screenshot HNTV, sn ilustracija
TREĆE POLUVRIJEME

VIDEO: PALA JE PRESUDA, EVO TKO JE OŠTEĆEN U LUDOM HRVATSKOM DERBIJU Dinamo oštećen za isključenje i pogodak, Hajduku ispravno poništen gol, ali...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. veljača 2018. 21:52

Najveći hrvatski derbi odigran je u nedjelju na Maksimiru gdje je Hajduk svladao Dinamo 1:0 golom Ohandze u 52. minuti. Susret su osim igrača djelomično obilježili i suci svojim odlukama, a rješenja spornih situacija dobili smo u emisiji HNTV-a 'Treće Poluvrijeme'.

Kao prva sporna situacija izdvojena je 52. minuta kada je Soudani izbio sam pred golmana Hajduka, Karla Leticu, koji je rukom izbio loptu ispred Alžirca i tako spasio svoj gol, ali tako i omogućio da odmah na drugoj strani Ohandza iskoristi nesporazum Leškovića i Livakovića te ukrade loptu i zabije gol.

"Vidljivo je na snimci kako je golman gostiju nogom na crti koja je sastavni dio šesnaesterca, no vidljivo je i kako mu je ruka barem desetak centimetara izvan te je tako napravio prekršaj i sudac je morao dosuditi izravan slobodni udarac te kazniti golmana isključenjem. Moram samo istaknuti kako je ovo zapravo više bila pogreška pomoćnog suca koji je to morao vidjeti jer je svakako imao bolji pogled s obzirom na položaj igrača i lopte", rekao je član sudačke komisije HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović pa pojasnio i situaciju iz 62. minute kada je zbog zaleđa poništen gol Saida koji bi Hajduku donio 2:0 na Maksimiru:

"Kada povučemo pravilno crtu jasno je vidljivo kako je igrač Hajduka u zaleđu i odluka suca je ispravna."

U 79. minuti glavni sudac Tihomir Pejin dosudio je penal za Dinamo i uz drugi žuti odmah i isključio stopera Hajduka, Borju Lopeza.

"Sudac je to sve dosudio zbog igranja rukom i to se uistinu dogodilo, no pogriješio je što prije toga nije svirao prekršaj Soudanija nad tim obrambenim igračem. Dakle, pogriješio je."

Vučemilović-Šimunović pojasnio je i situaciju iz 82. minuti kada je svirano zaleđe Soudanija u izglednoj prilici, ali i prekršaj Doumbije na Ohandzi iz 84. minute kada je igrač Dinama dobio žuti, iako su mnogi mišljenja kako je trebao dobiti izravni crveni.

"Nažalost, ne vidimo točno je li Ćorić igrao loptom pa ne možemo dokučiti radi li se o zaleđu, ili ne. U ovoj situaciji moramo jednostavno vjerovati sucima koji su bili na travnjaku i bolje vidjeli tko je zadnji dirao loptom. Prekršaj Doumbije je za žuti jer je situacija dovoljno daleko od gola i Ademi je praktički stigao zatvoriti tako da nema potreba za crvenim kartonom."

Tu je i situacija iz sudačke nadoknade kada je igrač Hajduka Fomitschow igrao rukom u svom šesnaestercu.

"Lopta dugo putuje i taj igrač je imao dovoljno vremena da izmakne ruku. Mišljenja sam da je igrač, da je htio, mogao izmaknuti te ruke i igrati drugim dijelom tijela. Mislim da je ovo trebalo biti svirano kao penal."

Vučemilović-Šimunović dotaknuo se i derbija Osijeka i Rijeke.

"Radi se o izglednoj prilici i ovdje je sudac opravdano isključio obrambenog igrača. Razlika između ove situacije i one na utakmici u Maksimiru je ta da se ova nalazi jedno desetak metara bliže golu i zato je izgledna situacija za postizanje pogotka."

Je li u 55. minuti opravdano dosuđen penal za Osijek?

"Dvojbena situacija. Sudac je bio daleko i dodatni sudac je reagirao i preuzeo odgovornost. Mislim da je odluka razumljiva i vjerujem kako bi u slučaju da nije sviran penal, bilo ljutnje iz drugog tabora. Teško je procijeniti ovako gledajući i mislim da je i ovo situacija u kojoj jednostavno treba više vjerovati sucima."

Cijelu analizu člana sudačke komisije pogledajte u videu ispod teksta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:08