Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
MARIN HUMANITARAC

VIDEO: ČILIĆ PODIJELIO STIPENDIJE I NAJAVIO NOVU SEZONU 'Priče ovih klinaca me motiviraju, nadam se da mogu biti i bolji od trećeg mjesta'

Drugu godinu zaredom Marin Čilić je pripremio najljepše blagdanske poklone nekolicini mladih sportaša i glazbenika
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. prosinac 2019. 18:42

U Muzeju za umjetnost i obrt naš je tenisač osobno uručio stipendije u ime zaklade koja nosi njegovo ime i koja doista radi velike stvari za talentirane djevojke i mladiće, posebno one lošijeg imovinskog statusa.

U planu je bilo da se dodijeli deset glazbenih i isto toliko sportskih stipendija, ali kako je naglasila direktorica Zaklade Nevena Mrkonjić, plan se zbog brojnih sjajnih prijava promijenio, pa su jučer ukupno 22 stipendista primila po 10.000 kuna, dok je Gimnazija Izidora Kršnjavoga iz Našica dobila donaciju od 50.000 kuna za obnovu laboratorija prirodnih predmeta.

Zagreb, 161219.
Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10.
Svecana dodjela stipendija Zaklade Marin Cilic.
Na fotografiji: Marin Cilic, Tomislav Tomasevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Sjajna 15-godišnja skijašica Zrinka Ljutić drugu je godinu uzastopno dobila stipendiju. U nekim drugim okolnostima, možda bi se ovdje našla kao glazbenica jer, kaže, jedan od ciljeva joj je osnovati punk-rock bend. Zasad je to, ipak, požalila se, u poluuspješnoj fazi zbog velikih obveza na snijegu, ali ponekad zasvira s prijateljima kad uhvati vremena.

- Velika je čast ponovno biti ovdje. Zahvalna sam što postoji netko poput Marina tko podupire nas mlade sportaše i glazbenike - rekla je Zrinka.

A “prozvani” Marin nije skrivao ponos, u svakom je trenutku jučerašnjeg događaja blistao od sreće.

- Veseli me što smo ove godine ponovno na okupu, sada i s većim brojem stipendija, što je velika stvar. Nadam se da će kroz godine taj broj i dodatno rasti. Bilo je iznimno teško izabrati dobitnike jer smo imali preko 100 prijavljenih i da smo bilo kome dali, siguran sam da ne bismo pogriješili. Nadam se da će ovi klinci nastaviti pokazivati ljubav prema onome čime se bave i da će ostvarivati velike rezultate - poručio je Čilić.

Priznaje da uživa u radu za Zakladu i da se prepoznaje u mnogim pričama klinaca kojima je pomogao.

Zagreb, 161219.
Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10.
Svecana dodjela stipendija Zaklade Marin Cilic.
Na fotografiji: Marin Cilic, Pija Tikija.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

- Moja je dugogodišnja želja bila da napravim nešto ovako i da pokušavam sustavno pomoći talentiranoj djeci kojoj je to potrebno, pogotovo onima koji dolaze iz siromašnih obitelji. Presretan sam zbog toga, među njima sam se i sam pronašao, ne tako davno i ja sam bio dječak koji je s 14 godina došao iz Međugorja u Zagreb u potrazi za svojim snovima. Sada sam i njima zaželio da dosegnu svoje snove i da im se ispune i neki koje možda još nisu ni počeli sanjati.

Motivacijska pisma koja je pročitao i njega su, priznaje, napunila energijom.

- Kroz sva sam ta pisma mogao vidjeti koliku ljubav ti klinci imaju prema onome čime se bave. Bez velike ljubavi i strasti teško je forsirati se kad dođu teški dani. Uz njihove priče i sam dobivam motivaciju da idem dalje i da ponovno pokušam dosegnuti velike rezultate.

Takvih rezultata ove godine nije bilo puno, Marin je skliznuo na 39. mjesto svjetske ljestvice. Uvelike zbog problema s desnim koljenom koje ga je prisililo i da otkaže nastup u Davis Cupu.

- Koljeno je jako dobro, da kucnem o drvo. Stvarno sam prezadovoljan, posljednjih pet tjedana nemam nikakvih smetnji, treniram na vrhunskoj razini. Ovo je čak i rijetkost, od 2013. nisam imao pet, šest tjedana priprema, i vjerujem da će se to osjetiti u novoj sezoni. Veseli me početak nove sezone, još imam šest, sedam dana treninga, nakon toga slijedi mali odmor za Božić, druženje s obitelji, pa put u Australiju.

Nova sezona bit će otvorena novim natjecanjem, momčadskim ATP Cupom.

Zagreb, 161219.
Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10.
Svecana dodjela stipendija Zaklade Marin Cilic.
Na fotografiji: Marin Cilic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

- Lijepo je što ćemo krenuti nastupom za reprezentaciju, uz mene će biti Borna Ćorić, Ivan Dodig, Nikola Mektić i Viktor Galović. Bit će mi to svojevrsna priprema za Australian Open na kojem sam dugi niz godina ostvarivao dobre rezultate, najbolji 2018.

Te 2018. je igrao u finalu i izgubio u pet setova od Rogera Federera.

- Bilo je to moje treće Grand Slam finale, drugo protiv Federera. Taj je meč ostavio gorak okus na kraju, imao sam svojih prilika na početku petog seta, ali neke mi stvari nisu išle na ruku. U posljednji su trenutak zatvorili krov, što nisam očekivao, ali bilo je i to ogromno iskustvo, veliki iskorak. Iza tog finala sam dosegnuo svoj najbolji renking, treće mjesto na ATP ljestvici, i nadam se da mogu taj osobni rekord skinuti.

DOBITNICI STIPENDIJA

Glazbenici

Vanesa Brajuha (harmonika)

Tomislav Tomašević (truba)

Tia Pikija (solo pjevanje)

Bartul Bucar (trombon)

Hana Gubić (violončelo)

Lovro Pavić (klarinet)

Niko Božek (tuba)

Fran Leko (klavir)

Bela Cvanciger (saksofon)

Josip Matanović (tamburica)

Leonardo Rojnić (harmonika)

Sportaši

Matej Rebić (hrvanje)

Anton Milanović (atletika)

Laura Lisac (karate)

Antonela Orkić (kajak)

Helena Dujmić (taekwondo)

Hana Arapović (stolni tenis)

Zrinka Ljutić (skijanje)

Bruno Živković (plivanje)

Petar Perušić (skijaško trčanje)

Matija Trstenjak (biciklizam)

Matea Butorac (sinkronizirano plivanje)

Gimnazija Izidora Kršnjavog Našice

Linker
19. travanj 2024 04:01