Ronald Goršić / CROPIX
LIGA PRVAKA

GRUZIJCI UZ SAVU Zagrebačka Mladost traži pobjedu protiv Dinama iz Tbilisija u 2. kolu Lige prvaka

Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. listopad 2019. 13:08

Za Zagreb se kaže da je grad Dinama. To je najprepoznatljiviji sportski znamen hrvatske metropole. Pa ipak, večeras je mladostašima u planu Dinamo “utopiti” u Savi! Dobro, radi se o Dinamu iz Tbilisija... Suparnik Žabaca u 2. kolu B skupine Lige prvaka, debitant u ovom natjecanju i, ruku na srce, najslabiji sastav u skupini.

- Naravno da navijam za Dinamo! Ali, u nogometu - iskreno će i očekivano mladostaški reprezentativac Lovre Miloš uz dodatak.

- Uz sve poštovanje Dinamu, mislim da smo mi puno bolja momčad i sve osim pobjede ne bi bilo zadovoljavajuće. Idemo ih dobiti i nema tu govora ni o čemu drugom.

Potpuno je istog mišljenja i centar Žabaca Cosmin Radu.

- Momčad koju mi imamo ipak je puno bolja i nadam se da ćemo nakon poraza u Budimpešti u 1. kolu sada osvojiti prve bodove. To je nešto što ne očekujem samo ja nego cijela momčad.

Žabac vodi goste

U konačnici, u prvim prognozama nakon ždrijeba skupine, sasvim su sigurno sve ostale momčadi u B skupini nakon spoznaje da je s njima i prvak Gruzije, tu uračunali sigurnih 6 bodova, dvije pobjede. Zato bi doista svaka pomisao o “okliznuću” protiv Dinama bila...

- Ne znam ja koliko su oni dobri ili kakvi su u odnosu na druge, ali jednostavno mislim da smo mi bolji od Dinama. Dakako, to valja i pokazati u vodi - kaže Radu. Rumunjski veteran u redovima Mladosti koji ove sezone ima i značajnu pomoć u Josipu Vrliću. U smislu činjenice da Radu više nije taj koji mora “trpjeti” maksimalnu minutažu.

- Ha, ha, malo je reći da mi je s Vrlićem lakše. Sada mi je beskrajno laganije! Josip je odličan igrač i što ja više imam za reći o njemu, a da se već ne zna ili nije rečeno.

Najbolji centar par na svijetu?

- Ha, nadam se. Pitajte me to na kraju sezone.

Glede Dinama, to je pak momčad koja u sebi “krije” i neka zanimljiva imena. Prvo, vodi ih Revaz Čomakidze, dugo centar baš Mladosti i jedan od svojedobno najboljih centara svijeta te ponajbolji stranac koji je ikada igrao u Mladosti. Čomi, kako su ga zvali, ali kako ga i danas u svijetu vaterpola zovu, ostavio je dubok, pozitivan trag u zagrebačkom klubu. Godine 2003. Čomakidze je dobio i Žutu kapicu SN-a kao najbolje ocijenjeni igrač Hrvatske lige. Sada kao trener gradi neku novu priču u klubu, koji je navodno dobro organizacijski, ali i novčano posložen. Gruzijci ponovo ulažu u vaterpolo u kojem su nekoć bili vrlo, vrlo jaki. Uostalom, u reprezentaciji bivšeg SSSR-a, koja je bila svjetska vaterpolska velesila, okosnicu su činili baš Rusi i Gruzijci.

Jelača u rodnom gradu

- Mladost je kompletna momčad u svakom pogledu s jako puno kvalitetnih igrača između kojih se onda nalazi i najjači par centara u Ligi prvaka, Radu i Vrlić - kaže Čomakidze. Kada to kaže jedan bivši, vrhunski centar, onda znate da jest uistinu tako. No, taj isti Dinamo ima i jednog Zagrepčanina. Branič Marko Jelača, dijete ovoga grada, igrao je u Mladosti i Medveščaku, neko je već vrijeme gruzijski reprezentativac. Kaže da uživa ondje, a večeras...

- Osobno, za mene posebna utakmica. U rodnom gradu protiv matičnog kluba, prvi put, nakon toliko godina. Za Dinamo je ovo prva godina u Ligi prvaka, većina igrača nikada nije igrala vaterpolo na ovoj razini, tako da nam treba još neko vrijeme za privikavanje.

Većina Dinamovih igrača doista jesu Gruzijci, ali ima i ponešto stranaca. Uz našeg Jelaču, tu je i bivši centar talijanske reprezentacije Fabio Baraldi, pa Kotoranin Damir Crepulja (također igra za Gruziju nakon što je bio crnogorski reprezentativac), te ljevoruki Novosađanin Boris Vapenski, kojeg je Miki Damjanić, dok je bio trener Mladosti, kanio dovesti u Zagreb prije desetak godina. Načelno ipak, Dinamo danas uz Savu pada.

Linker
24. travanj 2024 03:23