Paun Paunovic / CROPIX
STANJE NIJE DOBRO

JEDAN OD NAŠIH NAJTROFEJNIJIH IZBORNIKA UKAZUJE NA VELIKI PROBLEM 'Sad ću prvi puta ovo reći - nije dobro! Nisam zadovoljan s podosta detalja'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. prosinac 2019. 23:33

Barakude su najbolje u vodi, makar... sve su češće i dulje i u zraku. Kad su u svojim klubovima ili kao sada, u reprezentaciji. Najbolji hrvatski vaterpolisti svake godine prelete nekoliko desetaka tisuća kilometara. Nije nikakvo pretjerivanje uzmemo li samo dva (od nekoliko desetaka) putovanja ove kalendarske godine.

Primjerice, na SP u južnokorejski Gwangju preletjeli su ukupno 16.000 km, tamo i nazad. Danas su pak krenuli prema Sydneyju iz kojeg će se 10 dana kasnije jasno i vratiti, a to je pak ukupno novih 32.000 km. Zbrojite li samo ta dva putovanja, ukupno je riječ o 48.000 kilometara. Za usporedbu tek, dužina Zemljina ekvatora je 40.000 km.

Ne želim se skrivati

No, pustimo kilometražu. Ona čak i nije tako veliki problem. Barem ne nakon spoznaje o sadašnjem trenutku vaterpolske vrste koja je upravo putovanjem u Australiju počela s pripremama za Europsko prvenstvo u Budimpešti (od 12. do 26. siječnja). Proteklih smo tjedana nekoliko puta razgovarali s izbornikom Ivicom Tuckom. Ovaj razgovor neposredno prije odlaska reprezentacije na doslovno drugi kraj svijeta, bio je službeni ili kako se kaže “za novine”. Primarno nas je zanimalo što očekuje da će “dobiti” od tih deset dana u Australiji. Izbornik nije baš ništa skrivao.

- Sada moram prvi put javno naglasiti, istaknuti bez ustručavanja... stanje nije dobro - prva rečenica izbornika koja poprilično odudara od većine, ako ne i svih njegovih dosadašnjih javnih nastupa.

- Znam da je to malo neuobičajeno od mene koji stalno širim optimizam i dišem njime. Nije mene optimizam ni sada napustio, ali neke me stvari brinu. Jednako kao što ih ne želim ni skrivati - nastavio je Tucak.

Dakako, odmah je i otkrio o čemu je riječ, iako smo podosta toga mogli naslutiti i sami, ali je red da to prvi kaže trener.

- Nisam zadovoljan s podosta detalja, imamo problema... Ovako, Marko Bijač je zadnji put cijelu utakmicu branio znate kada? Za broncu u Koreji, na Svjetskom prvenstvu. To je bio kraj srpnja. Uslijedila je ozljeda malo prije početka klupske sezone, operacija, stanka, oporavak, nedavno se vratio, ali još nije branio cijelu utakmicu. Dalje, naš branič i kapetan Andro Bušlje igra jako, jako malo. Igra samo utakmice Lige prvaka u Pro Reccu. Sedam utakmica dosad. Dalje, nisam zadovoljan ni formom određenih igrača koje pratim, koji su nam standardni i važni. Točno, postoji i krug onih koji su odigrali vrlo dobru polusezonu, ali forma određenih je ispod razine očekivanja, uz puno upitnika. Zato kažem... prvi put, stanje nije dobro - ponovio je Tucak.

Izgradnja temelja za EP

Izuzev Bijača i Bušlje koje je jedine izrijekom spomenuo, ali u kontekstu bojazni za njihovu formu poradi malo minuta provedenih u vodi, ostala imena Tucak nije izustio. Ni one koji ga brinu, niti one koji su proteklih mjeseci odigrali na očekivanoj, vrhunskoj razini. Mi smo na stranicama SN ove sezone, iz tjedna u tjedan jasno apostrofirali one koji igraju odlično - Bukić, Fatović, Vrlić, Marcelić, Joković, Vukičević. Vjerujemo da bi se i izbornik složio s ovakvim izborom.

- Gledajte, ne sumnjam ipak da ćemo biti dobri kad bude trebalo. Ne sumnjam da ćemo mi sada, u ovim zajedničkim trenucima, a tada surađujemo sjajno i atmosfera je odlična, ponovo sagraditi i temelje vrlo dobre igre i forme kakva nam je potrebna za Europsko prvenstvo. Samo sam morao upozoriti na stanje kakvo je trenutačno - objasnio je dodatno hrvatski vaterpolski izbornik.

Zanimala nas je i odluka o odredištu ovih priprema, Australiji? Zašto ondje, tako daleko, 12 vremenskih zona udaljeno, sve relativno vremenski blizu EP-a u Budimpešti. To ipak nosi neki rizik.

- Postoje po dva razloga “za” i “protiv”. Otegotne okolnosti su - prvo, požari koji dugo haraju u blizi Sydneyja, dim se nadvija, nije nimalo neozbiljno, ali na to, jasno, nismo mogli utjecati kad se dogovarala turneja. Drugo, vremenska razlika je uistinu velika, 12 sati, ali mi se vraćamo doma 23. prosinca. To je točno 22 dana do naše prve utakmice u Budimpešti na Europskom prvenstvu. Mislim da u 22 dana moramo riješiti problem vremenske prilagodbe. Tu moram pripomenuti i da su svi igrači na vrijeme cijepljeni protiv gripe. Nije nevažno s obzirom na mijenjanje uvjeta zima - ljeto - zima. E sad, olakotne okolnosti... Prvo, važno je istaknuti da je nas pozvao Australski savez, njihovi smo gosti i ni kunu troškova puta i smještaja ne snosi HVS. S tim da nas ondje ipak čeka jedna jaka, vrlo moćna reprezentacija na treninzima. Drugo, igrači neovisno o duljini leta, vole otići u Australiju, to je sredina u kojoj se sjajno osjećaju, što se onda zrcali dodatno i na našem radu. Zbog njega uostalom i idemo tamo, ne zbog turizma. Mi u deset dana Australije dobivamo jednako toliko jako dobrih, kvalitetnih priprema, temelj, utvrđujemo zajedništvo. To je jako važno - zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Barakude bi u Sydneyju, osim zajedničkih treninga, trebale odigrati i tri prijateljske utakmice s Australijom - 15. ovog mjeseca odnosno 18. i 21. prosinca.

Linker
25. travanj 2024 16:11