Pedja Milosavljevic / CROPIX
U POTPUNOM ŠOKU

'NEŠTO NIJE U REDU, NEŠTO MORAMO HITNO MIJENJATI' Tucak nema racionalno objašnjenje za pad vaterpolista: Preuzimam na sebe glavnu odgovornost!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. siječanj 2020. 21:43

Kako to ono Francuzi vele - "deja vu"? Ma, dovraga s oboje. I s "deja", a i s "vu". Ako je nakon poraza u polufinalu od Španjolaca izbornik Tucak bio razočaran, deprimiran, teško pogođen, u nedjelju je pak bio i šokiran, odnosno ostao je bez riječi.

Istini za volju, nije bio jedini. Neke stvari teško je i prokomentirati, pojasniti. Podosta toga na ovom turniru nije bilo jasno, ali da se u roku 10-ak dana, na istom turniru mogu ponoviti uvlas iste pogreške, protiv istog suparnika, to je ipak malo previše.

- Ne znam. Uistinu, nemam riječi. U ovom trenutku doista nemam riječi, kako god me razumjeli, ali ja ne znam ovo objasniti - prvo je što nam je rekao izbornik Ivica Tucak.

- Naravno, kao i uvijek preuzimam glavnu odgovornost i krivicu na sebe. No nije mi shvatljivo da možemo tako dominantno ući u utakmicu, tako nadmoćno igrati, da sve radi kao švicarski sat i da onda u jednom trenutku sve to tako padne, stane... Poklanjamo neiskorištene zicere, radimo nepotrebne gluposti, isključenja, kontrafaulove... Ne znam što reći. Sada mi treba malo vremena da uopće prožvačem ovu utakmicu. Ovo je nevjerojatno.

Samo, kada se dogodi drugi put u 7-10 dana...

- Da, da, slažem se. Onda je to simptomatično. Kao prvo, čestitke Crnoj Gori, koja je očito svim srcem željela ovu pobjedu, očito više nego mi. Nema dvojbe. Ali ne znam što se nama dogodilo. Da je to bio pad od samog početka, ajde, još bi možda i bilo jasno zašto smo izgubili, ali ne; ušli smo odlučno, igrali, otvarali, radili. Ovo je nevjerojatno, ali nije i slučajno.

Trener pobjednika, crnogorski izbornik Vladimir Gojković, primao je zaslužene čestitke, prvu baš od Tucka, a onda i od novinara.

- Ne znam čak koliko je na kraju presudila taktika, prije bih rekao da je presudilo veliko, ogromno srce kod mojih igrača. Vjerovao sam ja da se možemo vraćati, ali poslije svega što smo prošli, danas smo bili i emotivno prazniji nego u prvoj utakmici s Hrvatskom. Najviše sam se bojao da ne uđemo brzo u minus, a onda nam se baš to dogodilo, ali opet... Ovo je za mene veliko iznenađenje. Da su se moji mladići uspjeli i drugi put vratiti protiv Hrvatske, iz velikog zaostatka.

Odmah nakon utakmice Tucak je dao izjavu za službeni LEN televizijski kanal, a tu nije bio toliko smiren kao u kasnijem obraćanju novinarima.

- Moram vidjeti s igračima što se dogodilo, zbog čega se dogodio ovaj pad i je li razlog mentalne ili fizičke prirode. Primarni cilj, plasman u Tokio, nismo ostvarili ni prije ove utakmice, ali ova utakmica nam je otvorila oči da nešto nije u redu. Nešto moramo mijenjati - izjavio je Tucak koji bi, da je Hrvatska osvojila brončanu medalju, prvenstvo ocijenio pozitivnim.

- Ova utakmica je sve pokvarila. Konačna ocjena bi bila pozitivna, ali ovako ne može biti. Ovo je pitanje psihološkog pada. Moramo vidjeti zašto je do njega došlo, je li on uvjetovan fizičkim stanjem ili nečim drugim. Sad nas čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre. I one dolaze usred klupske sezone, vremena nema puno. Uistinu ćemo se morati dobro pripremiti, analizirati ovo Europsko prvenstvo i naći razloge ovog pada.

Linker
26. travanj 2024 03:15