PROBLEM POSTOJI

OPREZ: Naše smeće može biti kobno za životinje! Evo kako ga učiniti bezopasnim...

Mislimo da, ako otpad odložimo u kontejner, on ne predstavlja nikakvu prijetnju. Nažalost, u krivu smo
 Marinske šapice

Najčešće ne mislimo o tim stvarima - kad bacimo smeće, ne razmišljamo što se s njim događa dalje. No, u nekim situacijama ono za životinje može biti kobno. I sami smo svjedočili prizoru koji nas je iznimno uznemirio: dvije vrane su se potukle oko vreće smeća, koja se nalazila u otvorenom kontejneru. Jedna od njih je u toj svađi zapela vratom u jednu od dvije uzice kojom se zategne vrećica . Nesretna životinja se potom poskliznula i pala s ruba kontejnera, a vrat joj je bio zaglavljen unutra. Doslovno je bila obješena, panično grakćući. Druge vrane su se uznemirile, letjele su oko nje u panici, ali joj nisu mogle pomoći.

Odmah smo krenuli prema njoj, imajući na umu da nas druge ptice mogu napasti misleći da je želimo ozlijediti, ali smo zaključili da njen život vrijedi daleko više od par ranica. Na svu sreću, ptica se uspjela izvući prije nego smo došli do nje i odletjela je dalje.

To su one situacije zbog kojih su nas stručnjaci upozoravali da jednokratnim medicinskim maskama režemo gumu, da ambalažu od hrane ne bacamo naokolo, jer neka životinja može uvući glavu u nju i zapeti. Smeće koje smo mi uredno odložili u kontejner i dalje nije bezopasno. Rješenje je rezanje, usitnjavanje i gnječenje prije bacanja. Osim toga, naravno, i zatvaranje kontejnera.

Upravo o tome je udruga Marinske šapice objavila upozorenje. S kamerom u ruci bacili su konzervu na pod, ispred jednog štenca o kojem se brinu. On je odmah uvukao glavu u nju, sav sretan. Onda je zapeo i, da nije uz njega bilo ljudi, ne bi se mogao sam izvući. To znači polagano umiranje od žeđi. U očaju, prestrašen, sam i nevidljiv.

- Zato svaku iskorištenu konzervu prignječite nogom da se ovakve stvari ne bi dogodile napuštenim životinjama ili divljim životinjama koji traže hranu po kontejnerima - napisali su uz fotografije koje su objavili na svojem Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:03