Ante Cizmic / CROPIX
FINALA U SPLITU

DVOSTRUKA KRUNA Nakon vaterpolistica, i vaterpolisti Mladosti osvojili Kup, u obračunu s čak 28 golova zaustavili Jug na putu do petog trofeja u nizu

Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. studeni 2019. 21:25

Vaterpolisti zagrebačke Mladosti osvojili su Hrvatski kup nakon što su u finalu u Splitu svladali dubrovački Jug s 16-12 (3-3, 3-3, 7-4, 3-2). U utakmici s neuobičajeno puno golova Mladost je do osmog naslova u Kupu stigla zahvaljujući ponajprije sjajnoj igri u trećoj četvrtini koju su dobili s 7-4. Jug je ostao na 14 trofeja u kupu, koji su osvajali četiri prethodne sezone u nizu. Kod Mladosti su prednjačili Luka Bukić (4), Cosmin Radu (3) te Josip Vrlić i Franko Lazić s po dva gola, dok je kod Juga Paulo Obradović postigao pet, a Loren Fatović tri gola.

Nakon 8 godina, od 2011. i tadašnjeg Kupa, Mladost je prvi put osvojila neko domaće, hrvatsko nacionalno natjecanje. Žapci su osvojili svoj 9. trofej Kupa. Zasluženo, čisto, ali i uvjerljivo protiv jednog od najboljih sastava u Europi, dubrovačkog Juga AO, što onda pobjedi daje i veći značaj. Zagrepčani su konačno, nakon dobrih dva tjedna kritika kojima su bili podloženi, odigrali točno onako kako su igrali u početku sezone. U obrani požrtvovno, fanatično borbeno, u napadu rasplivano. Kada su takvi, onda su opasni do krajnjih granica.

Zanimljiv početak finala na Poljudu. Primarno, od prve sekunde je bilo vidljivo da je Mladost ušla u utakmicu vrlo koncentrirano, u obrani agresivno i puni želje. Posljedica toga je i činjenica da u prve dvije minute Jug AO nije niti jednom uspio zapucati na vrata Marcelića. Mladost je u to doba pak, nakon samo 16 sekundi izborila peterac (Vrlić) kojeg je u gol pretvorio Bukić. U tom razdoblju je vratar jugaša Popadić imao dvije važne obrane, dok je jednom i vratnica spasila gol Juga AO (šut Biljake).

Gospari su uspjeli preokrenuti s dva pogotka Fatovića (jedan iz peterca), da bi dvije i pol minute prije kraja prve dionice Lazić izjednačio. Obradović je potom izborio i realizirao peterac, a Lazić nagovijestio svoju večer. Kao prije dva tjedna u Terrassi. Lijepo je "izvrtio" Obradovića za gol (3:3).
Druga je četvrtina počela bravurom mladostaškog centra Cosmina Radua, šraubom s 2 metra za novo vodstvo Mladosti (3:4). Jug AO je odgovorio opet i na isti način kao u prvoj dionici. Preokreti Obradovića (igrač više) i Kržića, silovito nakon protunapada (5:4). Odlična utakmica! Prva prava na cijelom Final Fouru, dostojna finala Kupa i sučeljavanja dva najjača hrvatska kluba.

I drugih je 8 minuta utakmice okončano istovjetnim rezultatom u potpuno poravnatoj utakmici, punoj sjajnih nadmudrivanja, veličanstvenih dvoboja na 2 metra, ispred oba gola. Do poluvremena pogađaju prvo Ćuk za Mladost (igrač više), pa Benić i onda samo 4 sekunde prije kraja četvrtine, centar Žabaca Josip Vrlić.

Mladostaška je obrana bila vrlo, vrlo čvrsta, agresivna, ali je zato plaćala tome danak u većem broju prekršaja. Ono što je Zagrepčanima išlo na ruku je ravnomjernost osobnih pogrešaka. Mladostaši su naime u prve dvije dionice napravili 10 osobnih, ali to je učinilo 10 igrača. S druge strane, Jug AO je koristio snajperske vrline Benića, Fatovića, pa i Obradovića. Manje možda šuteva, ali veća preciznost.

Treća dionica počinje opet golom Radua. S 2 metra, snažni, a vješti gorostas samo što nije pospremio i loptu i Žuvelu u gol (6:7). Mladost je imala i najbolju priliku za otići na 2 razlike, peterac. Šut koji je Ćuk okončao u gredi. Odmah je uzvatio Benić za poravnanje, a tada su slijedile zeleno-žute minute Mladosti. Matias Biljaka s vansjke linije, pa Bukić iz peterca (zaradio Vrlić), te Miloš iz kontre u kojoj je potpuno nadigrao Obradovića, odvode Mladost do čak 3 razlike (7:10). Bilo je to 4 minute do kraja treće. Puno je to, ali... Možda i malo ako u Mladosti nakon Lazića (2), pa Biljake, gol počne davati i Luka Bajić. Poput "prijenosa" na asist Ćuka (8:11).

Jug AO se vraća prvi put (10:11), ali u tom razdoblju igre u kojoj su obje momčadi počele igrati malo i "divlje", s natplivavanjem i brzanjem u bazenu, Gospari više griješe, a mladostaši su hladniji. Poglavito jedan igrač. Luka Bukić pogađa s igraćem više, pa onda i iz kontre za tri gola prednosti uoči zadnjih 8 minuta (10:13). To je već malo ozbiljnije. Štoviše, pokazalo se najozbiljnije. Splitom se orilo "Kako je dobro vidjeti te opet". To su pjevali Žapci. Zapravo je u Split bio jedan veliki - Dan Mladosti!

Vaterpolistice zagrebačke Mladosti svladale su u finalu Hrvatskog kupa u Splitu Jadran s 20-5 i osvojile svoj ukupno osmi pokal pobjednika u ovom natjecanju, a treći uzastopni.

Zagrebački je sastav dominantno stigao do trijumfa, iako mladostašice čak i nisu nastupale u onom najboljem mogućem sastavu, budući da je ozlijeđena Petra Bukić, koja je 2017. i 2018. izabrana za najbolju vaterpolisticu Hrvatske. No, zato je najbolja igračica u 2019, sjajna reprezentativka Emmi Miljković, briljirala sa šest golova. U zadnjoj je minuti druge dionice bilo čak 11-0 za Mladost, da bi prvi gol Splićanke postigle iz peterca.

Linker
23. travanj 2024 07:44