Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
HAJDUK IZBORIO EUROPU

VIDEO: HAJDUK PRED PRAZNIM TRIBINAMA OSTVARIO KONAČAN CILJ Pogledajte kako su Caktaš i društvo režirali 'europski' preokret na Poljudu!

U susretu 35. kola Prve HNL Hajduk je svladao Istru nakon preokreta na praznom Poljudu (4:1) i plasirao se u Europu te za vikend neopterećen ide na vječni derbi s Dinamom, lišen važnosti rezultata prije posljednjega kola što je bio potajni cilj splitskoga kluba.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. svibanj 2019. 16:57

HAJDUK - ISTRA 4:1 (Caktaš 48', Gyurcso 56', Jairo 77', Nejašmić 90'+3' / Ivančić 6')

HAJDUK: Posavec – Jurić, Ismajli, Lopez, Bradarić (od 86. Beširović) – Jradi (od 76. Fomitschow), Nejašmić, Palaversa (od 71. Barry) – Caktaš – Gyurcso, Jairo. Trener: Siniša Oreščanin.

ISTRA 1961: Čondrić – Burić, Rodriguez, Ramadani, Pavić – Galilea (od 86. Paez) – Grujević (od 61. Maicon), Lončar, Ivančić, Obeng – Fuentes (od 54. Laukžemis). Trener: Igor Cvitanović.

Sezona koja je loše krenula, na kraju je završila ispunjenjem minimalnoga cilja, igranja u Europi. Kada je Oreščanin dolazio za trenera, najavio je da će se pokušati ušuljati u Europu, a evo je kolo prije kraja u tome uspio. Osim toga i Mijo Caktaš se upisao u listu strijelaca, došao do kvote 18 te je još u igri za najboljega strijelca lige. No, Hajduk nije igrao dobro u prvom poluvremenu koje su dobili Puljani, ali su u nastavku stvari sjele na svoje mjesto i iznenađenje se nije dogodilo.

Istra je šokirala Hajduk na samom startu utakmice kada su iz brze akcije nakon izgubljene lopte Bijelih stigli do pogotka koji je raspoloženi Fuentes servirao priliku Ivančiću, a on asistenciju znalački iskoristio. Upozoravao je trener Bijelih Oreščanin prije utakmice da će Puljani igrati rasterećeni bez obzira što su u mislima na kvalifikacije koje ih čekaju sa Šibenikom za očuvanje prvoligaškoga statusa.

Osim toga, Puljani su često činili prekršaje u nastojanjima da se „očiste“ za kvalifikacije, a to je na kraju uspjelo dvojici njihovih igrača –Fuentesu i Grujeviću. Nije Hajduku lako bilo igrati nakon prvotnoga šoka, još pred praznim tribinama, premda su podršku s određene distance imali u prvom dijelu jer su se navijači skupili iza južnoga dijela stadiona te pjevali i standardno navijali uz tradicionalne dimne kutije i baklje, a jedna s padobrančićem sjetjela i na tartan.

Odmah nakon gola imali su gosti još jednu priliku kada je iz slobodnoga udarca pucao Grujević, ali je Posavec odbio u korner. Hajduk je uspostavio ravnotežu, nakon toga su stvarali određene poluprilike u kojima su se nalazili Caktaš, Jairo a iz daljine je jednom pokušao i Palaversa koji je bio sastavu od prve minute, dok je Hamza počeo s klupe.

U nastavku je Hajduk preokrenuo rezultat, za Bijele je utakmica krenula u željenom smjeru prema osiguravanju izlaska u Europu. Na samom početku su domaći došli do željenoga pogotka i poravnanja koje im je nosilo željeni cilj. Osim toga zabio je Caktaš koji je se bori za prvoga strijelca lige, a to je bio jedan od lajt motiva ove utakmice, premda najbolji Hajdukov igrač u prvom dijelu nije bio tako raspoložen.

I on i suigrači imali su grč zbog važnosti utakmice, ali i praznih tribina pred kojima su doduše ove sezone naviknuli igrati budući da je ovo bio peti put ove sezone. Nije Hajduk na tome stao, konačni preokret dogodio se u 56. minuti nakon lijepe akcije Bijelih koju je završio Gyurcso.

A bilo je još prilika, pokušao je prije toga još jednom Gyurcso, a nakon gola je probao i Bradarić. Hajduk je kontrolirao utakmicu, tek je jednom Ivančić pobjegao po lijevom krilu, ali nije bilo završnice. Već u idućoj akciji Hajduk je riješio sve dvojbe oko pobjednika jer je za 3:1 zabio Jairo, a u nadokandi je prvijenac zabio i Nejašmić. Također valja istaknuti kako je pobjeda malo pala u sjenu ozljede kapetana Bijelih Domagoja Bradarića koji je nakon bespotrebnog prekršaja strijelca Ivančića u bolovima napustio travnjak. Još se ne zna težina Bradarićeve ozljede, ostaje samo nada da neće dugo pauzirati.

HAJDUK - ISTRA 4:1 (Caktaš 48', Gyurcso 56', Jairo 77', Nejašmić 90'+3' / Ivančić 6')

Hajduk: Posavec - Ismajli, Lopez, Bradarić - Jradi, Palaversa, Nejašmić, Jurić - Caktaš - Gyurcso, Jairo

Istra: Čondrić - Grujević, Gallilea, Rodriguez, Pavić, Ramadani - Obeng, Ivančić, Lončar, Burić - Fuentes

---------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - GOOOL! Gyurcso je izveo korner (i time upisao drugu asistenciju na utakmici uz pogodak), a Nejašmić skače visoko i pogađa glavom za svoj prvijenac u HNL-u!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86' - U pitanju je teža ozljeda, Bradarić ne može nastaviti, a zamijenit će ga Dino Beširović koji je dugo izbivao, također zbog ozljede.

81' - 'Požutio' je i Antonio Ivančić zbog iznimno grubog i nepotrebnog prekršaja na Bradariću. Kapetan Hajduka neće moći nastaviti susret i liječnici su ga iznijeli s terena.

77' - GOOOL! Gyurcso je pobjegao obrani Istre, smirio se i pričekao, a zatim lijepo asistirao Jairu koji se ubacio iz drugog plana i pogodio za 3:1!

76' - Druga promjena u sastavu Hajduka, ušao je Fomitschow umjesto Jradija.

71' - Prva zamjena kod Bijelih. Očekivano, reklo bi se, ušao je Hamza umjesto Palaverse.

70' - Smirio se tempo nakon drugog pogotka Hajduka. Izgleda kao da se Oreščanin zadovoljio ovim rezultatom i ne želi više riskirati.

60' - I drugu zamjenu radi Cvitanović. U igri je Maicon umjesto Marina Grujevića.

56' - GOOOL! Kakav preokret Bijelih! Odigrali su sjajnu akciju i potpuno zasluženo došli do vodstva. Jradi je sve zakuhao, Caktaš pronašao Gyurcsa, a mađarski se veznjak othrvao nasrtajima Tonija Burića i s vrha šesnaesterca pogodio donji kut Čondrićevih vrata!

54' - Prva zamjena u momčadi Istre. Izašao je Fuentes, zamijenit će ga litavski napadač Karolis Laukžemis.

53' - Žuti karton dobio je Ramadani u svom debiju u HNL-u zbog povlačenja za dres Jaira.

51' - I dalje traju prigovori s klupe gostiju, Igor Cvitanović smatra da je Jairo kod pogotka prilikom oduzimanja lopte napravio prekršaj na braniču Istre, a sudac Tihomir Pejin odlučio je (zasad samo) usmeno opomenuti legendu HNL-a i upozoriti ga da se smiri.

48' - GOOOL! Rani pogodak Bijelih u nastavku! Jairo je odradio golemi dio posla, oduzeo loptu, prošao kroz obranu Istre kao da ih nema, zatim uposlio Gyurca koji puca po golu, no Čondrić taj udarac sjajno brani... a odbijanac na prsa prima Caktaš i iz voleja zakucava loptu u mrežu!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Splitu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Istra zasluženo vodi 1:0, gosti su izdržali sve nalete Bijelih i uspješno parirali tijekom cijeloga prvog dijela unatoč dominaciji Hajduka. Vodeći pogodak postigao je Antonio Ivančić kojemu je ovo prvi nastup za Puljane još od prosinca, a za gol mu je asistirao Fuentes koji se istaknuo kao ponajbolji pojedinac poluvremena. Oreščanin i njegov pomoćnik Rosanda djeluju pomalo nervozno i očigledno je da će u nastavku morati povući riskantnije poteze kako bi ostali u utrci za Europu.

Vrijedi spomenuti i navijače Hajduka koji u karuselu kruže oko Poljuda i bukom podsjećaju igrače da su prisutni bez obzira na kaznu zbog koje se susret igra pred praznim tribinama.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - Ovo je bilo blizu! Jairo je pucao glavom sa šest-sedam metara, otišlo je malo iznad grede!

41' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Fuentes.

35' - Prilika za Hajduk! Jradi je spustio loptu za Gyucsa koji je tukao sa sedam metara, međutim lopta je od bloka završila u korneru. U nastavku Gyurcso je ubacio iz kuta, Jurić je bio najviši u šesnaestercu, pucao je glavom, ali otišlo je preko vrata.

30' - Pomoćni trener Hajduka Goran Rosanda sad već djeluje prilično uznemireno, glasno dijeli savjete hajdukovcima. Opet uzvraća Istra! Fuentes je isprobao svoj udarac, a Posavec to hvata bez većih problema.

20' - Bijeli i dalje dominiraju na terenu, nametnuli su svoju igru i uspostavili inicijativu, ali promjene rezultata i dalje nema.

15' - Oporavili su se hajdukovci nakon početnoga šoka, zaprijetili su nekoliko puta u posljednjih pet minuta, ali zasad nema pravih prigoda.

10' - Opasno je kod vrata Bijelih ponovno! Grujević je izveo slobodnjak iskosa, a Posavec paradom izbija loptu u korner!

6' - GOOOL! Fuentes je napravio veći dio posla, driblingom je prevario Borju Lopeza koji je naivno ispao, a zatim je napadač Istre s centra sjajnom dijagonalom uposlio Ivančića koji izbija sam pred Posavca i lakoćom zabija taj zicer!

3' - Bijeli su prvi zaprijetili iako nije bilo prave opasnosti za goste. Palaversa je izveo slobodnjak, lopta je došla do Gyurcsa koji puca po golu, ali prilično neprecizno.

1' - Počeo je susret na Poljudu!

---------------------------------------------------

16.25: Igrači su istrčali na sablasno prazan Poljud. Glavni sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca. Kapetani su Hajdukov branič Domagoj Bradarić i vratar Istre Josip Čondrić. Sve je spremno za početak!

16.00: Istra je pred sam finiš prvenstva u svojevrsnoj manjoj krizi, dok je kod Splićana upravo obrnuto - zavidnu su formu postigli u samoj završnici HNL-a:

15.30: Objavljeni su službeni sastavi. Oreščanin je odlučio dati šansu Borji Lopezu i Stanku Juriću od prve minute, a Svatok i Barry Hamza svoju će priliku čekati s klupe.

Trener Istre 1961 Igor Cvitanović Bijelima će suprotstaviti iznimno defanzivnu formaciju te se nada da će na taj način eventualno uknjižiti koji bod.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 15:04