ROMANTIKA

Kako se Zagrepčanka zbog ljubavi preselila u Prag i sad tamo uživa sa svojim markantnim Čehom

Dobro, nije nužno to baš išlo tim redoslijedom, s obzirom da je riječ o crvenoj pandi
 ZOO ZAGREB

Kad su se prije godinu i pol rodile dvije crvene pande u Zagrebačkom ZOO, sa svih strana su pljuštali prijedlozi za imena. Bilo je svakakvih ideja, no na kraju su odabrana prava i najbolja: Dudek i Regica. Njih dvoje su sretno rasli u svom kavezu u Maksimiru, a onda je odlučeno da se može preseliti dalje. Bila je spremna za samostalan život, pa je odlučeno da se odseli u Prag.

Ne znamo kako je izgledao taj rastanak, ni kako se Regica osjećala kad se probudila u nekom novom kavezu, u novom vrtu, u novoj državi. No, činjenica je da se veoma brzo prilagodila. Odmah joj je za oko zapeo šarmantni Pat. Ne znamo kako ju je zaveo, ali koju god da je taktiku primijenio, bila je uspješna. U svakom slučaju, njih dvoje su vrlo brzo postali par (koliko je to moguće, s obzirom na to da su crvene pande u prirodi prilično osamljeni tipovi), a u zagrebački ZOO redovito stižu slike njihove malene Regice. Zadnje su došle one u kojima se panda vidi kako uživa u snijegu koji je zabijelio taj grad.

image
ZOO ZAGREB

Par još uvijek nema potomstvo, jer ona nije došla u te godine, no može se očekivati kako bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci. Crvene pande bebe donose na svijet između svibnja i srpnja, pa se svi nadaju kako bi Regica ovog ljeta mogla postati mama.

- Jako sam sretan što smo uključeni u Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija, u sklopu kojeg se razmjenjuju životinje koje su ugrožene. Regičini roditelji, Ema i Popi, imaju dobar genetski materijal, pa je zbog toga bilo važno da sudjelujemo u razmjeni. Ipak je riječ o ugroženim životinjama - rekao je Damir Skok, ravnatelj ZOO vrta.

Crveni panda je zaista u skupini ugroženih sisavaca. Populacija se procjenjuje na manje od 2 500 odraslih jedinki, a broj je svakoga dana sve manji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:44