Reuters / Jason Cairnduff Livepic
'NISAM NIŠTA KRIVO RADILA'

DONNA VEKIĆ OPET OSVAJA Nottingham je za hrvatsku tenisačicu bio lansirna rampa: 'Morala sam pasti da bih opet krenula gore'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. lipanj 2017. 11:09

Donna Vekić vratila se nakon tri godine među pobjednice na WTA Touru. Osječanka je otišla do kraja na travnatom turniru u Nottinghamu svladavši u finalu veliku favoritkinju i domaću uzdanicu Johannu Kontu.

Hrvatska tenisačica tako je briljantno otvorila travnati dio sezone, ali, što je daleko važnije, pokazala da opet može igrati vrhunski tenis, tenis kojim može pobjeđivati suparnice iz Top 10 na svijetu i tenis koji donosi trofeje.

- Ovo je nevjerojatno, ovo je moj drugi turnir u karijeri. Nakon što sam izgubila prvi set, pokušala sam se koncentrirati na svoju igru i smanjiti pogreške. Sada slijedi Birmingham, pa Wimbledon, koji je moj najdraži turnir - kazala je mlada hrvatska tenisačica.

Iako se najavila već sa 16 godina u Taškentu 2012. godine igrajući prvo veliko finale, Kuala Lumpur 2014. trebao je biti njezin Cape Caneveral, njezina prava lansirna rampa za veliku i uspješnu karijeru. Sa 17 godina je osvojila prvi WTA naslov, ali je nakon toga krivulja njezinih rezultata imala silaznu umjesto uzlaznu putanju.

- I ja sam očekivala da ću se brzo uspinjati na renkingu - priznala je Donna u intervjuu za Reuters ovoga tjedna u Nottinghamu.

Odigrala je u 2015. još i finale Taškenta, ali bio je to samo bljesak jer uglavnom je skupljala poraze. Dok je 2014. dosegnula (najviše) 63. mjesto na WTA renkingu, i 2015. i 2016. završila je izvan Top 100.

- Ta prva finala sam igrala sa 16 i 17 godina i možda sam nakon njih stavila prevelik pritisak na sebe jer sam razmišljala na način “OK, sad moram osvojiti svaki turnir koji igram”.

Međutim, sve je išlo za nju u suprotnom smjeru, dok su neke druge djevojke iz njezine generacije, ili njezinih godina išle prema gore.

- Pojavila se, recimo, Belinda Bencic i otišla vrlo brzo u Top 10 na svijetu, a ja sam mislila u sebi, “što radim krivo da ne mogu i ja tako?” Ali u biti nisam ništa krivo radila, već samo treba vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Očito sam morala pasti da bih opet krenula gore. No, vjerujem da me to ojačalo za budućnost jer sada znam obje strane.

Nottingham bi po tome trebao biti nova lansirna rampa. Sada je, uostalom, i tri i pol godine starija, zrelija. Vjerojatno su neke “mušice” stvar prošlosti.

- Imala sam uspona i padova u karijeri, ali tek mi je 20 godina, vraćam se i stignem još svašta napraviti - rekla je Donna, koja će, doduše, za deset dana proslaviti 21. rođendan, ali to ne mijenja smisao.

Protekli je tjedan najbolji pokazatelj. Nikada nije pobijedila tako visoko rangiranu tenisačicu - Konta je osma na svijetu ovog trenutka, a Cibulkova, koju je svladala u finalu Kuala Lumpur deseta, treba još i dodati da je u subotu svladala i negdašnju polufinalisticu Wimbledona (Šafarova).

S titulom u džepu danas će upisati najbolji renking karijere, bit će 58. na WTA listi. Sigurno će i dečko Stan Wawrinka biti sretan...

Što se tiče finala, Vekić je slabo ušla u meč i već u prvoj igri je izgubila svoj servis. Konta je povela 2:0, a potom u sedmoj igri načinila još jedan break za osiguranje prvog seta.

Osječanka je u drugom setu zaigrala daleko bolje. Posložila je kockice svoje igre, zaigrala mirnije i polako okretala meč na svoju stranu.

U četvrtoj igri je oduzela servis suparnici i povela 3:1, no, Konta je već u idućem gemu nadoknadila zaostatak. Vekić je kod 5:4 imala set-loptu, a kod rezultata 6:5 još dvije, Konta se oba puta izvukla odvukavši set u trinaestu igru, no, to joj nije pomoglo. Donna je odlično odigrala tie-break za poravnanje u setovima.

Vekić je sjajno nastavila i u odlučujućem, trećem setu. Već u prvoj igri načinila break, ali je Britanka u šestoj igri vratila egal. No, Donna je pokazala čvrstinu kao i dan ranije protiv Šafarove, ostala je odlučna, sigurna na udarcima te kod 5:5 još jednom oduzela suparnici servis, a zatim hrabro odigrala na vlastitom servisu za konačnu pobjedu.

Sljedeći tjedan je Donna opet u akciji, opet na travi, u Birminghamu je na startu čeka Amerikanka Alison Riske. Prođe li je, u 2. kolu bi je mogla opet dočekati - Johanna Konta.

Linker
19. travanj 2024 16:30