Emilee Chinn/Getty Images
US OPEN

U NAJBOLJOJ SEZONI KARIJERE MLADOJ OSJEČANKI OČITO NIŠTA NIJE NEMOGUĆE 'Sretna sam, ali želim još nekoliko pobjeda jer nisam gotova'

Osječanka protiv Julije Görges spasila meč-loptu i kreirala preokret iz kojeg je izašla kao pobjednica, a to joj je donijelo najveći uspjeh na najvećim turnirima.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. rujan 2019. 11:20

Donna Vekić je, vjerovali ili ne, treći put ove godine spasila barem jednu meč-loptu i kreirala preokret iz kojeg je izašla kao pobjednica. Ono što je izvela protiv Julije Görges u osmini finala US Opena, kad je kod 4:5 u drugom setu poništila meč-loptu Njemice i nakon toga došla do pobjede, vrijedne prvog četvrtfinala na Grand Slam turnirima, pošlo joj je za rukom još protiv Kiki Bertens u 2. kolu Brisbanea na početku godine (dvije meč-lopte kod 4:5 u trećem setu za 7:6(5), 1:6, 7:5), te protiv Madison Keys u Torontu (tri meč-lopte kod 4:5 u drugom setu za 3:6, 7:6(5), 7:6(5)).

- Protiv Madison je to bila jedna sasvim druga razina - objašnjavala je 23-godišnja Osječanka nakon plasmana u četvrtfinale u New Yorku.

- Tada sam jednom nogom već bila u svlačionici.

‘Samo nemoj uprskati’

Naravno da je Donna jedina koja je uspjela u 2019. godini dobiti takva tri meča u kojima je bila suočena s meč-loptom. U najboljoj sezoni u karijeri očito ništa joj nije nemoguće.

- Smatram da kad su mečevi tijesni, čak i kad imaš meč-loptu protiv sebe, moraš nastaviti vjerovati. Kad sam izlazila na teren kod 4:5, vjerovala sam da mogu dobiti taj gem i preokrenuti sve.

VEKIĆ 1
BENCIC 2
2014. Birmingham,
1. kolo 4:6, 4:6
2014. New Haven,
kval. 6:7 (2), 2:6
2019. Roland Garros,
3. kolo 6:4, 6:1

Naravno, Njemica je pomogla, jer do tada uglavnom nedodirljiva na početnom udarcu, napravila je tri duple pogreške i još tri pogreške u igri, tako da je širom otvorila vrata za Donnin povratak.

- Sa mnom uvijek mora biti malo komplicirano - nasmijala se Osječanka.

- Ionako sam osjećala da mogu igrati još pet sati ako treba, zašto onda ne pokušati?

Ovo joj je bila treća osmina finala na Grand Slam turnirima. I prvi put, lani u Wimbledonu, igrala je protiv Görges.

- Tada joj nisam mogla ništa, jednosmjerna ulica. Slično je bilo protiv Johanne Konte ove godine u Roland Garrosu.

Ali je zato skupljala iskustvo i znala da će doći njen trenutak. To vjerovanje se isplatilo ispod krova Louis Armstrong stadiona. Da nije bilo toga, potonula bi već nakon gubitka prvog seta, koji je Görges riješila s dva briljantna poena u tie-breaku. Ili kad je protivnica krenula s breakom u drugom setu. Puno je toga ukazivalo da bi mogla potonuti, ali to se ipak nije dogodilo. Imala je i Donna svoje strahove, priznala je da je nakon Wimbledona bila jako nervozna kako će se odviti drugi dio sezone.

- Prvi dio je bio jako dobar i mislila sam, “samo nemoj sada uprskati”. U San Joseu i Torontu me strašno mučio pritisak i onda sam u Cincinnatiju pronašla svoj ritam i tako sam nastavila u New Yorku.

USPOREDBA
VEKIĆ vs. BENCIC
23 Godine 22
179 cm Visina 175 cm
23. Renking 12.
2 Titule (karijera) 3
0 Titule (2019.) 1
258-183 Omjer (karijera) 258-138
33-16 Omjer (2019.) 42-16
3,4 Zarada* 5,6

Nitko od preostalih osam tenisačica, osim naravno, Serene Williams, nije bio niti u finalu na Grand Slam turniru, pa je ovo jedinstvena prilika za sve. I za Donnu Vekić.
- Da mi se ovo dogodilo kad sam imala 18 godina, moja prva reakcija bi bila, “ovo je nestvarno”. Ali, sada sam sretna, stvarno sretna, ali nisam gotova. Ne želim da se završi. Osjećam da se ovdje još puno toga može napraviti i stvarno želim nastaviti, pokušati doći do još nekoliko pobjeda.

Nije rekla “jednu pobjedu” nego “nekoliko pobjeda”. To je taj pristup, koji se traži, bez obzira na to kako će na kraju ispasti.

- Ona nikada nije ostvarila nekakav veliki rezultat tipa osvajanja Indian Wellsa ili Miamija - objasnio je njen trener Torben Beltz.

- Međutim, bila je u 3. kolu, u 4. kolu, u četvrtfinalu, u polufinalu, pa sada, za sljedeći korak, moramo negdje napraviti pravi rezultat. Zašto ne na US Openu?

Dobre prijateljice

Između Donne i polufinala US Opena stajat će njena dobra prijateljica, deset mjeseci mlađa Belinda Bencic. Zajedničko im je da su obje bila tinejdžerske senzacije, Švicarka još i više, jer je rano uletjela u Top 10, ali je i puno toga propustila zbog ozljeda. Trenerica joj je bila majka Martine Hingis, Melanie Molitor.

- Za Belindu ću morati puno mijenjati ritam, možda neka visoka lopta, malo više slajsa, malo više skraćenih lopti, tako da je natjeram da pogađa što ću odigrati. Osnovno je da ću morati biti agresivna i tom agresivnošću otvarati teren.

Kao što je rekla, bit će zanimljiv meč. I velika prilika postati tek treća Hrvatica s polufinalom na Grand Slam turnirima. Iva Majoli i Mirjana Lučić-Baroni su jedine. Iva je, inače, meč s Görges promatrala iz Donnine lože.

Belinda: Sjajna je stvar da će jedna od nas biti u polufinalu
Belinda Bencic najviše je pitanja dobila o tome kako je izbacila braniteljicu naslova Naomi Osaku, ali rekla je nešto i o predstojećem susretu s Donnom Vekić.

- Puno mi znači da ću igrati s njom. Imale smo nekako sličan put, ona je rano osvojila prvu titulu. Onda je nastao pritisak, neke ozljede, teška vremena, a sada se obje vraćamo. Sretna sam zbog nje, ali definitivno želim pobijediti. U stvari, bit će sjajno da će jedna od nas igrati u polufinalu - rekla je Švicarka, čiji su roditelji (Ivan i Dana) Slovaci i koji su emigirali u Švicarsku još 1968.

Linker
23. travanj 2024 10:00