Damir Krajac / CROPIX
BUKIĆ ZA SN

LEGENDA HRVATSKOG VATERPOLA NAKON POSRTANJA NA EURU 'Ponekad nije loše malo ‘tresnuti o zemlju’, ali nama ionako najvažnije u 2020. godini tek dolazi'

Dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a, te predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza, a od jučer i predsjednik Zagrebačkog vaterpolskog saveza
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. siječanj 2020. 10:18

Prošla su dva dana od kontinentalne vaterpolske smotre u Budimpešti, lagano se sliježu one prve impresije i emocije, “hlade” se glave. U konačnici, donose i neke zasad još okvirne, prve raščlambe. Bilo bi nerealno očekivati velike i konačne zaključke dobiti nakon 48 sati, ali prvi dojmovi ili barem njihovi obrisi se mogu nazrijeti. Perica Bukić je dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, ali jednako tako i za ovu priliku medijski još zanimljivije, predsjednik Stručnog savjeta HVS-a. Vrlo usko povezan i s radom stručnog stožera Barakuda, u uskoj vezi s izbornikom i jasno da je već neke prve analize obavio.

- Naravno da jesmo, još u Budimpešti. Kako nakon polufinala sa Španjolcima istu večer, pa prije i poslije utakmice za broncu, noć poslije i drugi dan... Čuli smo se konačno i jučer (utorak). Naravno da komuniciramo i trebamo komunicirati i dalje - u startu će Perica Bukić.

Siječanj nam ne paše

- Baš sam u ponedjeljak ponovo pogledao snimku naše dvije zadnje utakmice na prvenstvu, protiv Španjolske o odnosno Crne Gore. Činjenica stoji da su dvije lopte koje su završile na gredi, na “gol-crti”, da su ušle, danas bi drukčije razgovarali. Protiv Španjolske kod rezultata 6:6, pa i protiv Crne Gore kod vodstva 8:5 i da ne idem u detalje. Međutim, tumačiti sve to sada s nekom zlom srećom bi bilo izuzetno pogrešno.

Stav s kojim se u startu slažemo, a onda je predsjednik Stručnog savjeta jednako kao i mi u novinama prije koji dan, “vratio film” na mjesec i pol dana ranije.

- Izbornik Tucak je tamo na početku priprema, oko 10. prosinca uoči problem i javno to i rekao. U odnosu na stanje dobrog dijela igrača, u odnosu na njihovu minutažu, potrošenost pojedinih igrača itd. Normalno, kada krene pripremni ciklus da se nadaš najboljem, idealnom, ali nakon sveg odigranog, apsolutno da je ta tjelesna priprema trebala biti bolja. Odnosno, za ovakvu razinu vaterpola i natjecanja, ona mora biti besprijekorna. Imali smo nekoliko manjih bolesti, ozljeda, pa blagdani Božića, Nove godine... Nije idealno. Na to moramo obratiti pozornost. Drugo, moje mišljenje nakon odgledanog turnira u Budimpešti, a koje nije toliko bilo vidljivo nakon SP u Gwangjuu prošle godine, neke su reprezentacije značajno modificirale igru. Prije svih Španjolska koja je značajno korigirala igru u obrani i mislim da ćemo svi morati ići u tom smjeru. To je odnos isključenja na mjestu centra gdje se danas daje značajna prednost napadaču. Čak se tolerira i kontra-faul napadača, a svaki malo jači kontakt braniča je isključenje. U takvim situacijama, kada dobijete 2-3 isključenja na koje niste navikli u dosadašnjem razdoblju, javlja se poremećaj, ulazi se u nervozu, pa pokušavate smanjiti pritisak braniča na centra pa “popijete” gol.

Neki su konkretni sastanci s dodatnim, pomnijim razglabanjem već i dogovoreni.

- Dogovorili smo 14. veljače uoči utakmice Mladosti i Juga AO sastanak Stručnog savjeta s izbornikom kada će nam Tucak dati svoje i službeno izvješće. To i inače radimo, a u olimpijskoj je godini to još bitnije jer da smo mi u Budimpešti osvojili i srebro ili broncu, jasno da bi nam bilo ljepše no sad, ali bismo bili u istoj situaciji. Trenutačno bez osiguranih Igara, a cijeli svijet vaterpola, pa tako i Hrvatsku zanima Tokio. U ovoj godini najvažnije tek dolazi. Na izborniku je sad kako unaprijediti one segmente igre koji mogu biti i još bolji. Po meni su to sigurno igrač više, onda segment obrane i smanjivanja broja isključenja, kao i fizička priprema i pad u zadnjoj četvrtini - veli Bukić i nastavlja.

Što je s psihološkom pripremom?

- To se sada često spominje, ali mentalna priprema ima najveći utjecaj na ulazak, početak utakmice. Tu smo mi bili sjajni u baš svakoj utakmici. Kako utakmica ide dalje, puno veću ulogu ima kondicijska priprema. Crnu Goru u skupini smo mi poveli 5:1, 6:2, pa 10:5. Za broncu opet 6:2, 7:3, 8:4. Dakle, psihološki smo bili u redu mislim, već se dogodio pad, “crna rupa” čak i protiv Grčke u četvrtfinalu. Mi smo i na ranijim EP u siječnju imali vrlo niske plasmane, pa bi šest mjeseci kasnije igrali olimpijsko finale. Jasno, ne treba se time tješiti, ali nije ponekad ni loše “tresnuti o zemlju” i malo se “resetirati”.

Ne zabijamo iz igre

Spomenuli ste segmente kao što su igrač više i igrač manje koji su u vaterpolu često ključni, ali mi tu baš stojimo dobro. S igračem više iznad 50%, s igračem manje smo obranili 2 od 3 takva napada suparnika.

- Statistika jer skup točnih podataka koji mogu navesti na netočan zaključak. Ja bih rado izbacio iz tih podataka utakmice protiv Slovačke, Njemačke, Grčke, a računao Španjolsku i Crnu Goru.

Točno, ali i tu smo opet dobri. Za broncu crnogorski igrač više je 3-13, španjolski u polufinalu 3-10, crnogorski u 2. kolu 3-10. Naš igrač više za broncu je 5-11. Nije sjajan, ali nije ni užasan.

- U redu, to su sve dobre brojke. Mislio sam više na zadnjih 10-ak minuta iz tih utakmica. Više je problem što je nama Crna Gora dala previše golova “iz igre”. Ono nepisano pravilo u vaterpolu je “nema gola iz igre”. Španjolska je dala 6 od 9 golova “iz igre”, a mi to ne dajemo. To je za analizu i za izbornika - veli Bukić.

Pitanje primarno za izbornika jer on je taj koji odlučuje, bira, ali je li moguće očekivati i određene kadrovske izmjene, makar minimalne u kadru reprezentativaca već za ožujak i predolimpijski turnir u Rotterdamu? Takvo što je učinjeno 2012, zadnjeg dana EP u Eindhovenu (9. mjesto) kada su pozvani Vićan i Hinić.

U Beogradu 2016. smo imali bolnicu na EP, pa su se vratili oni koji su tada bili ozlijeđeni... Je li moguća mala šok-terapija?

Uvijek pri ruci za savjet

- Ne bih to nazvao šok-terapija. Nisu jednih 13 igrača automatski i 13 za sljedeće natjecanje. Kada bih malo karikirao, onda bi rekao da svatko s hrvatskim državljanstvom konkurira za reprezentaciju. Izbornik mislim da ne mora čak izabrati 13 najboljih, već 13 koji će napraviti najbolji rezultat. Koji će “ginuti” jedan za drugog, imati dobru atmosferu itd. Sigurno će na popisu kandidata pred Rotterdam biti 18-20 igrača. Naravno, i onih 13 koji će ići u Rotterdam ne mora biti i 13 za Tokio. Na izborniku je isključivo donošenje odluke, a Stručni savjet će mu uvijek biti pri ruci i pomoći. Ivica Tucak sigurno ima najbolji uvid u stanje svakog igrača - zaključio je Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a, te predsjednik Stručnog savjeta naše nacionalne organizacije.

Usput, od jučer je Perica Bukić i predsjednik Zagrebačkog vaterpolskog saveza budući da je tu dužnost donedavno obnašao Tomislav Družak, sada državni tajnik za šport.

Linker
25. travanj 2024 13:18