HVS

OSTSALI BEZ MEDALJE

IZBORNIK IVICA TUCAK NAKON ČETVRTOG MJESTA TRAŽI RAZLOGE RASPADA 'Nemamo previše vremena. Ako želimo na OI, moramo shvatiti što je pošlo po krivu'

AUTOR:
  • Petar Zobec,
  • Jutarnji list

 • OBJAVLJENO:
 • 28.01.2020. u 12:23

 • Crna Gora je u utakmici za treće mjesto režirala preokret i ostavila hrvatske vaterpoliste bez medalje na Europskom prvenstvu u Budimpešti. Nakon komotnog vodstva od četiri gola razlike na poluvremenu, igrači Ivice Tucka su potonuli, ponovivši igru kao u skupini protiv Crnogoraca, ali ovog puta s potpuno drugačijim ishodom.

   Igrači nisu mogli točno reći što je razlog takvog poraza, a nije to mogao niti izbornik. Sve bi trebalo biti jasnije u idućim danima, a stvari bi se trebale ubrzo riješiti jer već krajem ožujka slijedi posljednji pokušaj osiguravanja Olimpijskih igara u Tokiju. U Rotterdamu će se dan za danom igrati vjerojatno osam utakmica, a tamo neće biti prava na psihološki pad...

  - Mislim da ste sve vidjeli. Jedino što možemo je analizirati ovaj poraz, istražiti razloge da nam se ovakva situacija ne bi ponovila. Ali da si možemo dopustiti ovakav raspad sustava u trenutku kada nam sve funkcionira na najbolji mogući način... Imamo igru, imamo sve. I onda si dopustimo ovakve promašene zicere, puštanja u obrani. Sada to treba analizirati, očito je da ovo nije slučajnost. Ono što se mora, međutim, apostrofirati je veća želja Crnogoraca na kraju ogleda, kada su ‘namirisali krv’ onda su i otišli do kraja i na tome im moramo čestitati. Tako i treba igrati. Nama slijedi detaljna analiza, da sjednemo i vidimo zbog čega nam se ovo događa. Jednostavno mi je to u ovom trenutku nevjerojatno... Tako dobro početi utakmicu, imati igru, sve je funkcioniralo s igračem manje, s igračem više i onda doživjeti takav raspad - rekao je Tucak, pa dodao da nije siguran zbog čega je došlo do očitog pada u igri.

  Budimpesta, 240120. Duna Arena. 34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinalna utakmica, Hrvatska - Spanjolska. Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
  Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
   

  - Zaista ne znam što je razlog takvog pada, je li razlog mentalne ili fizičke prirode. Europsko prvenstvo je uvijek specifično, igra se usred sezone i nakon ovoga moram čuti igrače što oni misle, moram čuti što kažu na ovakav ishod. I protiv Španjolske nam se slična stvar dogodila, što znači da nešto ne funkcionira dobro. Svi zajedno moramo doći do odgovora, jer smo zajedno ovo napravili, počevši od mene, i zato preuzimam najveći dio odgovornosti.

  Hrvatska se iz Budimpešte vraća s dva uzastopna poraza, što sigurno nije ohrabrujuće s obzirom na to da se Tokio tek mora osigurati.

  - Ova utakmica s Crnom Gorom je zaista sve pokvarila. Da je ovo završilo kako je trebalo s obzirom na prikazanu igru u tri četvrtine, ocjena bi bila čak i pozitivna. Ovako ne može biti, s ovakvim padovima u dvije utakmice, s izgubljenim polufinalom od Španjolaca, s neostvarivanjem primarnog cilja, a to je odlazak na Igre u Tokio, to ne može nikako biti pozitivno za nas. Ovaj ogled za broncu nam je ipak otvorio oči, ukazao na to da nešto nije u redu.

  Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, Hrvatska - Grcka. Na fotografiji: slavlje igraca i trenera Ivice Tucka nakon pobjede. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
  Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
   

  Hrvatski vaterpolisti sada se vraćaju klupskoj sezoni, ali samo do ožujka i kvalifikacijskog turnira s kojega će tri najbolje selekcije ovjeriti vizu za Tokio.

  - Opet ćemo biti usred klupske sezone, što znači da nemamo puno vremena. Uistinu ćemo se morati pripremiti baš onako, dobro. Ali prije svega toga treba pronaći razloge pada u igri, sigurno nije bio razlog želje, volje ili pripreme utakmice, niti nas je suparnik nadigrao. Kada dođemo do odgovora, onda možemo naprijed kako nam se ovo u budućnosti više ne bi događalo.

  Uoči turnira izbornik je i sam priznao kako je imao neke dvojbe što se tiče konačnog sastava. Hrvatskoj je u Mađarskoj definitivno nedostajalo raspoloženih vanjskih igrača, ali Tucak nije odgovorio bi li nešto promijenio uoči turnira.

  - Nemojte se ljutiti, ali prvo ću to iskomunicirati s igračima.

  Iz drugih medija