Adam Pretty Getty Images
PLAN ZA GRČKU

BARAKUDE LOVE POLUFINALE EUROPSKOG PRVENSTVA, HRVATSKI 'INSAJDER' I BIVŠI REPREZENTATIVAC TVRDI: 'Ima jedan igrač kojeg se Grci jako, silno boje!'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. siječanj 2020. 11:08

Još prije nepune dvije godine bio je ovdje, u Budimpešti, s Barakudama. U osvajanju onog svjetskog zlata na Margit Szigetu. Sada su mu suigrači opet na toj dunavskoj Adi, dok je Ivan Buljubašić u Pireju.

- Evo, baš bio na treningu u Olympiacosu. Nas samo trojica ostali. Svi ostali u Budimpešti - iz Atene će popularni i pouzdani branič, od milja i suigrača zvan jednostavno, Buljo. Činjenica da ih je u Pireju trenutačno toliko malo, ne čudi ni najmanje. Ipak ih je čak 7 Grka pod njihovim stijegom pa plus naš Joković, ali i Stefan Mitrović u Srbiji. Da, svakako i trener Olymipacosa koji je ujedno grčki izbornik, Theodoros Vlachos. Nego, Grci i kako protiv njih odigrati? To nas je zanimalo čuti od Buljubašića.

Tanki su na golu

- Samo strpljivo i svojom igrom, nimalo ne mijenjajući ovo što sam dosad vidio. Mi smo u svemu i baš po svemu bolji od njih. Na stranu subjektivnost, navijačke sklonosti. Ovo sad nema veze, pričamo ozbiljno i s nekim argumentima. Grčka je, jednostavno, slabija od nas - vrlo će odrješito Buljubašić.

- Oni igraju bez ljevaka, iako Genidounias dobro pokriva i prijeti s te desne strane. Ipak, u sudaru s kvalitetnom momčadi kakva je naša, osjeti se za razlika. Posebno što mi imamo dvojicu ljevaka. Nadalje, gledao sam baš sve njihove utakmice i... pa, ne igraju mi baš osobito na ovom turniru.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 12:  Maro Jokovic of Croatia celebrates scoring during the Men's Water Polo Gold Medal match between Croatia and Italy on Day 16 of the London 2012 Olympic Games at the Water Polo Arena on August 12, 2012 in London, England.  (Photo by Adam Pretty/Getty Images)
Adam Pretty/Getty Images / Getty Images
Joković

Ono što se stalno spominje u nekoj raščlambi Grka je mjesto vratara. To im po nama nedostaje.

- To je točno i tu su izrazito tanki. Ja čak i ne znam tko je prvi, a tko drugi vratar. Ma, kada pogledam mi smo bolji na baš svim mjestima.

Strpljivo, bez žurbe

Kako onda točno odigrati protiv Grka?

- Strpljivo. Bez žurbe, srljanja, igrati svoju igru. Mislim da se uopće ne bi trebali njima opterećivati, već se koncentrirati na sebe, na nas same. Ono što mi se jako sviđa na ovom prvenstvu u našoj igri, u našoj reprezentaciji, je lijepa i široka lepeza u vanjskoj liniji. Imamo puno dobrih, opasnih pucača, i to će oni trebati znati braniti, a opet ako se time posvete, na centru su Vrlić i Lončar. Trebamo samo igrati strpljive, dugačke napade, s prebačajima kojima onda “zaljuljamo”, izbacite iz položaja obranu, a posebno vratare.

Ima i dodatak.

- Ima jedan igrač kojeg se Grci jako, silno boje. Joković! Znaju ga ove sezone još bolje jer igra u Olympiacosu, znaju što i koliko može. Ne, mi smo izraziti favoriti i ne pribojavam se puno, ma koliko ta nokaut faza sa sobom nosi i neizvjesnost, nervozu, uvijek neku latentnu opasnost, ali opet... Jednostavno smo bolji - iz Pireja će Ivan Buljubašić.

Danas 100. utakmica Hrvatske na EP-u

Lijep jubilej večeras slave Barakude. Utakmica četvrtfinala protiv Grka bit će našoj izabranoj vrsti jubilarna 100. utakmica na europskim prvenstvima. Od ljeta 1993. u hladnom i maglovitom (čak i u srpnju) Sheffieldu, kada smo u debiju na kontinentalnim natjecanjima pobijedili Rusiju 11:7, pa do večeras u 20.30 sati Hrvatska je odigrala točno 99 utakmica protiv reprezentacija 17 država.

Od sastava s kojima smo igrali doista puno utakmica, najbolji omjer imamo baš s Grcima (bez poraza u svih deset utakmica), a najlošiji s domaćinom ovog EP-a, Mađarskom: od 12 utakmica, samo jedna pobjeda, jedan remi i deset poraza. Doduše, njima smo jedino dali ukupno troznamenkasti broj golova. baš kao što su oni jedini koji su nama uvalili troznamenkasti broj pogodaka (102:128). Želja je večeras samo jedna - neka 100. utakmica završi kao prva, u Sheffieldu prije 27 godina, čemu smo također svjedočili - pobjedom!

Linker
20. travanj 2024 02:21