Luka Lončar
 REUTERS
NAJTEŽE TEK SLIJEDI

'BIT ĆEMO PRAVI KAD TO BUDE NAJPOTREBNIJE', BARAKUDE LAGANIM 'TRENINGOM' NAJAVILI ČETVRTFINALE 'Mi smo iz dana u dan sve bolji i bolji!'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. siječanj 2020. 22:15

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je u 3. kolu A skupine Europskog prvenstva selekciju Slovačke sa 16-4 (3-0, 4-2,4-1,5-1) i time sa šest bodova osvojila prvo mjesto u skupini i izborila izravni plasman u četvrtzavršnicu prvenstva.

Nakon ovakve utakmice malo je teže puno i suvislije komentirati jer je razlika između najbolje hrvatske i slovačke momčadi ipak prevelika. Ali neovisno o protivniku, svaka pobjeda na Europskom prvenstvu ima svoje mjesto i težinu, što god tko o tome mislio.

- Izgledalo je to rutinski, ali baš zato što smo je mi takvom učinili - veli Luka Lončar.

- Mi smo se baš dobro pripremili za Slovačku, kao da je riječ o jakom suparniku, jačem od Slovačke. Ipak, najbitnije nam je bilo izbjeći potencijalne ozljede ili kazne prije četvrtfinala.

Je li moguće protiv takvog suparnika nešto uigrati za ono što tek slijedi?

- Ha... Jedino psihološku ozbiljnost. Nešto drugo teško, jer oni nisu ni imali neki suvisao napad, bili su daleko od našeg gola. Ajde, imali su tu zonu u obrani, pa se onda možeš malo na to privikavati, igrati, isprobavati neke odgovore, no ništa spektakularno. Ono što se meni generalno čini, nakon tri dana odnosno kola, jest da smo mi sve bolji i bolji te da ćemo biti pravi kada bude bilo najpotrebnije.

Što je trener zahtijevao od naših vaterpolista u ovakvom susretu, pokušali smo doznati od Hrvoja Benića.

- Ozbiljnost od samog početka. Znali smo da nas sada čekaju četiri dana bez nadmetanja te da se moramo početi pripremati za četvrtfinale. Od starta smo počeli maksimalno ozbiljno i na kraju je to ispalo kao dobar trening.

Ivan Marcelić ušao je u igru, pred naša vrata, u poluvremenu, odnosno za zadnje dvije dionice.

- Nije bilo lako igrati ovakvu utakmicu u kojoj sve znaš unaprijed. Mi smo sigurno prvi, oni sigurno zadnji. Iako je riječ o velikom natjecanju, načelno je to bila beznačajna utakmica, ali trener je od nas tražio maksimalnu ozbiljnost da bismo se pripremili za to četvrtfinale. Nekako nam se srijeda sada čini dalekom, ima puno do tada. S ovom smo utakmicom zadržali natjecateljski ritam i formu, a prvi je dio posla na prvenstvu iza nas.

Radu i Rumunji neočekivano izbacili Ruse

Iako je uoči zadnjeg dana nadmetanja na muškom turniru Europskog prvenstva podosta toga bilo riješeno, to ipak ne znači da nije bilo i nekoliko zanimljivih utakmica, ali i jedno blago iznenađenje.

Pod one zanimljive mislimo na susrete Španjolske protiv Turske, odnosno Mađarske kontra Malte. Jasno da nije dvojbeno tko je u tim parovima bolji, ali “kvaka” je bila u “natjeravanju” gol-razlike. Budući da su nakon dva kola Mađarska i Španjolska bile bodovno poravnate (4), međusobno su odigrale remi, odlučivao je omjer postignutih i primljenih golova. Zajamčena jurnjava po bazenu, a lovi se prvo mjesto što nije beznačajno u toj skupini. Naime, drugoplasirani iz C skupine ide u četvrtfinalu na Srbiju.

Izvanredno značajnu pobjedu ostvarili su Cosmin Radu i ostalih 12 rumunjskih vaterpolista. Rumunji su naime pomalo neočekivano, ali temeljem zbivanja u bazenu zasluženo svladali Rusiju i tako se u zadnji trenutak ukrcali u vlak za osminu finala. Rusi nisu imali odgovora na sjajnu rumunjsku zonu.

Linker
19. travanj 2024 18:35