Jakov Prkic / CROPIX
SVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

MOMČADI KOJE SU OSTAVILE POSEBAN TRAG U JUŽNOJ KOREJI, A NISU OSVOJILE MEDALJU Klokanov skok, crnogorska tuga i germanska stega

Izuzmemo li, dakako, tri reprezentacije koje Južnu Koreju napuštaju s medaljom i kojima stoga pripada posebno mjesto, nije baš sve vrijedno pozornosti stalo na one tri stepenice pobjedničkog postolja.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. srpanj 2019. 14:25

Odabrali smo još tri nacionalne vrste koje su svojim igrama i rezultatima, svaka na svoj način, obilježile Svjetsko prvenstvo u Gwangjuu. One koje su u nekim drugim rubrikama - naj. Neke pozitivno, neke negativno obojene, ali zaslužuju da ih se spomene.

Najveći napredak

Australija

Australci nisu iznenađenje, “stvarnost” su već 4-5 godina, ali sada su doista otišli korak dalje. Nisu nadomak najboljih europskih momčadi, nego su rame uz rame s njima. Da je bilo pravde, da je bilo više koncentracije sudaca (Rus Vojvodin i Srbin Putniković), Australija bi, uostalom, igrala polufinale, a ne Mađarska. Drastično su oštećeni 7 sekundi prije kraja, pri 7:7 i nesuđenom petercu. Obojica su sudaca jutro kasnije “najurena” sa SP-a, ali što Australci imaju od toga? To je momčad koja je izbacila Crnu Goru u osmini finala (13:11) te pobijedila Grčku u poretku od 5. do 8. mjesta (9:8). Vrlo, vrlo dobra momčad!

2 BRGULJAN Drasko MNE
HUN - MNE
Hungary (white caps) vs Montenegro (blue caps) 
Men
Barcelona 26/07/18 Piscines Bernat Picornell 
Semifinal 5-8 place
33rd LEN European Water Polo Championships - Barcelona 2018 
Photo Giorgio Scala/Deepbluemedia/Insidefoto
Giorgio Scala/Deepbluemedia/Insi

Najveće razočaranje

Crna Gora

Ovu smo momčad prije Prvenstva naveli kao sastav koji bi mogao biti favorit za neku od medalja, ali samo iz prikrajka. Dakle, ako netko (malo više njih) jako kiksa. Ono što je ipak za njih kao naciju u kojoj je vaterpolo gotovo pa jedini ozbiljniji im sport, onaj koji je nešto osvajao, ponižavajuće jest biti deseti na svijetu. Opet, nije baš ni preveliko čudo jer u tom je sastavu samo jedan klasni igrač - Aleksandar Ivović i nitko drugi. Brguljan i Janović imaju i godina, igra cijele momčadi je “pročitana”, nismo sigurni ni hoće li se izbornik Vladimir Gojković zadržati u sedlu iako primjećujemo da baš i nema nekog tko bi ga mogao zamijeniti.

Najugodnije iznenađenje

Njemačka

Momčad koja je u proteklih godinu dana gubila po deset i više golova razlike od sastava iz svjetskog vrha izrasla je u sastav koji ravnopravno igra s najvećima. Cilj njemačake momčadi u Gwangjuu bio je ući među osam. Da nas je netko pitao prije turnira je li to realno, odgovor bi bio negativan, bez razmišljanja. No, Hagen Stamm je prezentirao momčad koja ima tjelesnu snagu i izdržljivost, ali i igračku vještinu i lucidnost. Talijane su držali “u šahu” u skupini (7:8), čak se i Italija jedva izvukla od poraza, i to borbom do zadnje minute. Zabrinuli su malo i Hrvatsku u četvrtfinalu (8:10), a od Srbije su izgubili od petog do osmog mjesta tek petercima (17:18), i to nakon što su minuti i dvije sekunde prije kraja imali dva gola prednosti. Da, imaju još toga naučiti, ali imaju dobrog učitelja i sjajnu podlogu.

Linker
25. travanj 2024 18:40