Srdjan Vrancic / CROPIX
ŠTO ŽAPCIMA NOSI BUDUĆNOST?

MLADOST 30. LISTOPADA PREDSTAVLJA POJAČANJA ZA IGRU IZVAN BAZENA Ako to netko ne može ili nije u stanju, nije problem i nije sramota...

Za kraj tekućeg mjeseca sazvana je Skupština HAVK Mladost na kojoj će predsjednica Ana Stojić Deban, koja je i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, predložiti novu i jaču upravu od dosadašnje.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. listopad 2019. 11:37

Uvažavajući važnost i kompleksnost svih dijelova, rada i života nekog sportskog kluba, realno je ipak najsloženiji i najteži dio onaj natjecateljski. Sastaviti momčad, probrati najbolje, uigrati je, odrediti taktiku koja najviše odgovara svim pojedincima (sportašima) kako bi oni na sportskom polju djelovali kao dobro usklađena cjelina.

Posebno je to teško kada nemate novca, kada vam vlasnik nije katarski emir ili grčki brodovlasnik, pa kada možete ići po svijetu i pokupovati najbolje i najskuplje. Posložiti momčad u vremenima neimaštine ili s vrlo skromnim sredstvima, bez puno pojačanja bilo iz inozemstva ili iz drugih sredina, to se zove umijeće i predani, savjesni, stručni rad.

Okosnica domaći igrači

Tako je radila i još uvijek radi Mladost. Zagrebački vaterpolski klub koji je upao u nemale probleme prije gotovo desetljeće, te nad kojim je u srpnju 2013. pokrenuta stečajna nagodba. Mladost u tom razdoblju, do minulog proljeća i Regionalne lige, nije osvojio niti jedan trofej, ali... U isto to doba je s čisto sportskog gledišta taj klub nemaleno uznapredovao. Orijentiravši se isključivo na domaće snage, vlastitu školu, Mladost je u tom razdoblju producirala možda i najveći broj hrvatskih reprezentativaca koji su na svjetskoj sceni osvajali najsjajnije medalje - Lončar, Bukić, Vukičević, Marcelić, pa u zadnje vrijeme i Miloš.

Već dulji niz godina, pa tako i danas, okosnicu momčadi čine domaći igrači, pa su tako i danas u seniorskoj momčadi Marcelić, Bukić, Miloš, Lazić, Anzulović, L. Bajić, a u konačnici i Jurlina ili pak mladi Biljaka rođen u Beču, ali vaterpolske ozbiljne korake je naučio u Mladosti. Jednako kao Marin Dašić koji je debitirao sa 16 godina u prvoj momčadi, sada je američki student, osvojio je NCAA, a krajem ove godine se vraća sa studija u SAD-u.

Tko trenutačno sjedi u Upravnom odboru HAVK Mladost?
Na posljednjoj Skupštini HAVK Mladosti, a koja je održana 19. lipnja 2018. godine izabran je Upravni odbor vaterpolskog kluba uz Savu.

Tog je dana prvi put u povijesti kluba žena postala predsjednicom. Riječ je o Ani Stojić Deban, inače predsjednici Uprave Zagrebačkog holdinga.

U Upravni su odbor navedenog dana izabrani - dopredsjednici Tomislav Družak, Perica Bukić (nedavno podnio ostavku) i prof. dr. Boris Labar, te članovi UO Slavko Kojić, Bogdan Tihava, Ivica Nuić, Dalibor Bilić, Maja Paškvalin, Vjekoslav Jadrešić, Boško Lozica i Ante Huljev.

To je 11 osoba od kojih, kako je to na press konferenciji rekao direktor kluba Milorad Damjanić, “...barem 50% ne obavlja svoj posao”. (dba)

Nadareni centar Herceg je na posudbi u solidnom Solarisu, tu su i još neki mladići kao Samardžić i Mihić i da ne nabrajamo dalje, koji su već neko vrijeme tu, u konkurenciji i s ponekim nastupom za prvu momčad. Najveći dio njih je pojedinačno silno napredovao, do reprezentacije (ne samo seniorske), a kao momčad su jednako rasli.

Posljednje dvije godine su jedini koji su se mogli suprotstaviti Jugu, prošle sezone i prvi put osvojili Regionalnu ligu, a sad već drugu sezonu nastupaju u Ligi prvaka. S pojačanjima iz drugih sredina (Vrlić, Harkov, Ćuk i već skoro pa Zagrepčanin Radu), to je momčad od koje se ove sezone s pravom očekuju trofeji. Nije pogreška, naveli smo množinu. Dakle, više od jednog trofeja. Pojednostavljeno dakle, onaj najteži dio posla nekog kluba je obavljen vrlo uspješno. Stvorena je momčad, uspješna i jaka.

Nepostojeći UO

Onaj drugi međutim dio, organizacijsko-financijski... Taj “šepa”. Ne prati rad trenera i igrača. Jasno, ne zaboravljamo da je silan predstečajni dug od cca 17 milijuna smanjen na samo 1 milijun kuna, kao i da je netko lobiranjem u tijelima LEN-a ishodio pozivnicu za Ligu prvaka. Dug je smanjen primarno zahvaljujući skrbi Grada Zagreba, a pozivnica za Ligu prvaka je izborena temeljem imena i tradicije kluba, ali utjecajem Perice Bukića.

Međutim, taj isti klub ima i svoju Upravu, Upravni odbor. Tako svejedno kako se tijelo zove kada ono načelno - ne postoji. Postoji nekoliko ljudi, manje od prstiju jedne ruke koji se trude, osiguraju pokoju kunu, dolaze na utakmice dok drugi više ni ne znaju gdje se nalazi bazen. Zato je direktor Damjanić u pravu kada proziva 50% uprave da ne čine ništa, kao što je u pravu kada kritiku svaljuje i na sebe.

Slaganje kockica

Što će se sljedeće dogoditi? Za kraj ovog mjeseca, koliko doznajemo 30. listopada, sazvana je Skupština kluba. Ondje je za očekivati da će predsjednica Ana Stojić Deban predložiti i novu upravu. Valjda će u njoj konačno biti i malo više osoba koje se neće tek tako “kititi” naslovom člana uprave, izvršnog dopredsjednika ili što već, nego će biti i sposobni u godinu dana priskrbiti recimo barem 100.000 kuna. Svaki. Za početak. Ako to netko ne može ili nije u stanju, nije problem i nije sramota. Sve 5, samo onda ta osoba nema pravo sjediti u tijelu koje se zove Upravni odbor.

Linker
18. travanj 2024 14:03