Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Foto: Ranko Suvar / CROPIX
VELIKAN IZ SLAVNE OBITELJI

TUGA U ZAGREBU I U SPLITU: UMRO LEGENDARNI HRVATSKI VATERPOLIST Bio je dvostruki prvak Europe i član jedne od najboljih momčadi u povijesti!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. listopad 2019. 19:45

Danas nas je u svom domu u Zagrebu od posljedica srčane kljenuti zauvijek napustio Ante Matošić. Trofejni hrvatski vaterpolist, Splićanin koji je svojim igrama obilježio povijest čak pet hrvatskih klubova - od matičnog mu Jadrana, preko Mornara, zatim dva zagrebačka kluba, Medveščaka i Mladosti, pa do šibenskog Solarisa, u kojem je odigrao posljednje utakmice.

Ante Matošić je rođen u Splitu 3. svibnja 1940. s blizancem Jakovom, također velikanom hrvatskog vaterpola, koji je preminuo prije četiri godine. Ante je izdanak jedne od najstarijih splitskih obitelji, Matošića, koji su svom gradu između ostalog i u sportu dali nemalen broj vrsnih odličnika.

Ante je počeo igrati u Jadranu, ali je prvi veliki trofej osvojio s Mornarom, pod čijom je kapicom 1961. bio prvak tadašnje države, što je dosad i posljednji naslov državnog prvaka tog kluba. Odlaskom na studij u Zagreb nastavlja igrati vaterpolo, prvo u Medveščaku. S tim je klubom 1966. osvojio Zimsko prvenstvo ondašnje države, što je ostao jedinstven primjer budući da je Medveščak tada bio drugoligaš te je jedini drugoligaški klub koji se može pohvaliti ovakvim uspjehom.

Arhiva

Najsjajnija igračka vremena Ante Matošića vežu uz Mladost, s kojom je osvojio dva uzastopna naslova prvaka Europe (1968. i 1969.). Bio je dio jedne od najvećih momčadi Mladosti svih vremena zajedno s Zlatkom Šimencom, Ronaldom Lopatnyjem, Karlom Stipanićem, pokojnim Zdravkom Hebelom...

Nakon Mladosti Ante Matošić je još kraće vrijeme igrao za Solaris. Ujedno, ubilježio je i osam nastupa za reprezentaciju bivše države. Bio je vanjski igrač sjajnog šuta i visoke inteligencije. Po okončanju igračke karijere bio je sudac Prve i Druge lige, a potom i opunomoćenik.

Ante Matošić je završio dva fakulteta, Kineziološki i studij vanjske trgovine, a radio je u tvornici Labud u Zagrebu. Iza Ante Matošića su ostali sin i dvije kćerke.

Mjesto i vrijeme pogreba bit će poznati kasnije.

Linker
19. travanj 2024 19:33