlage ili vrijeme cvjetanja biljaka to bi se posebno pogoršalo. To što mi se događalo bilo je jako čudno. Napad astme dođe na samom početku vježbanja, ne javlja se za trosatnog meča. Ali za vrijeme velikih mečeva, protiv ponajboljih igrača, držao bih se nekoliko prvih setova i onda bi došla kriza - prisjetio se, pa objasnio da je uzrok tome zapravo bio vrlo jednostavan - pogrešna prehrana.

Kad je u siječnju 2010. na Australia Openu Đoković umalo kolabirao za vrijeme meča s Jo-Wilfriedom Tsongom, Đoković je u knjizi komentirao da mu je to bio najteži trenutak u karijeri, a srbijanski nutricionist dr. Igor Četojević pretpostavio je da problem nije u Đokovićevu dišnom, nego probavnom sustavu. Isti liječnik poslije ga je podvrgnuo jednostavnom testu. Zatražio je da lijevu ruku stavi na svoj trbuh, a desnu ispruži i da otpor doktoru koji ju je vukao prema dolje. Potom mu je dao da pojede krišku kruha.

Mamurna jutra

- Zvučalo je ludo, ali mogao sam odmah osjetiti veliku razliku - tvrdio je Đoković. Kemijski je test njegova organizma poslije pokazao veliku netoleranciju na žitarice i mliječne proizvode, bio je na bezglutenskoj dijeti 14 dana i osjećao se odlično. Nakon toga doktor mu je dao da pojede pecivo. - Osjećao sam se kao da sam se upravo probudio s mamurlukom - opisao je, a nakon prelaska na novi režim u kojem je izbacio gluten izgubio je i pet kilograma.

Đoković je nedavno sudjelovao i u filmskom projektu koji promovira prehranu koja se bazira na biljkama. Uz svjetskog tenisača broj jedan, redatelja Jamesa Camerona ekipu ovog velikog projekta čine i imena poput Jackieja Chana, Arnolda Schwarzeneggera, Chrisa Paula, Lewisa Hamiltona i drugih svjetskih sportskih zvijezda. Svi su oni posvjedočili da se, otkad ne jedu meso, osjećaju bolje i imaju više energije. Film kombinira tvrdnje znanstvenika s iskustvima profesionalnih sportaša, koji odreda tvrde da ih je upravo novi način prehrane, koji je doživio boom, doveo do njihovih najvećih trijumfa.

Premijera filma “The Game Changers” (što bi se moglo prevesti kao “Oni koji mijenjaju stvari”) očekuje se u rujnu.

- Ne radi se samo o osobnom zdravlju, nego i o održivosti, ekologiji, životinjama. Brinem se o tome - rekao je Đoković.

Linker
25. travanj 2024 07:21