Antonio Bronic / REUTERS
DUGO TOPLO LJETO

BRUTALAN RITAM ZA NAJBOLJE HRVATSKE VATERPOLISTE Seniori u jednoj sezoni odigraju čak 70 utakmica

Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 11:46

Vaterpolo je poznat u posljednje vrijeme, između inog, i kao sport s daleko najvećim brojem utakmica, liga, natjecanja. Vaterpolska sezona u biti uopće nema stanku. Seniori koji su u središtu pozornosti, poglavito oni najbolji ili reprezentativci, u godinu dana jedva “skucaju” tri potpuno slobodna tjedna. S tim da će tako biti samo ove godine, sljedeće olimpijske nema teorije. Klupska sezona glede treninga počinje u kolovozu (za reprezentativce), a obveze će im i završiti upravo u kolovozu 2020., nakon OI u Tokiju.

Tjedan s tri turnira

Reprezentativci bez ikakvog problema tijekom jedne sezone odigraju po 70 utakmica, minimum. Netko će reći kako je to na razini NBA ili najboljih nogometnih klubova. Statistički točno, uz “malenu” razliku. U ovom sportu nema čarter-letova, primjerice, pa neka putovanja mogu potrajati i po desetak sati unutar Europe.

Međutim, niti mlađi uzrasti nisu ništa po tom pitanju bolji, s tim da je ljeto apsolutni vrhunac obveza svih mogućih uzrasta vaterpolskih nacionalnih momčadi. Po ovom se pitanju malo koja nacionalna sportska organizacija može mjeriti s Hrvatskim vaterpolskim savezom. Tijekom ljeta doslovno nema tjedna da negdje, u nekom kutku Europe ili svijeta, ne nastupa neka od hrvatskih reprezentacija. “Najgušći” je tjedan ovog ljeta bio sredinom srpnja, kada su istodobno nastupale čak tri različite hrvatske vrste - seniori u Beogradu na Svjetskoj ligi, kadeti (do 14 godina) na turniru u Szegedu, a kadetkinje (do 15 godina) u Szentesu.

Uskoro i EP do 17 godina

Ukupno je u dosadašnjem dijelu ljeta boje hrvatskog vaterpola branilo točno 7 nacionalnih vrsta različitog dobnog uzrasta na 14 turnira. Svaka ta reprezentacija iziskuje jasno solidan logistički napor (od opreme, okupljanja, organizacije putovanja, smještaja i skrbi o najmanje 20 ljudi). U ovo nismo računali i kampove HVS-a za još mlađe uzraste, do 12 godina, a koji su se održali u Šibeniku i koji su okupili po 40-ak, pa i više djece. Jasno, ovo nije kraj, ako ste posumnjali.

Do konca kalendarskog ljeta čeka nas još jedno veće natjecanje, juniorsko Europsko prvenstvo (do 17 godina) u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju, od 11. do 18. kolovoza.

Naporno jest, kao što je i teško medijima sve “pohvatati”, ali u konačnici ovakav kalendar, obilje obveza, utakmica, ogledanja s konkurencijom daje rezultata i u mlađim uzrastima, ali primarno u seniorskoj dobi. Jer kroz ovakvo se rešeto mogu probiti doista samo najizvrsniji i naviknuti na najveće napore.

NASTUPI HRVATSKIH REPREZENTACIJA U 2019.

Muškarci

SENIORI

> Svjetska liga (Beograd, 18. do 23. lipnja) - srebro

> Svjetsko prvenstvo (Gwangju, 15.do 27. srpnja) - bronca

SVEUČILIŠNA

> Univerzijada (Napulj, 3. do 14. srpnja) - 7. mjesto

U-20

> Konzum kup (Varaždin, 12. do 14. srpnja) - 4. mjesto

U-17

> OMV kup (Miskolc, 23. do 25. srpnja) - 3. mjesto

> Mediteranski ili COMEN kup (Cagliari, 1. do 4. kolovoza) - 4. mjesto

U-15

> ACI kup (Pula, 28. do 30. lipnja) - 1. mjesto

> Montenegro kup (Budva, 4. do 7. srpnja) - 3. mjesto

> Međudržavni turnir (Napulj, 12. do 14. srpnja) - 3. mjesto

> Europsko prvenstvo (Burgas, 21. do 28. srpnja) - 8. mjesto

U-14

> Međudržavni turnir (Szeged, 21. do 23. lipnja) - 2. mjesto

> Memorijal Darko Čukić (Beograd, 2. do 4. kolovoza) - 1. mjesto

Žene

U-15

> Međudržavni turnir (Szentes, 21. do 23. lipnja) - 2. mjesto

> Europsko prvenstvo (Kiriši, 7. do 14. srpnja) - 6. mjesto

Linker
21. travanj 2024 21:23