Renata Barić je zaradila kupanje nakon svjetskog zlata u Budimpešti 2017.
 CROPIX
PREKRASNA SPORTSKA PRIČA

KAKO JE U TIŠINI STVORENA JEDNA OD NAJJAČIH GENERACIJA HRVATSKE KOJA GAZI SVE REDOM NA SP-U 'Odmah smo rekli da se nećemo upecati na priču o Srbiji!'

RENATA BARIĆ Stručnjakinja za sportsku psihologiju već četiri godine radi s Barakudama te sada polako ubire plodove rada, u kojem je glavno da se cijelo vrijeme gradi ista priča
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. srpanj 2019. 23:16

Malo pomalo, bez puno pompe, pa i razvlačenja po medijima, žene su sve prisutnije u hrvatskom vaterpolu. Pritom tu ne mislimo isključivo na ženski natjecateljski pogon, na naše vaterpolistice, od kojih je jedna generacija (do 15 godina) baš prije tjedan dana osvojila 6. mjesto u Europi. Drugi možda ta mjesta zauzimaju, ali za naš ženski vaterpolo, koji je u povojima, to doista jest - osvajanje. Ipak, vratimo se na temu žena u vaterpolu.

Danas imamo i trenerice, ali od minule sezone žena je - prvi put u povijesti - i na čelu jednog najtrofejnijih klubova u Europi, zagrebačke Mladosti. Mislimo, jasno, na momčad, ili muški dio Mladosti. Dakako, i ŽAVK Mladost, ili ženski klub, ima ženu za čelnicu. Dubrovački Jug CO, najbolji klub u državi, ima fizioterapeutkinju. Još samo čekamo i prvu sutkinju, barem na prvoligaškoj razini.

I grupno i pojedinačno

No postoji i jedna žena koja je “dovela u red” našu najjaču vaterpolsku momčad - mušku seniorsku reprezentaciju. Ipak, ovo “dovođenje u red” doista i shvatite tako kako je ispisano - u navodnicima, odnosno kao hiperbolu, jer Barakude zaista nikada nisu bile kakva razularena masa koju je trebalo disciplinirati. Ali na nekom održavanju discipline ipak treba raditi i u tome svoj doprinos daje i prof. dr. Renata Barić, sportska psihologinja, koja je već nešto više od tri godine sastavni dio stožera hrvatske vaterpolske reprezentacije. Nije, doduše, sada s njima u Koreji, ali bila je na pripremama, u stalnom je kontaktu s Tuckom, bila je na SP-u kada je bilo nemjerljivo bliže, u zlatnoj nam Budimpešti.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

- Nisam s njima, ali to ne znači da ih ne pratim u svakom pogledu, pa i u onim noćnim terminima utakmica, koji su sada iza nas - veli dr. Renata Barić.

- Dobri su, sjajni su. Ma, znala sam ja da će biti dobri. Na pripremama smo baš imali osjećaj da su spremni, i to zaista spremni.

Vaterpolski se definitivno tako i čini, a kako to izgleda iz kuta vaše struke, barem iz onoga koliko možete zamijetiti iz prijenosa i koliko imate informacija?

- Jako, jako lijepu atmosferu imamo. Što se toga tiče, mi smo glavninu posla obavili, vrlo intenzivno, u posljednjih godinu-dvije; ovo je sada samo ubiranje plodova tog rada. Ta kohezivnost među njima, psihička stabilnost koju pokazuju, to se ne postiže preko noći, potrebno je neko vrijeme da se razvije. Nije moguće to očekivati u pet mjeseci rada. Sada smo već četvrtu godinu zajedno i danas je stvarno baš onako kako i treba biti. Povremeno se tu uključuju i neki novi igrači, u cijelom tom razdoblju, i onda oni postepeno hvataju taj sadržaj, postepeno ih uključujemo u cijelu priču. Tu jako pomaže i to što sam ja zadnjih godina znala raditi ne samo sa seniorima već i s mlađom postavom, gdje su oni naučili isto to što se radilo sa seniorima. Potpuno iste metode imamo, tako da mlađim igračima, kada prijeđu u seniorski sastav, to nije ništa strano ni nepoznato.

Koliko ste bili s reprezentacijom na pripremama, koliko ste radili uoči ovog Svjetskog prvenstva?

- Dvaput po osam dana, prije Beograda i onda kasnije u Šibeniku. Radili smo i grupno i pojedinačno. U ekipnom dijelu možda malo više s nekim od novopridošlih kandidata koji su se priključili reprezentaciji. Atmosfera je dobra, oni su odlučni i to je ono što ja vidim, ali mislim da je vidljivo i drugima, i to u svakom nastupu - veli dr. Renata Barić, koja posebno ističe jedno:

Water Polo  Serbia v Croatia  17th FINA World Aquatics Championships  Men's Water Polo Semifinal  Budapest, Hungary  July 27, 2017  Ivica Tucak, head coach, Andelo Setka and Ivan Buljubasic of Croatia  celebrate winning the match. REUTERS/Laszlo Balogh - UP1ED7R1N8A1O
REUTERS/Laszlo Balogh

Uvijek isti pristup

- Ima nešto na što smo stavljali osobit naglasak, a to je profesionalnost. Naime, hoćeš-nećeš, svi govore da će ovo prvenstvo sada biti lakše nego u Budimpešti jer Srbija nije u punom sastavu i slično. Zato smo baš ozbiljno razgovarali o tome da se nikako ne možemo i ne smijemo “upecati” na takvo nešto. Uopće nas ne zanima kakav je tko, tko je suparnik s druge strane, već da mi u svakoj utakmici igramo svoju igru i to maksimalno. Pristup uvijek mora biti isti, bez iznimke! Maksimalno profesionalno, sa željom i odlučnošću da igramo dostojno svjetskih prvaka. Moramo igrati i ponašati se tako da prema svakom suparniku pokazujemo poštovanje. Ono što sam ja iz utakmica vidjela jest da dečki baš to i rade. Ma kolika bila gol-razlika, zadnja se minuta uvijek igra kao da je samo gol-razlike za nekoga i to mi se jako sviđa. Sa svog aspekta, za sve dosad viđeno stvarno nemam ništa loše reći - ponosna je sportska psihologinja dr. Renata Barić.

Sve su usvojili

Ta usredotočenost i profesionalnost očituju se i u izjavama igrača: sve su izrečene u istom tonalitetu, nema iskakanja, maksimalno se uvažava svaki suparnik. Čak se i o Kazahstanu, za koji su svi znali da nije dorastao suparnik, pričalo oprezno. Možda medijima to i ne odgovara, možda bi više voljeli nešto sočnije, ali to je sočnije kratkog vijeka i nerijetko krivo. Sportski se rezultati postižu ovako.

- Već četiri godine mi imamo jednu te istu priču: igramo utakmicu po utakmicu i bavimo se svojom igrom. Naravno da je rezultat okvir, cilj, ali se trudimo ne spominjati pobjedu i rezultat, već govorimo o tome kako ćemo mi to igrati i što ćemo napraviti ako se sve odradi sukladno dogovoru. Odlučna, agresivna igra dostojna svjetskih prvaka, ona je ta koja vodi do rezultata, ne priča o tome. U protivnom, odnosno ako igrači počnu govoriti o rezultatu, onda više nisu u utakmici, u toj sekundi, u tom metru, s tom loptom. Vidim da su dečki to usvojili i prepoznajem to u izjavama i Tucka i igrača - zadovoljno će na koncu naglasiti dr. Renata Barić.

Impresivna statistika nakon prvog dijela turnira vaterpolista: Hrvati u vrhu u čak 6 od 9 rubrika

Statistika, ili brojčani pokazatelj, u sportu nije jedino mjerilo uspješnosti nekog sportaša ili sastava, a time ni potvrda nečije kvalitete. No da ipak nudi određene podatke, nije sporno. Nakon prvog dijela nadmetanja, odnosno nakon po tri odigrane utakmice svih reprezentacija, od devet statističkih rubrika koje smo uzeli u razmatranje Barakude se u čak šest nalaze u samom vrhu.

Ante Vukičević drugi je najbolji strijelac, ali je prvi u pogocima iz kaznenih udaraca i protunapada. Marko Bijač najbolji je vratar, Josip Vrlić neumoljiv u šutevima s centarske pozicije, a Hrvoje Benić i Maro Joković iz slobodnih udaraca, dakle sa 6 metara udaljenosti. Uostalom, krenimo redom...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

LJESTVICA STRIJELACA

Najlakša i najegzaktnija rubrika. Nismo računali postotak šuta jer se na kraju natjecanja, kada se i bira najbolji strijelac, ne gleda postotak, već učinak. Ante Vukičević je nakon prva dva kola bio prvi, sada mu samo za gol bježi Mađar Zalanki. No Španjolac Granados mogao bi ih prestići jer Španjolska, za razliku od Hrvatske i Mađarske, igra osminu finala.

12 - Gergo Zalanki (Mađarska)

11 - ANTE VUKIČEVIĆ (Hrvatska)

11 - Alvaro Granados (Mađarska)

9 - Aleksandar Ivović (Crna Gora)

9 - Blai Mallarach (Španjolska)

9 - Felipe Perrone (Španjolska)

9 - Marko Stamm (Njemačka)

8 - Dušan Mandić (Srbija)

8 - Krisztian Manhercz (Mađarska)

7 - MARO JOKOVIĆ (Hrvatska)...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POSTOTAK OBRANA VRATARA

Glede vratara, tu smo već morali odabrati određeni kriterij. Mjerodavan je postotak obrana i to nije upitno, ali netko tko je branio, recimo, samo 16 minuta i ima postotak iznad 80 ne može biti na višoj poziciji od kolege koji ima recimo 60-ak posto, ali iz višestruko više minuta branjenja. Stoga smo se vodili sljedećim parametrom: odigrane su ukupno tri utakmice, to je ukupno 96 minuta, a mi smo u svoju tablicu uzeli u obzir samo one vratare koji su odigrali minimalno 64 minute, odnosno u trajanju dvije utakmice. Naš je Marko Bijač, očekivano, broj 1, a društvo mu pravi Dimitrije Rističević, inače ponikao u Partizanu, koji se, nakon branjenja za talijansku Cataniju, ovog ljeta vratio u VK Novi Beograd. Protiv Grka je imao čak 16 obrana.

1. MARKO BIJAČ (Hrvatska)

75 minuta, 26-39 (67%)

1. Dimitrije Rističević (Rističević),

80 minuta, 28-42 (67%)

3. Marco Del Lungo (Italija)

96 minuta, 33-52 (63%)

4. Viktor Nagy (Mađarska)

64 minute, 19.34 (56%)

5. Konstantinos Galanidis (Grčka)

64 minute, 19-36 (53%)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

GOLOVI CENTARA

Hrid s Kantride tu je apsolutni vladar prostora ispred suparničkog vratara. Čvrsto smo uvjereni, nije daleko dan kada će u suparničku mrežu skupa s loptom ubaciti i braniča na leđima i vratara ispred sebe. Inače, službena je FINA-ina statistika tu malo pogriješila pa je jedan Vrlićev gol s 2 metra pripisala Beniću. Pravi je podatak za Vrlića 6-6, a ne kako FINA piše 5-5.

1. JOSIP VRLIĆ (Hrvatska) 6-6 (100%)

2. Christodoulos​ Kolomvos (Grčka)

4-7 (57%)

3. Nikola Murišić (Crna Gora) 4-11 (36%)

4. Dennis Eidner (Njemačka) 3-3 (100%)

5. Balazs Harai (Mađarska) 3-5 (60%)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

GOLOVI IZ SLOBODNOG UDARCA (6 m)

Iz slobodnjaka su opasni, ne više i nama bitni, Amerikanci Cupido i Daube. Još kada bi samo približno tako precizni bili iz pozicijske igre... Odmah do njih naš tandem - Benićeva desna i Jokovićeva lijeva ruka.

1. Luca Cupido (SAD) 2-3 (67%)

1. Hannes Daube (SAD) 2-3 (67%)

3. HRVOJE BENIĆ (Hrvatska) 1-1 (100%)

3. MARO JOKOVIĆ (Hrvatska) 1-2 (50%)

3. Yusuke Inaba (Japan) 1-2 (50%)

3. Nikola Jakšić (Srbija) 1-2 (50%)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ŠUT S IGRAČEM VIŠE

Rubrika u kojoj Hrvata nema, ali nas nema jer imamo raznolikost akcija i raznovrsnost igrača koji ih završavaju. Ipak, to ne mijenja ništa bitnije na značaju postignuća Batorija, Yongera i društva.

1. Bence Batori (Mađarska) 5-7 (71%)

2. Aaron Younger (Australija) 5-8 (63%)

3. Daniel Angyal (Mađarska) 4-6 (67%)

4. Atsushi Arai (Japan) 4-11 (36%)

5. Joe Kayes (Nov Zeland) 4-4 (100%)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ŠUT IZ POZICIJSKE IGRE

Nisu baš slučajno u tri najbolja, koja su golovima izjednačena, čak dvojica Mađara - to je jedan od prepoznatljivijih znakova igre sjevernih nam susjeda. Ove visoke brojke Marka Stamma možda ipak malo zavaravaju. Stamm je dobar, pa i vrlo dobar igrač, ali svih pet golova postigao je u samo jednoj utakmici - protiv Brazila.

1. Krisztian Manhercz (Mađ.) 5-10 (50%)

1. Marko Stamm (Njemačka) 5-14 (36%)

1. Gergo Zalanki (Mađarska) 5-11 (45%)

4. Alberto Barroso (Španj.) 4-6 (66%)

4. Alex Bowen (SAD) 4-5 (80%)

4. Aleksandar Ivović (C. Gora) 4-5 (80%)

4. Marton Vamos (Mađarska) 4-7 (57%)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

GOLOVI IZ PROTUNAPADA

Jedan od najprepoznatljivijih znamena hrvatske igre. Koliko smo puta nakon tri prve utakmice spominjali protunapade... Nikakvo čudo da je netko od Hrvata u vrhu. Nametnuo se Vukičević, ali u kontrama i građenju akcija sudjeluju i Fatović, Miloš, Šetka, a tek Garcia...

1. ANTE VUKIČEVIĆ (Hrv.) 4-4 (100%)

2. Alvaro Granados (Španj.) 3-4 (75%)

2. Gergo Zalanki (Mađarska) 3-3 (100%)

4. Bogdan Đurđić (C. Gora) 2-2 (100%)

4. Pietro Figlioli (Italija) 2-2 (100%)

4. Aleksandar Ivović (C. Gora) 2-2 (100)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PETERCI

Opet Ante. Prije Svjetskog prvenstva navijestili smo da će on biti naš “killer”, naš najbolji strijelac. Zasad je na pravom putu.

1. ANTE VUKIČEVIĆ (Hrv.) 3-3 (100%)

1. Luuk Gielen (Njemačka) 3-3 (100%)

1. Alvaro Granados (Španj.) 3-3 (100%)

1. Jason Evezard (J. Afrika) 3-3 (100%)

5. Pietro Figlioli (Italija) 2-2 (100%)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NAJBOLJI SPRINTERI - PLIVANJE ZA PRVI NAPAD

Ovo je zanimljiva rubrika. Kolona za koju bismo rekli da u njoj mora biti naših igrača jer u malo kojoj utakmici ne uspijevamo isplivati barem dva početna napada. Pa ipak, brojke govore suprotno.

1. Rhys Howden (Australija) 11-11 (100%)

2. Ben Reibel (Njemačka) 8-11 (73%)

3. Pietro Figlioli (Italija) 6-6 (100%)

4. Konstantinos Genidounias (Grčka) 6-11 (55%)

5. Alvaro Granados (Španj.) 6-6 (100%)

Linker
19. travanj 2024 13:10