Matthias Hangst/Getty Images for BEGOC

TO NITKO PRIJE NIJE NAPRAVIO

UMRLA APSOLUTNA LEGENDA SVJETSKOG VATERPOLA Zbog njega su morali promijeniti pravila igre, a 'inovacija' s prvenstva Beogradu ušla je u antologiju!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 22.03.2020. u 11:18

 • Ovog je tjedna, u dobi od 65 godina preminuo Francesc Castillo Miguel, nekadašnji vratar španjolske vaterpolske reprezentacije, ali koji je u povijest tog sporta ušao kao igrač zbog kojeg su promijenili pravila vaterpolske igre.

  Naime, na 1. SP-u u vaterpolu i plivanju, a koje je održano u Beogradu 1973. tijekom utakmice Italija - Španjolska, u očitoj prilici za pogodak iz kontre talijanske vrste, nakon što je talijanski reprezentativac već pucao po golu, dosjetljivi španjolski vratar Francesc Castillo se jednostavno rukama objesio za gredu i... potopio gol!

  Suci nisu znali što dosuditi, lopta je dakako otišla “preko” potopljenog gola, Talijani su bjesnili. Takvu situaciju dotadašnja pravila vaterpola uopće nisu predvidjela kao opciju.

  Nakon dugo vijećanja dosuđen je kazneni udarac (tada četverac) za Italiju. Za Castillovim se primjerom dan kasnije poveo i neki drugi vratar, pa su brže-bolje čelnici FINA-e izmijenili pravila vaterpolske igre. Izrijekom je zabranjeno potapanje i pomicanje gola, a kazna za to je kazneni udarac.

  Uzrok smrti Francesca Castillo Miguela nije objavljen, zna se tek da njegova smrt nije povezana s koronavirusom.

  Iz drugih medija