Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
BIVŠI IGRAČ JUGA

CRNOGORCI PRIJETE, NJIHOVO NAJUBOJITIJE ORUŽJE DOBRO NAM JE POZNATO 'Hrvatska je favorit, za nas bi bilo jako dobro kada bi uspjeli napraviti jedno'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. siječanj 2020. 09:57

Crna Gora je prije šest mjeseci na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangjuu bila tek deseta. Budući da im je vaterpolo jedini sport u kojem se mogu mjeriti s ostatkom svijeta, osvajati medalje, bio je to strašan udarac na nacionalni ponos.

Neki su igrači poslije toga okončali karijeru, makar bi je vjerojatno i inače jer su godine “stisnule” (vratar Šćepanović, Mlađan Janović). Izborniku Vladimiru Gojkoviću se lagano “sapunala klupa”, tražila se i ostavka, medijski doduše, ali su se i javljali pretendenti za tu dužnost. Na koncu je Gojković opstao, ali je mladi stručnjak odlučio odstupiti na godinu dana s mjesta trenera Jadrana iz Herceg Novog, što je paralelno s izborničkom dužnosti dotad bio. Sve ne bi li se u olimpijskoj godini maksimalno usredotočio na ovaj EP, pa onda kasnije i na Igre u Tokiju na koje smjeraju doći.

Problemi u zatvaranju

Uoči Budimpešte izbornik Gojković kolegama je u Crnoj Gori rekao kako mu je cilj u Budimpešti osigurati mjesto na predolimpijskom turniru u ožujku, u Rotterdamu. Pa sad, nama je to malo pretjerano...

- Pitali su mene tada, tko će osvojiti EP? Ja sam rekao kako se nadam Crna Gora, ali moramo biti realni. Kada pogledate, stavite sve na papir, mi nismo momčad kao Hrvatska, Mađarska i Srbija. Nismo. Opet, u zadnje tri godine smo sa svima njima bili u egalu. Zato je nama cilj prvo doći do četvrtfinala, ući u osam, a onda ćemo dalje razmišljati.

Što vam je krenulo krivo u Koreji, čega se bojite da vam se ne ponovi ovdje?

- Ja bih čak jedan dio i volio da se ponovi. Da u svakoj utakmici, u trećoj četvrtini vodimo dva razlike. Tako je bilo u Koreji. E, a ne bih volio da to izgubimo, a baš nam se to dogodilo u Gwangjuu. Mi smo zapravo jedan dio utakmica i prije tog SP-a imali problema sa zatvaranjem utakmice. Nadam se da smo to prevladali sada - veli izbornik Gojković.

U crnogorskoj vrsti postoji jedan igrač svjetske klase. Genijalac u liku Aleksandra Ivovića. On je branič primarno, ali je i najbolji strijelac, ulazi na 2 metra nerijetko, dok se u ovoj momčadi uglavnom izvlači na lijevo krilo. U biti, protiv Hrvatske čak očekujemo njega u početku vidjeti potpuno lijevo, a Čučkovića na braniču. To su neki detalji, ali ono po čemu je Ivović specifičan je njegova svestranost. Pokriva sve pozicije.

- Malo nam još “šteka” igrač više, ali vjerujem da ćemo ga popraviti, a što se večerašnje utakmice tiče... Hrvatska je velik favorit. I zbog njihove kvalitete i zbog naše četvorice debitanata, ali opet uvijek su naše utakmice bile neizvjesne. Probat ćemo ih iznenaditi, a ako uspijemo zatvoriti hrvatsku glavnu liniju, mogli bismo ući u izjednačenu završnicu što bi za nas bilo jako dobro, pa možda čak i iznenadimo - rekao je Ivović, a šef mu Gojković još jednom tek prisnažio.

Treba čvrstine u igri

- Hrvatska je favorit, svakako. Oni su već godinama u vrhu, a mi više nismo. Ne na onoj razini prije 7-8 godina. Opet, znali smo odigrati i dobre utakmice protiv Hrvatske. Znamo sve hrvatske kvalitete, odlike i to ćemo probati zaustaviti za što će nam trebati čvrstina u igri. Uspijemo li stvoriti obranu na pravi način, vjerujem da ćemo imati priliku parirati Hrvatskoj.

Linker
20. travanj 2024 03:30