MUKE VLASNIKA

Imate koronu? Pazite, ovo su načini na koje možete ugroziti ljude koji šeću vašeg psa...

Veterinarka Silva Rakočević kaže kako opasnost zaraze postoji te da se treba pridržavati određenih mjera
 Manuel Tauber-romieri/Alamy/Alamy/Profimedia

Ivana je u samoizolaciji. Nije se testirala i simptome Covida nema, ali je njena prijateljica zaražena. Zbog toga će Ivana idućih desetak dana provesti doma, nikamo ne izlazeći. Sve je riješila: hrana će joj se dostavljati na prag, plaća beskontaktno, a njenog psa će prošetati prijatelji. Pas joj je ionako lijenčina koja jedva napravi deset koraka bez da se zavali na zemlju i zaspe, tako da će izlazak da obavi biti sasvim dosta.

No, ono što je pritom brine je postoji li mogućnost da ona zarazi svoje prijatelje? Psa ne može ostaviti ispred vrata da čeka tko će ga pokupiti - kad joj prijatelji pozvone, mora zavezati lijenčinu i predati osobi s vanjske strane vrata uzicu. Pritom se pita je li ona, ili njen pas, zarazan?

- Pošto ne zna ima li Coronu ili ne, najbolje je da se ponaša kao da je ima i pazi na sve. Naime, čovjek može prenijeti zarazu na životinju - doduše, ne i zaraziti životinju. Recimo, pas je savršeno zdrav, ali ona je kašljala u njegovom smjeru i sad on na dlaci ima virus, koji će tamo preživjeti neko vrijeme. Ako ga prijatelj ili netko drugi pomazi, a potom dira oči ili usta, može se zaraziti. Ako pas liže zaraženu osobu po licu, a onda isto poliže i osobu koja ga šeće, isto tako postoji mogućšnost zaraze - objašnjava veterinarka Silva Rakočević.

Zbog toga je najbolje ponašati se odgovorno i psa ne maziti. Tijekom šetnje i poslije nje ne dodirivati lice i usta. Kad ga vratimo vlasniku, dobro oprati ruke, a potom ih dezinficirati. Na taj način je šetnja sasvim sigurna, pa zapravo uz minimalne mjere opreza možemo pomoći vlasnicima pasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:42