VELIKA POBJEDA U KUVAJTU

HRVATSKA U POLUFINALU SVJETSKOG PRVENSTVA! Mladi vaterpolisti uzvratili Španjolskoj za poraz na lanjskoj europskoj smotri, sada idu po dvoboj za zlato

Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. prosinac 2019. 18:15

ŠPANJOLSKA 6

HRVATSKA 7

(3:1, 1:2, 0:3, 2:1)

AL KUWAIT - Plivalište šeik Nasser Al Muhammad. Gledatelja 100. Suci: Zwart (Nizozemska) i Matijašević (Crna Gora). Opunomoćenik: Kuroda (Japan).

ŠPANJOLSKA: Aguirre (9 obrana), Sanahuja 1, Ponferrada 1, Prieto, Linares 1, Valera 1, Bertran, Alegre, Montes 1, Paul, Rodriguez 1, Asensio, Garcia. TRENER: Svilen Ivanov.

HRVATSKA: Jurlina (10 obrana), Malenica, K. Kreković, Vrdoljak 1 (1), Bajić, Kržić 1, Solje, Herceg 2, Penava 2, Biljaka 1, Žuvela, Paparić, Sunara. TRENER: Joško Kreković

PETERCI: Španjolska -, Hrvatska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Španjolska 10, Hrvatska 14. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kreković (27), Bajić (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Španjolska 5-14 (35%), Hrvatska 2-9 (22%).

Kada je bilo najpotrebnije, dečki su odigrali najbolje! Barem najbolje dosad jer vjerujemo da su ostavili nešto i za sljedeće dvije utakmice, sljedeća dva susreta u kojima se određuje 'boja' medalje.

Hrvatska mlada reprezentacija, igrači do 20 godina, pobijedila je Španjolsku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva do 20 ljeta, u Kuvajtu. Svladana je reprezentacija koja je prošle godine na Europskom prvenstvu osvojila brončanu medalju i to pobijedivši upravo Hrvatsku s golom. Doduše, tada, na tom istom turniru, Hrvatska je također s golom razlike pobijedila Španjolsku. Ispada tako da svaku drugu utakmicu dobije jedna momčad, a tim redoslijedom je sad red bio očito na nama.

Šalu na stranu. Naši mladići su pobjedu ostvarili isključivo na krilima vrlo dobre, u dosadašnjem dijelu turnira daleko najbolje igre. Izostavimo li realizaciju igrača više koja još uvijek "šepa" i jednostavno mora biti bolja, u svim ostalim dijelovima, mlade Barakude su jučer briljirale. Od obrane s igračem manje, blokova, sjajnog vratara, odličnih centara.

Vratar Jurlina je ubilježio 10, istinski velikih i teških 10 obrana. U cjelini je pak igra cijele obrane bila za maksimalnu pohvalu. Uostalom, dostatno je pogledati španjolsku 'muku' s igračem više (5-14). Centri poslovično dobri, a 'proradio' je i vanjski šut. Od kapetana Biljake do Penave.

Iako nam rezultat nakon prve četvrtine nije bio po volji (3:1 za Španjolce), nismo se mogli oteti dojmu kako je igra bila dobra, pa i vrlo dobra. Španjolska je točno 2.55 minuta prije kraja druge četvrtine povela iznova s dva razlike (4:2), da bi 13 sekundi prije kraja Paparić izborio peterac, a njega je u pogodak pretvorio Marin Vrdoljak (4:3). Sada dolazimo do najboljeg razdoblja u igri hrvatske reprezentacije.

Treća je dionica u cijelosti pripala nama, a s tri uzastopna pogotka (Penava s lijevog krila, Herceg uplivavši sa srednjeg vanjskog na centarsku poziciju u sjajno izrađenoj akciji, te Kržić s desnog krila) Hrvatska je preokrenula rezultat u našu korist - 6:4 za izabranike Joška Krekovića uoči zadnjih 8 minuta.

U zadnjoj dionici Španjolci logično bacaju sve svoje 'dionice' u i za napad. Montes s igračem više smanjuje, a Valera malo manje od pet minuta do kraja izjednačava (6:6). Malo manje od dvije minute prije kraja utakmice, Jerko Penava s igračem više 'odapinje' projektil s lijeve strane za novo vodstvo - 7:6! Ispostavit će se kasnije i za pobjedu, budući da je naša obrana odradila sjajan posao, posebno vratar Jerko Jurlina s važnom obranom dva udarca u trenucima kada smo imali igrača manje.

Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva, a Jerko Penava je izabran za igrača utakmice!

U polufinalu mladi Hrvati će igrati protiv boljeg iz dvoboja Grčka - SAD. Polufinale hrvatske reprezentacije ima planirani početak u četvrtak od 18.00 sati po našem vremenu.

Linker
19. travanj 2024 12:03