USA TODAY Sports
BERTIČEVIĆ O ČILIĆU

WASHINGTON KAO PREKRETNICA - DA ILI NE? U vrtlogu Amerikanaca stradao je i najbolji hrvatski tenisač

Četvrtfinale ATP 500 tunira u glavnom američkom gradu ne bi se trebalo tretirati uspješnim rezultatom Marina Čilića.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 04. kolovoz 2019. 12:26

Podatak da je Marin Čilić ostao kratak u lovu na polufinale, prvo ove sezone na Touru, ostavit će neke repove. Za one koji su prilično kritični kad je u pitanju igra našeg tenisača ništa se dramatično nije promijenilo iako je na putu do četvrtfinala pobijedio mladu nadolazeću zvijezdu kanadskog i svjetskog tenisa Felixa Augera-Aliassimea. Za one čiji standardi nisu tako visoki, a letvica nije na nivou bilo kakvog rekorda, bio je to samo još jedan od turnira koji se ne događaju svaki dan pa su analogno tome zaključili da je forma našeg 30-godišnjeg asa u usponu. O kakvom je usponu riječ ne mogu do kraja objasniti, baš kao što to nije mogao do kraja objasniti ni Čilić, iako je bio oduševljen pobjedom nad mladim Kanađaninom. No, za one koji su taj meč gledali bilo je jasno da je i u toj pobjedi najviše donirao upravo taj momak koji je predstavljen kao novo čudo od djeteta.

Podatak da Čilić nije došao do polufinala sugerira da to nije rezultat koji bismo trebali tretirati uspješnim zato što je u karijeri već dva puta bio polufinalist Washingtona. I to prije devet godina, kad je glatko svladao Argentinca Davida Nalbandiana, i prije pet godina, kada je u tri seta izgubio od Japanca Keija Nishikorija.

Da bismo svi prihvatili teoriju o uspješnom povratku Marina Čilića, nakon što mjesecima luta i uglavnom gubi od svakog ozbiljnijeg protivnika, moralo bi se dogoditi nešto više od svega što smo vidjeli u glavnom gradu SAD-a. I tu oduševljenju nema mjesta, možda tek lagano zadovoljstvo da se nešto i negdje pokrenulo. No, sve se naglo prekinulo kada je stigao do četvrtfinala u kojem je uletio u vrtlog Amerikanaca.

Optimisti su govorili "srećom Čilić nije Amerikanac", ali je prošao kao i Amerikanci u posljednjih godinu dana kad su se susreli s mladim Rusom Danilom Medvedevim. Naime, prije točno godinu dana Medvedev je posljednji put izgubio od jednog Amerikanca. Na travi Eastbournea bolji je bio Steve Johanson. Nakon toga je Rus nanizao 11 Amerikanaca, a u tom vrtlogu se negdje u petak našao i Marin Čilić.

Bio je to dvoboj dvojice talentiranih tenisača koji ima svoju povijest u prethodnim turnirima. Naime, nadolazeći Rus sedmi je put ove sezone izborio polufinale na ATP Touru, dok Čiliću to nije uspjelo niti jednom. I za tako nešto mora postojati razlog.

Zašto je Čilićeva sezona još uvijek izazovna, a on uporno ne daje odgovore na pitanja zašto je tako slaba, njegov je problem. On još uvijek pripada vrhu, ali ne i najužem vrhu. Donedavno je bio Top 10, danas je 17., a gdje će biti sutra doznat ćemo nakon turnira u Montrealu, Cincinnatiju i New Yorku. Na njima mora potvrditi kako je nastup u Washingtonu bio korak u pozitivnom smjeru...

Linker
20. travanj 2024 14:46