Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
NIŠTA OD FINALA

ZAVRŠILA JE DRAMA SVIH DRAMA U BUDIMPEŠTI, HRVATSKA U TRILER ZAVRŠNICI OSTALA BEZ FINALA EURA Barakude čekaju protivnika u utakmici za broncu!

Hrvatska vaterpolska reprezentacija poražena je od Španjolske rezultatom 9:8 u polufinalu Europskog prvenstva. Nismo dobro odigrali drugo poluvrijeme u kojem smo bili tanki u napadu. Morat ćemo u borbu za broncu, ali i na olimpijski kvalifikacijski turnir.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. siječanj 2020. 19:27

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 9:8

(0:1, 4:3, 2:2, 3:2)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 5.300. Suci:Margeta (Slovenija) i Naumov (Rusija). Opunomoćenici: Bitadze (Gruzija) i Šaronov (Rusija).

ŠPANJOLSKA: Lopez (obrana), Munarriz 3, Granados 2, Sanahuja, De Toro 1, Larumbe, Delgado 1, Fernandez, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach, Bustos, Lorrio. IZBORNIK: David Martin.

HRVATSKA: Bijač (obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 2, Vukičević 1, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić, Benić, Garcia, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

OSOBNE POGREŠKE: Španjolska 11, Hrvatska 10

TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Španjolska 3-10, Hrvatska 5-11

Korona virus možda hara svijetom, ali španjolska gripa je pogodila Barakude. Nakon Gwangjua lani u polufinalu SP, sada novi poraz, ovog puta u polufinalu EP. U nedjelju slijedi borba za broncu.

Naša početna postava, prva sedmorka bila je nešto malo drukčija no dosad odnosno Bijač, pa Lončar na centru, desno Joković i Garcia, lijevo Fatović i Bukić, te s dva braniča, ali Benić kao bek, a Bušlje kao dodatna opasnost izvana. Iako to isto može i radi i Benić. Već se po uvodne dvije minute dalo za shvatiti kakva će se obrambena bitka ovdje voditi. Prvi je ipak po loptu u mrežu Dani Lopez. Macan je s igračem više uplivao na drugu vratnicu i na asist Jokovića pogodio za naše vodstvo 1:0. Obojica vratara sjajno raspoloženi pak. Dani Lopez je prikupio čak 6 obrana, doduše bilo je i više naših šuteva, ali s druge strane briljira Lopez sa čak 6 obrana. Šteta što nije ušla u prvih 8 minuta jedna lopta više, ali ono što je bilo sjajno u prvoj četvrtini j e naša obrana. S igračem manje, sve 4 obrane. Dok je s druge strane naš igrač više 1-1. Hrvatska pozicijska 4-2 obrana je udaljila Španjolce od gola, s fino pokrivenim krilima.

Uostalom, prvi španjolski gol je i postignut sa srednjeg vanjskog baš, sjajan šut Alvara Granadosa za 1:1. Šteta jer nam se s ovakvom obranom učinilo iznimno bitnim što je prije moguće otići na malo sigurnije odstojanje, odnosno na 2 razlike. Kada nije uspio u napadu nitko od klasičnih napadača poput Miloša, Bukića, Vukičevića, dok je Joković sjajno čuvan (logično), onda je odapeo kapetan jasno. Ipak nam je Bušlje prvi strijelac.

Novo vodstvo. Do odličnog gola centra De Tora koji je s 2 metra okrenuo našeg braniča, njihao Bijača, čekao da ovaj potone i onda zakucao za 2:2. Španjolska je sredinom druge dionice prvi put povela, Munarriz s lijevog vanjskog, ali jako brzo uzvraćamo preko Bukića koji je s igračem više "zavukao" loptu u Lopezov kut. Do kraja ove dionice Furiju je ponovo u vodstvo doveo Delgado s igračem više (Benić), iako prethodno suci nisu vidjeli prekršaj Delgada u napadu. Ipak, na poluvrijeme se odlazi u egalu zahvaljujući najljepšem golu dotad, kreaciji odlične akcije. Bukić s lijevog krila na desno Jokoviću, a ovaj iz prve na Lončara koji je sjajno izvukao između dva španjolska obrambena reda i ostao sam. Okret, šut i gol za 4:4 samo 10 sekundi do kraja druge četvrtine.

Malo pogodaka, ali to je bilo i za očekivati. Dvije odlične obrane i dvojica najboljih vratara, Bijač i Lopez, te puno "rada u vodi", bloka, presinga Španjolaca pa povlačenja u zonu. Srdinom treće dionice suci pokazuju u hrvatskoj kontri potopljenu loptu Garciji, a u rekontri Munarriz kažnjava za novo vodstvo Španjolske (5:4). S obranom smo mogli definitivno biti zadovoljni, samo što je nedostajalo više preciznosti iz vanjske linije. Bez toga, bez golova dakako... teško je, zapravo nemoguće dobiti. Brzo nas je "poslušao" Miloš - 5:5. Sad je red došao na španjolskog čarobnjaka, Felipe Perronea. Igrač više, otvoren koridor za šut, bez bloka i to je 6:5. No, u igri gol na gol, sada je vrijeme došlo za Barakude. Igrač više, iz drugog navrata, pokraj šume ruku, Bukićeva lopta je pronašla cilj.

Budimpesta, 240120. 
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, polufinalna utakmica, Hrvatska - Spanjolska. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

S rezultatom 6:6 ulazimo u zadnjih 8 minuta. Sve iz početka! Kidanje živaca do kraja! Dobro, i to smo pretpostavljali da će se dogoditi. Odluke u zadnjim sekundama, sve će ovisiti o posljednjoj lopti. Obrana ne smije popustiti, napad mora profunkcionirati.

Zadnjih su minuta otvorili golom prvi Španjolci. Granados s igračem više sa srednjeg vanjskog. Jednostavno, imaju takve i tolike "snajpere". Furija vodi 7:6, ali vraća nas Joković, njegov prvi gol na utakmici iz trećeg šuta, za 7:7. U drugoj akciji, španjolski centar Roger Tahull iskazuje svu snagu i umijeće, okreće Benića na 2 metra i iz izrađene akcije pogađa za pljesak s tribina i vodstvo Španjolske 8:7.

Do kraja je bilo tek pet minuta. U sljedeća dva napada, Barakude su izgurane daleko od gola pa Benić puca s istekom vremena pokraj gola, a Miloš u napadu kasnije gubi loptu. Iskupio se nekoliko sekundi kasnije blokom, ali minute cure, a nema našeg gola. U predzadnjem napadu s igračem više, Vukičevićev šut brani Lopez.

Da stvar bude gora, Španjolci su svoj napad rastegnuli do kraja i onda je Munarriz gotovo iz očaja, u posljednjoj sekundi napada uputio šut, a lopta se prošuljala Bijaču ispod ruke i prešla zamišljenu gol-liniju. Bilo je to za 9:7, a svega 30-ak sekundi do sirene. To je praktički bio kraj bez obzira što je Vukičević brzo zabio na drugoj strani. Bilo je to samo za uljepšavanje konačnog rezultata jer su Španjolci sačuvali loptu u posljednjih 20 sekundi i proslavili pobjedu vrijednu finala. A Hrvatsku poslali u borbu za brončano odličje...

Linker
16. travanj 2024 22:26