Foto: Damir Krajac / CROPIX
VATERPOLO

POTOP JADRANA NA OTVARANJU EUROPSKE LIGE U SPLITU Europski doprvak napravio zastrašujuću seriju u drugom poluvremenu i zaustavio se tek na +9

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. listopad 2019. 22:26

JADRAN – OLYMPIACOS 8:17 (2:5, 5:4, 0:4, 1:4)

SPLIT – Plivalište na Poljudu. Gledatelja 500. Suci: Gabor Vogel (Mađarska) i Axel Bender (Njemačka). Delegat: Tamas Molnar (Mađarska).

JADRAN: Anić (8 obrana), Burić, Zović 2, Krapić, Butić 2, Pejković, Power, Vrdoljak, Visković, Delić, Šetka 1, Dužević 3, Sučić. Trener: Ivan Asić.

OLYMPIACOS: Zerdevas (4 obrane), Mylonakis 1, Skoumpakis, Genidounias 4, Joković 3, Buljubašić 2, Dervisis 1, Kakaris, Mourikis 2, Gounas, Argyropoulos 2, Mitrović 2, Živojinović (9 obrana). Trener: Theodoros Vlachos.

PETERCI: Jadran 2-2, Olympiacos 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 12, Olympiacos 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Power (21), Mitrović (22).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 3-10, Olympiacos 8-9.

------------------------------------------------------------------------------

Europski doprvak Olympiacos svladao je Jadran na otvaranju vaterpolske Lige prvaka u Splitu, momčad s dva hrvatska reprezentativca (Joković, Buljubašić) rutinski je nadigrala klub sa Zvončaca. Presudila je treća četvrtina, koju je grčki klub dobio sa 4:0.

Naravno da ova utakmica nije mogla proći bez Josipa Pavića, jedan od naših najboljih vaterpolista svih vremena, proslavljen među vratnicama, karijeru je započeo u Jadranu, a završio proljetos u Olympiacosu. Sada je kao „svježi umirovljenik“ sjeo na tribine uživati u utakmici Lige prvaka svoja dva bivša kluba.

Prvi pogodak u novoj sezoni Lige prvaka postigao je hrvatski reprezentativac Maro Joković, koji je s igračem više mirno pogodio u desni kut nemoćnog Anića. Joković je u Olympiacos stigao ljetos iz Juga. Mogao je Jokovića preduhitriti Delić, međutim, njegov je šut obranio Zerdevas. Dužević je, doduše, poravnao već u sljedećem napadu Jadrana, no gosti su se brzo odlijepili na 1:4 zahvaljujući Mourikisu, Argyropoulosu i Mitroviću (peterac). Između toga, Dužević promašuje zicer iz kontre. Prekršaj na Krapiću, Butić je iz peterca pretvorio u 2:4, ali domaćin je još bio u grču i iskusni gosti su to vješto koristili. Mitrović krajem prve i Buljubašić na startu druge četvrtine dižu na visokih 2:6, dok jadranaši gađaju okvir gola, dvaput u istom napadu.

Kriza je prevladana sredinom druge dionice, razigrao se centar Antonio Dužević, a s dva projektila s poprilične udaljenosti Zerdevasa je matirao Ivan Domagoj Zović. Tako je u 12. minuti bilo vrlo aktivnih 6:7, Jadran je opet bio u igri. Kapetan Šetka s igračem više drži taj zaostatak (7:8), no na poluvrijeme se otišlo sa 7:9. Šteta je što u posljednjim sekundama Viskovićev udarac završava u bloku, malo se požurio u situaciji kad je Jadran imao dva igrača više. To će se pokazati možda ključnim trenutkom utakmice, jer je Olympiacos u nastavku silovito krenuo po pobjedu.

Kao da je zamjena vratara, Živojinović umjesto Zerdevasa, zbunila domaćine. Stefan Živojinović je stavio katanac na svoja vrata, čak sedam obrana je skupio u trećoj četvrtini. S učvršćenom obranom osigurana je pobjeda, a četiri pogotka (Mylonakis, Argyropoulos i Genidounias 2) od 20. do 24. minute značila su da je posljednja četvrtina formalnost.

Sušu bez pogotka dugu 14 minuta prekinuo je Butić iz peterca. Teško je objasniti što se s Jadranom dogodilo u drugom poluvremenu, totalna blokada u napadu, djelovali su baš nemoćno. Istina, obrana s igračem manje također nije funkcionirala, Olympiacos je zabio osam iz devet takvih prilika. Razlika u klasi bila je evidentna.

- Nama je ovo prva službena utakmica u punom sastavu, četvorica smo novih i vjerujemo da možemo igrati još puno bolje – rekao je Maro Joković. – Nismo se nadali ovako visokoj pobjedi, Jadran je ipak odigrao puno više utakmica od početka sezone. Naša mirnoća i kvaliteta su presudili.

Jadran je „nestao“ u drugom poluvremenu.

- Baš loše, od obrane do napada s tim da bih stavio naglasak na obranu – rekao je trener Ivan Asić. – Oni su nas kažnjavali za svaku pogrešku, vidjelo se da imaju super kvalitetu, ali mi smo morali bolje. Previše smo pogodaka primili, previše smo puta ostavili njihove najbolje šutere.

Linker
20. travanj 2024 11:57