Foto: Goran Mehkek / CROPIX
IMPRESIVAN NASTUP

HRVATSKA VATERPOLSKA REPREZENTACIJA PREGAZILA NIJEMCE NA STARTU EURA 'Barakude' nakon sporog otvaranja ubacili u višu brzinu i prohujali do pobjede

Hrvatska vaterpolska reprezentacija otvorila je nastup na Europskom prvenstvu u Budimpešti pobjedom protiv Njemačke sa 17-9 (1-2, 6-2, 6-1, 4-4).
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. siječanj 2020. 16:37

NJEMAČKA 9

HRVATSKA 17

(2:1, 2:6, 1:6, 4:4)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 500. Suci: Naumov (Rusija) i Colombo (Italija). Opunomoćenik: Rakovec (Slovenija).

NJEMAČKA: Schenkel (7 obrana), Reibel 2, van der Bosch, Real 1, Schulz, Jüngling 2, Strelezkij, Gielen, M. Stamm, Ma. Ćuk, Restović 3, Eidner, Götz. IZBORNIK: Hagen Stamm.

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1 (1), Bukić 2, Vukičević 2, Bušlje 2, Miloš 3, Vrlić 2, Benić 1, Garcia, Marcelić (1 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak

PETERCI: Njemačka -, Hrvatska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Njemačka 13, Hrvatska 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Real (23).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Njemačka 6-10 (60%), Hrvatska 8-12 (66%)

Najviša pobjeda Hrvatske nad Nijemcima an europskim prvenstvima. Čak 8 razlike i sa zamalo, da je trebalo ići punim gasom do kraja, i s 20 postignutih golova. To je nešto što nismo očekivali. Jest bilo za nadati se objektivno pobjedi u 1. kolu, te ne, nismo bili baš mišljenja da je Njemačka osobito kvalitetan i opasan suparnik, ali... Postoji onaj neki, nazovimo ga čimbenik X. Postoje momčadi u sportu koje vam ne leže. Čak dvije takve su Hrvatskoj u skupini na ovom EP. Crnogorci, koji su k tome i ozbiljna, kvalitetna momčad, te Nijemci s kojima je prečesto znalo biti "čupanja". Prečesto da bi bilo slučajno. Dostatno se sjetiti četvrtfinala ljetošnjeg SP u korejskom Gwangjuu.

Jučer tako u Budimpešti nije bilo. Da, prva četvrtina je napad bio bez rješenja, ideje što se onda očitovalo i u rezultatu. Rezultat u tom periodu i nije mogao biti bolji ako primjerice u 4 minute imate samo dva šuta prema golu. Međutim, nešto drugo nam se isto tako svidjelo. Na prvu... Baš u tim minutama u kojima su Nijemci imali minimalno vodstvo. Obrana! Znate kako se veli, a nije fraza - "Napad eć vas prije ili kasnije krenuti, ali obranu morate imati, naučiti". Obranu su Barakude jučer imali i to je dalo mirnoću i u drugom smjeru

- Ja utakmicu gledam cjelovito i misim da se u biti i nije dogodilo ništa izvan očekivanja - rekao je naš izbornik Ivica Tucak, te pojasnio.

- Dakle, znali smo da će ruke biti malo "tvrde". Ovo je ipak sami ulazak u turnir, prva utakmica.

Dakako, Tucak ostaje i pri onoj ocjeni da je Njemačka momčad koja je ponajviše napredovala zadnjih godina u europskom vaterpolu. Čak i unatoč ovih 17:9...

- Ne, oni su puno, puno jači suparnik odnosno momčad od onog što konačan rezultat pokazuje. Samo je trebalo malo pričekati da se otvori ruka, da se otvori šut i sve ono što smo pripremali zadnje vrijeme.

Tada je i krenulo. Nakon tri izjednačenja (Vrlić za 1:1, pa Miloš iz kontre za 2:2 i "pračke" Bušlje za 3:3), slijedile su hrvatske minute. Prvo Miloš za prvo naše vodstvo (3:4) tri i pol minute prije poluvremena. Malo kasnije novi protunapad, opet Miloš u akciji, te u biti da nije u zadnji trenutak pomišljao pucati odmah ili ipak ići na neku kombinaciju, da opalio odmah Nijemačka bi i još nešto ranije kapitulirala. Nema veze. manej od dvije minute prije kraja druge dionice. Hrvoje Benić je s desnog vanjskog pogodio za hrvatsko vodstvo 5:3. Do kraja ove četvrtine još će pogoditi Vukičević, pa onda vrlo lijepo i Bukić (7:4). Tu su se otvorila vrata pobjedi. Kada smo kod otvaranja...

- Mi smo dogovarali, pripremali širenje prostora u napad, otvaranja prostora koji nam daje priliku za postizanje nekoliko golova s vanjske pozicije. To se upravo i dogodilo - pojasnio je izbornik Barakuda.

- Tako su Benić, Miloš i Vukičević postigli golove. Na taj način su oni onda i Nijemce primorali da izađu malo više van, da se maknu iz zone i tako pomognu našim centrima. Dakako, slažem se da iz obrane sve polazi. Generalno gledano, jako sam zadovoljan odigranim za utakmicu na samom početu turnira. To bi tako otprilike trebalo izgledati, s jasno malo više koncentracije i u sljedećim susretima.

Njemački izbornik Hagen Stamm nije nakon utakmice "rigao" vatru, a realno... Zašto i bi.

- Nama je Slovačka sutra, u četvrtak glavna utakmica skupine. Međutim, mislim da smo i igralu puno bolje nego rezultat govori. Možda da smo izgubili tri razlike, to bi bilo realnije u odnosu na zbivanja u vodi.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali Hagen Stamm ipak može biti sretniji da nije završilo i s malo više od 8 razlike. Sve u svemu lijep početak Barakudinog boravka u Budimpešti. S rekordnom pobjedom nad Nijemcima. Nije nešto zbog čega bi trebali pasti u "nesvijest", ali čovjeka veseli.

REZULTATI:

HRVATSKA - Njemačka 17-9 (1-2, 6-2, 6-1, 4-4)

Slovačka - Crna Gora 4-15 ( 2-1, 0-6, 1-4, 1-4)

LJESTVICA:

1. Crna Gora 1 1 0 0 15-4 3

2. HRVATSKA 1 1 0 0 17-9 3

3. Njemačka 1 0 0 1 9-17 0

4. Slovačka 1 0 0 1 4-15 0

2. kolo - 16. siječnja:

Njemačka - Slovačka (10.00)

HRVATSKA - Crna Gora (20.30)

3. kolo - 18. siječnja:

Slovačka - HRVATSKA (16.00)

Njemačka - Crna Gora (17.30)

Linker
20. travanj 2024 13:04