Screenshot: HNTV
PROSUDITE SAMI

VIDEO: JE LI HAJDUK PROŠAO DALJE UZ POMOĆ SUCA? Vječni rivali tvrde da su oštećeni: Pogledajte dvije teške, gotovo nemoguće situacije za procjenu

SAID I JURIĆ SPASILI POLJUDSKU SEZONU Vulićeva momčad na dramatičan način izborila nastup u četvrtfinalu Kupa, no je li sudac Mlakar dvaput oštetio Šibenčane?
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 01. studeni 2018. 20:53

Povijest se opet ponovila. Nogometni deja vu u dalmatinskom derbiju zbio se i u još jednom od brojnih dvoboja Šibenčana i Splićana. Šubićevac je za splitske Bijele poslovično vruć teren, ali isto tako kao po nekom nepisanom pravilu Hajduk pobjeđuje. I ovaj put Hajduk se jedva provukao, sezonu su mu spasili Said, koji je ušao u nastavku, golom u 86. minuti nakon pogreške domaćih, i onda "zlatnim" golom Stanko Jurić, minutu prije isteka drugog produžetka.

Hajduk je bio dominantan, uputili su nestvarna 33 udarca prema golu, od čega 18 u okvir, ali većinu tih šutova poskidao je fantastični Šibenikov vratar Nediljko Labrović. Šibenik se branio odlično, organizirano, imali su ranu prednost koju su čuvali fanatičnom izvedbom sve do 86. minute kada je Said naciljao volejom loptu nakon lošeg čišćenja Kendeša. No, koliko god je Hajduk imao tu nadmoć, mnogi će se složiti da je ključan trenutak susreta bilo isključenje Roberta Pecolaja.

Šibenski desni branič u samo 12 minuta (47. i 59.) zaradio je dva žuta kartona nakon čega je Bijelima širom otvoren put do preokreta. I s igračem manje šibenska obrana je izdržala do pred sam kraj, ali do tada čudesni Labrović nije ništa mogao napraviti kod udarca Saida čiji se udarac odbio od Bulata i odsjeo u mreži.

I u produžecima se nastavila opsada šibenskoga gola. Vratnice, obrane Labrovića, promašaji Splićana i fanatična borbenost Šibenčana trajala je sve do 119. minute. Tada je popustila narančasta obrana, a Jurić donio spas i olakšanje Bijelima koji su za dlaku izbjegli poraz u Kupu i novi bolni ožiljak na otvorenim ranama ove sezone.

Poslije utakmice u redovima domaćih miješali su se osjećaji tuge, razočaranja, ali i ponosa. Iako drugoligaši, s neusporedivim financijskim okvirima gdje je najskuplji Šibenikov igrač plaćen 6.000 kuna neto nosili su se hrabro i poginuli časno.

- Svaka čast mojim igračima. Odigrali su junački i šteta da nismo izdržali još tih nekoliko trenutaka barem do jedanaesteraca. Ali, oni su za mene junaci bez obzira na sve. Nije mi ih lako gledati nakon tog šokantnog poraza, to su teški trenutci za svakoga. Ali, to je za nas jedna škola, jedna epizoda iz koje ćemo izaći još jači, sa spoznajom koliko vrijedimo - kazivao je nakon meča utučeni šibenski strateg Borimir Perković. Objasnio je svoju taktiku koja se zamalo isplatila.

- Znali smo da će Hajduk imati posjed, da će napadati više od nas. Ali, mi smo odigrali sjajnih pola sata, posebice u defenzivnom bloku. Igrači su ispoštovali sve dogovore prije utakmice. Naprijed smo bili opasni, brzi preko Princea, zabili smo taj vodeći gol iz prekida. Istina, imao je kasnije Hajduk svoje šanse, ali teško se samo braniti svih 90 minuta. Isključenje Pecolaja je sve okrenulo na stranu gostiju. Nismo više mogli držati loptu i prijetiti prema naprijed. Ali, i nakon toga smo bili čvrsti u tom bloku, hrabri i, nažalost, nismo do kraja bili nagrađeni za to.

U šibenskoj momčadi najbolji su bili najmlađi, 19-godišnji vratar Labrović te dvije godine mlađi Marko Bulat, kojeg su obojica trenera nakon meča oslikali kao veliku budućnost hrvatskog nogometa.

- Meni je kao treneru to malo i teško govoriti, to bi trebali vi kao novinari kazati. Zapamtite svi vidjet ćete gdje će Marko Bulat će za koju godinu igrati, u kojem klubu želi. Bulat je možda i najveći potencijal u Hrvatskoj. Nemojte zaboraviti da je sa 16 godina počeo igrati seniorski nogomet i već dugo je jedan od naših najvažnijih igrača. Vidite, kada mi nema Marka u momčadi, mene boli glava. Labrović iz utakmice u utakmicu pokazuje izuzetan potencijal. Rogić je na početku sezone bio prvi vratar, i nakon toga trebao se vratiti na gol. Ali, Nediljko je svojim obranama izborio mjesto među vratnicama - tvrdi Perković.

PRVA SPORNA SITUACIJA:

Nakon što su pregledali snimku meča sa Šubićevca utvrdili su da ih je sudac Mlakar oštetio u dvije ključne stvari. Po njima, nije dosudio penal nakon igranja rukom Ismajlija u 16-ercu Hajduka, dok je kod drugoga gola jedan igrač Bijelih, drže domaćini, svojim položajem utjecao na gol aktivirajući se iz zaleđa. Sudački eksperti reći će svoje o ovome, ali to sasvim sigurno neće ništa promijeniti. Hajduk ide dalje, a Šibenik čeka nastavak drugoligaških borbi.

DRUGA SPORNA SITUACIJA:

Nakon što je propuštena grandiozna prilika za prolaz u četvrtfinale Kupa, i to protiv najvećeg rivala pred Narančastima je povratak u realnost. A to je Kustošija u nedjelju. Pitanje je jesu li se energetski istrošili, da ne govorimo emocionalno.

- Potrošnja je bila ogromna u svakom smislu, ali to su sve mladi momci, čiji proces rekuperacije ide brzo. Ovaj poraz je jako težak, bolan, jer se dogodio na najbolniji mogući način, ali to nas sve treba jačati i ja sam uvjeren da će momčad protiv Kustošije reagirati na pravi način. Ponosni smo na sve ovo, ali Hajduk moramo zaboraviti - poruka je Borimira Perkovića.

A Šibenik prava iskušenja tek očejkuju. Kustošija, Varaždin, Dinamo 2 i onda ona odgođena utakmica s Dugopoljem (24. 11.). Tu će se vidjeti koliko je ovaj Šibenik jak, spreman i kadar potući se za Prvu ligu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 15:43