Zagreb, 221218.
Ravnice
Tenisacica Oleksandra Oliynykova i otac Denis Oliynykov koji vozi taxi.
Na fotografiji: Denis i Oleksandra Oliynykova.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Na fotografiji: Denis i Oleksandra Oliynykov

TENISKI 'RAT'

UKRAJINKA IZGUBILA NOVČANU POTPORU, PA POBJESNILA Stigao i odgovor: 'Tražila je pozivnicu za turnir i prijetila da neće igrati za reprezentaciju'

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 07.02.2019. u 13:02

 • Mlada ukrajinska tenisačica Oleksandra Oliynykov podigla je puno prašine u Hrvatskoj nakon što je saznala da više neće moći primati olimpijsku stipendiju od 1500 dolara mjesečno, što joj kao vrhunskoj sportašici-izbjeglici, od listopada 2017. godine dodjeljuje Međunarodni olimpijski odbor preko Hrvatskog olimpijskog odbora.

  - Netko me prijavio kao neprikladnu osobu za program zato što imam hrvatsko državljanstvo – napisala je Sashka u podužoj objavi na Twitteru gdje je objasnila sve svoje probleme. Godinama su je svi bojkotirali i zatvarali joj vrata, kaže. Niko nije priznavao njen uspjeh, a nakon objavljenog članka u Jutarnjem listu krajem prošle godine, kojem je cilj bio potaknuti dobročinitelje da pomognu Sashki, stvari su postale još gore.

  - Odmah nakon objavljivanja ovog članka mi smo postali “nepoželjne osobe” u Hrvatskom teniskom savezu (HTS). Svi naši procesi - svaki igrač pro-razine ima veze s ovom asocijacijom - bili su zamrznuti od dana izdavanja do sada – objašnjava Sashka na Twitteru.

  Zagreb, 221218.
Ravnice
Tenisacica Oleksandra Oliynykova i otac Denis Oliynykov koji vozi taxi.
Na fotografiji: Oleksandra i Denis Oliynykov.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
  Ranko Šuvar / CROPIX

  - Ja sam dokaz da taj program funkcionira – ističe Sashka.

  - Iako sam de-jure hrvatska državljanka, de facto sam još uvijek izbjeglica. Moj otac, majka i brat svi su izbjeglice. Prije samo mjesec dana bio je moj 18. rođendan, nemam odvojeni dom, novac, posao ili štednju. Oslanjam se na napore mojih roditelja da financiraju moj život. Kao hrvatska državljanka ja nemam ništa. Ako me izbacite iz programa, uzet ćete mi jedinu potporu koju imam. Postat ću još niže od izbjeglice, a ionako sam već niže od građanina u Hrvatskoj – objašnjava mlada tenisačica, a sada je stigao i odgovor HTS-a.

  PRIOPĆENJE HTS-A PRENOSIMO U CIJELOSTI

  Poštovana/poštovani,

  Hrvatski teniski savez neugodno je iznenađen objavom na društvenim mrežama tenisačice Oleksandre Oliynykove, jer se radi o klasičnom obmanjivanju javnosti i pokušaju iznošenja “istine” koja to nije. Na prvi pogled, iz njezine “argumentacije” može se zaključiti da ju HTS sustavno zakida za njezina prava, iako je stvarna situacija sasvim drugačija i, što je najvažnije, lako dokaziva.

  Među ostalim, HTS se optužuje da joj je uskratio financiranje. Tko zna koji put naglašavamo da HTS dobiva proračunska sredstva namjenski za podršku junirima/juniorkama, a Oleksandra Oliynykova svojom je voljom odustala od nastavka juniorske karijere, time i svojevoljno odustala od mogućnosti financiranja, jer se u kolovozu 2017. odlučila za profesionalni tenis.

  Također, svojom je voljom odbila igrati za hrvatsku reprezentaciju 2017. i 2018. Na koji bi način HTS u takvoj situaciji trebao opravdati financiranje iz hrvatskog proračuna tenisačicu koja ne želi igrati za Hrvatsku i ne želi sudjelovati u razvojnim programima HTS-a?  Napominjemo da njezinu odluku poštujemo, no ona i njezina obitelj moraju biti svjesni posljedica takvih odluka, a ne potom krivnju svaljivati na drugoga.

  HTS nema nikakav utjecaj, niti ga želi imati, na status izbjeglice i novac koji dobiva na taj način. Upravo je smiješno da nas se optužuje i za to. Javnost bi također trebala znati da je za ITF turnir u Zagrebu ultimativno tražila pozivnicu uz prijetnju da neće igrati za reprezentaciju ako ju ne dobije, iako je znala da po plasmanu na rang listi ima nekoliko igračica koje su ispred nje.

  Oleksandra je dobila stipendiju od HOO-a i MOO-a koja se isplaćuje preko HTS-a krajem 2017 za razdoblje rujan – prosinac 2017. u iznosu od 38.100,00 kuna za taj period. Stipendiju je nastavila  dobivati u 2018. godini s time da je iznos od 38.000,00 kuna dobivala kvartalno. Realizacija programa išla je kroz HTS na isti način na koji se realiziraju razvojni programi za igrače, a to znači refundacija troška za turnire, opremu, vitaminizaciju i slično. Ukupan iznos za 2018. je 115.000,00 kuna i, samo za usporedbu, veći je od iznosa HOO-a koji je u 2018. godini dobio tenisač, kandidat za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

  HTS još jednom podvlači da je otvoren za razgovor i rješavanje problema ukoliko postoje, na dobrobit mlade tenisačice. Još jednom naglašavamo da HTS mora voditi, i strogo vodi, računa o namjenskom trošenju sredstava za juniorski program, na temelju postojećih pravilnika.

   

  Tagovi
  Iz drugih medija