HVS
VELIKA POBJEDA

BARAKUDICE SRUŠILE SRBIJU! HRVATSKE VATERPOLISTICE SLOMILE PROTIVNICE U LUDOJ ZAVRŠNICI Hrvatice stigle nadomak povijesnog rezultata

Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. siječanj 2020. 18:12

SRBIJA 8

HRVATSKA 9

(1:2, 3:2, 3:3, 1:2)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 300. Suci: Dutilh-Dumas (Francuska) i Nicolosi (Italija). Opunomoćenik: Bitadze (Gruzija).

SRBIJA: Lazić (6+1 obrana), Cegar, Pantović, Rudić, Josifović 1, Mišković 1, Gluščević, Mandić 2, Ilić 1, Vuković (0), Miličević 2, Jakovljević 1, Travar (2 obrane). IZBORNICA: Dragana Ivković.

HRVATSKA: Ratković (6+1 obrana), Miljković 2 (0), Miroslavić 1, Carević 1, Lordan 1, Skelin 1, Topić, D. Butić 1, Bukić, I. Butić 2, Barišić, Božan, Trojan Jimenez. IZBORNIK: Marijo Ćaleta.

PETERCI: Srbija 0-1, Hrvatska 0-1.

OSOBNE POGREŠKE: Srbija 11, Hrvatska 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Carević (30).

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Srbija 2-9 (22%), Hrvatska 4-10 (40%).

Cure su uspjele! Hrvatska ženska vaterpolska vrsta ostvarila je najznačajniju im pobjedu u dosadašnjem dijelu EP, najveću pobjedu u godini, trijumfirali su u najznačajnijoj utakmici hrvatskog ženskog vaterpola zadnje dvije godine.

Pobjedom nad Srpkinjama, izravnim i najjačim suparnicama u skupini A, suparnicama za 4. mjesto, Hrvatska je sada na koračić plasmana u četvrtfinale. Na pobjedu samo do ulaska među 8 najboljih, a to bi u povijesti hrvatskog ženskog vaterpola bio veličanstven, povijesni uspjeh. Ono što još "samo" treba našim vaterpolisticama je pobjeda, a može čak i remi protiv Slovakinja. Budući da je Slovačka ipak za nijansu barem slabija i od Srbije... Nekako vidimo djevojke u krugu 8.

- Čudesno. Ovo je velik, povijesni rezultat. To je i bio naš cilj. Istina, nismo ga još posve dosegli, ali tu je. Nazire se vrlo, vrlo jasno - nakon utakmice će izbornik Marijo Ćaleta.

HVS

Šibenski stručnjak na kojeg valja adresirati sve pohvale za jučerašnju pobjedu. Zbog nekoliko stvari. Obrana je bila jako, jako dobra. Sa čak 9 blokova, s puno pomoći djevojaka jedna drugoj, podignut je zid ispred vratarke Ratković i to je unijelo nemaleni nemir među Srpkinje. Dalje, ključ čak, u potpunosti su zakočene dvije glavne srpske igračice. Jelena Vuković, najbolja igračica i strijelkinja, jučer nije postigla ni gola. Pa, ni iz peterca! Ona druga Nada Mandić postigla je tek 2 gola.

- Obranom sam silno zadovoljan. Fantastični. Utakmica je krenula malo nervozno, obostrano, ali to je i shvatljivo. Međutim, nismo gubili koncentraciju u obrani, zaustavili dvije najbolje njihove igračice i tu smo napravili posao - dodao je Ćaleta.

U izjednačenom susretu Hrvatska je duže i viš puta vodila, sredinom druge dionice i 4:2, da bi do kraja te četvrtine Srpkinje poravnale, a početkom treće dionice i povele (5:4 az Srbiju). Carević i I. Butić sjajnim golom s 8 metara uspjele su preokrenuti u novo vodstvo Hrvatske 6:5. U izjednačenom susretu, u zadnjih se 8 minuta ušlo potpuno rezultatski poravnato (7:7), ali tada se ukazala najbolja naša igračica, Emmi Miljković koja pogađa prvo s desne, pa onda s lijeve strane za 9:7.

- Ma, nije bitno ni tko je dao, a tko nije, važno je da smo pobijedile. No, vidjelo se da su me baš čuvale, i to jako - rekla je Emmi Miljković.

Kada je 1.02 minute prije kraja utakmice, naša vratarka Alexandra Ratković "skinula" peterac najboljoj Srpkinji, spomenutoj već Vuković, bilo je jasno da će pobjeda na hrvatsku stranu.

- Imam dogovor s jednom našom igračicom koja mi veli kamo će pucati izvođačica peterca. To je pomoglo - otkrila je Ratković.

Unatoč kasnijem golu Jakovljević, pa i zadnjih 11 sekundi utakmice u kojoj je Srbija pokušala organizirati napad.

- Mislim da smo opravdali povjerenje stručnog stožera, cijelog saveza u nas. Možda smo mogli i bolje još organizirati napad, ali to je sada manje bitno. Pobijedile smo!!

Bogami, jeste. Eto ih, na putu k elitnih 8. U Europi. Nije malena stvar. Sada grizu u Barakudice!

Linker
24. travanj 2024 14:19