Action Images via Reuters/Tony O'Brien
USUSRET US OPENU

TRENER NAJBOLJEG HRVATSKOG TENISAČA UOČI POSLJEDNJEG GRAND SLAMA SEZONE 'Da bi uzeo skalp Đokovića i Nadala, Marin mora igrati još rizičnije'

Trener Ivan Cinkuš o najboljem hrvatskom tenisaču prije početka posljednjeg Grand Slama sezone, turnira na kojem se Čilić najugodnije osjeća, koji mu je statistički najuspješniji i na kojem je, uostalom, osvojio titulu 2014.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. kolovoz 2018. 16:24

Marin Čilić izvanredno se dobro osjeća u New Yorku, zapravo, uvijek se dobro osjećao u gradu u kojemu se održava posljednji Grand Slam turnir sezone. US Open je statistički i u svakom drugom pogledu njegov najuspješniji Grand Slam turnir s omjerom 29-8 (Wimbledon 28-11, Australian Open 26-10, Roland Garros 24-12), gdje nikad od debija 2008. godine nije izgubio u 1. kolu te samo jednom u drugom (od Keija Nishikorija 2010. u pet setova).

U New Yorku je igrao prvo četvrtfinale (2009) na Grand Slam turnirima, u New Yorku je - konačno - postao Grand Slam pobjednik (2014, revanš Nishikoriju u finalu u pravom trenutku). Godinu dana kasnije u obrani naslova dogurao je do polufinala, ali s ozlijeđenim gležnjem nije se mogao ozbiljnije suprotstaviti Novaku Đokoviću. Posljednje dvije godine, doduše, nisu bile pretjerano uspješne. Oba je puta eliminiran u 3. kolu, od Jacka Socka i Diega Schwartzmana.

Aug 10, 2018; Toronto, Ontario, Canada; Marin Cilic (CRO) serves a ball to Rafael Nadal (not pictured)  in the Rogers Cup tennis tournament at Aviva Centre. Mandatory Credit: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports
John E. Sokolowski-USA TODAY Sports / Reuters

Nakon kiksa u Wimbledonu ovo ljeto (neobjašnjiv poraz od Guida Pelle u 2. kolu nakon vodstva od 2:0 u setovima), US Open Čilićeva je prilika da se vrati navadi dobrih partija na Grand Slam turnirima. Ždrijeb ga je definitivno poljubio, nalazi se u kvadrantu u kojemu je najveća prijetnja Alexander Zverev (preuzeo ga je Ivan Lendl!) i barem do četvrtfinala se ne mora previše osvrtati s kim će igrati. Neka drugi misle o njemu.

Ždrijeb ‘u tajnosti’

U četvrtak je Marin u Flushing Meadowsu trenirao s Rogerom Federerom.

- Rekao bih da je bio solidan trening - iz New Yorka se javio Čilićev trener Ivan Cinkuš.

- Roger kao Roger, nema se tu što dodati. Marin? Bilo je uspona i padova na treningu, kasnije smo ostali još malo raditi na servisu.

Spominjati Wimbledon nema smisla, već smo napisali da je poraz od Argentinca Pelle neobjašnjiv. Tim više što je većina ljudi prije turnira proglasila Marina jednim od tri najveća favorita (Federer, Đoković), nakon što je osvojio Queen’s Club u fantastičnom finalu protiv Novaka Đokovića. Jedan loš dan, jedna loša procjena (nije smio nastaviti igrati pod prijetnjom kiše) te opće nesnalaženje i osjećaj panike u nastavku meča drugog dana pokazuju koliko se neuputno baviti prognozama.

Aug 13, 2018; Mason, OH, USA; Novak Djokovic (SRB) returns a shot against Steve Johnson (USA) in the Western and Southern tennis open at Lindner Family Tennis Center. Mandatory Credit: Aaron Doster-USA TODAY Sports
Aaron Doster-USA TODAY Sports / Reuters

Ždrijeb US Opena objavljen je u četvrtak u 14 sati po lokalnom vremenu. Točno tako, objavljen, jer je obavljen ranije i potom nekoliko sati kasnije prezentiran. Na prilično čuđenje medija. Zašto se sa ždrijebom ne ide u živo, čemu takav pristup? Nitko ne sumnja da je sve napravljeno po pravilima, uostalom, zar bi Serena Williams završila u najtežem mogućem kvadrantu i to kad su je počastili pozicijom 17. nositeljice? Ispada da bi bolje prošla da joj nisu honorirali prošlost, činjenicu da je šesterostruka osvajačica.

Cinkušu je posao pripreme meča 1. kola olakšan jer će Marin igrati protiv Mariusa Copila, 27-godišnjeg Rumunja s kojim se sastao prošli tjedan u 2. kolu Cincinnatija (6:7, 6:4, 6:4).

- Zanimljivo, uopće nisam bio svjestan da je ždrijeb već održan. Copila, dakle, poznajemo, uvjerili smo se da može biti opasan. Marin mora iskazati primjerenu želju za pobjedom i od početka biti agresivan.

Za razliku od prošlog ljeta, kad zbog ozljede aduktora nije bio u stanju odigrati ništa od finala Wimbledona do US Opena, Marinovo američko ljeto ove godine bilo je vrlo dobro. Četvrtfinale Toronta i polufinale Cincinnatija su ono što se očekuje od tenisača njegove kvalitete, a za veći iskorak nedostajalo je samo malo protiv Rafaela Nadala (6:2, 4:6, 4:6) i Novaka Đokovića (3:6, 6:3, 4:6). Tako blizu, a tako daleko.

Aug 11, 2018; Toronto, Ontario, Canada; Rafael Nadal of Spain plays a shot against Karen Khachanov of Russia (not shown) in the Rogers Cup tennis tournament at Aviva Centre. Mandatory Credit: Dan Hamilton-USA TODAY Sports
Dan Hamilton-USA TODAY Sports / Reuters

- Protiv Nadala je u sva tri seta pokazao što stvarno može. Pritom ga je pomeo u prvom setu, dok je u drugom malo nedostajalo da konkretizira prilike i pobijedi. S Torontom sam zadovoljniji, bez obzira na to što je u Cincinnatiju otišao do polufinala. U Ohiju je kiša puno toga poremetila, ali barem smo se uvjerili da je fizički sasvim spreman.

Mora biti odlučniji

Što je to točno nedostajalo da se uzmu skalpovi Nadala i Đokovića? Zašto su mu izmakle pobjede?

- Marin mora biti još odlučniji, s najboljima se mora igrati s još više rizika u određenim trenucima, kad se dođe u priliku. Igra nas ne brine, tu je sve u redu. Mislim da je s ova dva turnira dobio na samopouzdanju, odigrao je dovoljan broj mečeva da bi izbrusio formu i pritom se nije umorio. To što je izgubio od njih, može biti samo dodatan motiv za US Open. Ne treba se opterećivati, neka gleda samo sebe i rezultat će doći.

Nama nitko ne brani baciti oko na ždrijeb, vrlo prohodan ždrijeb. U 2. kolu Marina čeka kvalifikant, u 3. kolu netko iz kvarteta Mannarino (29), Tiafoe, Daniel, De Minaur, u osmini finala vjerojatno prijatelj Goffin (10) ako je zaliječio ozljedu ramena. Tu ćemo se zaustaviti.

Linker
19. travanj 2024 12:49