CROPIX
POBJEDA OSTALA U DRUGOM PLANU

PIŠE Z. REIĆ 'Ajmo prvo počistiti vlastiti prag pa dizati bune! Sramota je da sudac nije vidio faul koji bi vjerojatno dosudio i predsjednik Hajduka

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 12. prosinac 2016. 11:42

Hajduk se, kako je i očekivano, vratio iz Vinkovaca s punim bodovnim plijenom. Međutim, bez obzira na pobjedu splitska momčad je bila doslovno - kako se to u žargonu kaže - na konopcima.

Jednostavno, premda su imali posjed lopte, nisu ništa kreirali. Ipak, pobjedi se ne gleda u zube osim što se sad svi klanjaju Marku Futacsu, pravom golgeteru, ali i igraču sklonom da na svakoj utakmici prečesto komentira suđenje, prosvjeduje, tumači neku svoju pravdu pa i provocira protivnike.

Na stranu to kako je Hajduk u završnici, u sudačkoj nadoknadi od poraženog postao pobjednički tim (podsjetilo me na finale Lige prvaka u Barceloni 1999. kad je Manchester United za 120 sekundi u sudačkoj nadoknadi preokrenuo rezultat od 0:1 u 2:1). Središnje pitanje s ove utakmice ispada suđenje Željka Frkovića iz Gospića, jer su poslije utakmice svi bili nezadovoljni. Čudi ipak reakcija člana NO-a Hajduka Ante Šalinovića, koji je optužio Frkovića za namještaljku sa žutim kartonima, to da su Barry i Futacs dobili drugu opomenu kako ne bi igrali protiv Dinama. Šalinović je zauzeo načelno stajalište:

- Hajduk u ovakvim režiranim predstavama ne želi sudjelovati, nastavit ćemo borbu protiv toga, pozivamo Cibaliju i sve druge da nam se priključe u pravednoj borbi!

Šalinović, inače megamajstor za odnose s javnošću, koji je u pravilu otklanjao svako petljanje u stručne diskusije, sad je izjavio kako je “cijela utakmica bila lakrdija u režiji suca” i kako je “očito bila naredba da utakmica završi neriješeno i da naši igrači dobiju isključujuće kartone za derbi s Dinamom”. Također je rekao kako “ne bih sada o samoj kvaliteti igre, nju bih stavio u drugi plan”.

‘Ajmo onako korektno, moguće je da je Frković preuzeo ulogu “killera”, što se tiče kartona Barryju Hamzi, ali isto tako je sramota da pred svojim očima nije vidio faul Futacsa kod drugog gola, koji bi vjerojatno dosudio Šalinović, pa i predsjednik Hajduka Ivan Kos. Postala je praksa da ljudi koji vode Hajduk stalno pozivaju na bunu, nezadovoljni su ovim i onim, a zaboravljaju, u odnosu na suđenje, najprije počistiti svoj prag.

Što se tiče utakmice, još jednom se pokazalo da od svih brojnih igrača dovedenih u posljednje vrijeme jedino Marko Futacs zaslužuje epitet pojačanja. U Vinkovce je stigla brojna ekspedicija Futacsovih prijatelja i rodbine predvođenih njegovim tatom Karolyem.

- Prate me uvijek, sretni smo, sigurni da će na proljeće biti još bolje.

Presretan je bio i novi trener Joan Carrillo, koji je poslije utakmice tumačio kako je vjerovao u pobjedu, i to baš u preokret.

- Neke stvari vidim i nisam zadovoljan, ali ipak smo imali posjed lopte. Najsretniji sam zbog zajedništva, zbog radosti nakon golova. Pokazalo se da dišemo kao momčad, što je dobar put za budućnost.

Hajduku sad preostaje najvažniji, ali i najteži zadatak: derbi protiv Dinama. To što protiv “modrih” neće igrati Futacs zaista je velik hendikep, što se ne bi moglo kazati na račun izostanka Hamze i Jeffersona...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:40