Privatni album

OBJETNICA LEGENDARNOG TRIJUMFA

VIDEO: VEČER KOJA SE NE ZABORAVLJA Rijeka je srušila Real Madrid, a onda se dogodila sramota koja se i danas prepričava: Ponudili novac za ispadanje!

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 24.10.2019. u 16:05

 • Velikih 3-1 protiv Real Madrida nikad se neće zaboraviti na Kantridi, Rijeka s ponosom obilježava veliki dan...

  Prije točno 35 godina Rijeka je u Kupu Uefe pobijedila Real Madrid 3-1! U listopadu 1984. u Kupu Uefe na Kantridu je stigao Real. Momčad u kojoj su igrali Chendo, Camacho, Sanchis, Vasquez, Michel, Butrageno, ali fanovi s Kantride pogurali su svoje i kreirali senzaciju...

  Adriano Fegic, Cruyff iz Ajdovščine, kako ga je nazvao legendarni novinar Tomislav Židak, sredio je Real (oba Reala, i Valladolid te sezone), postigao četiri pogotka u dvije utakmice, u novinskim izvještajima zaradio najviše ocjene.

  Za golove Valladolidu od novinara Mladena Balena iz Vjesnika, Orlanda Rivettija iz Novog lista, Ivice Tomića iz Večernjeg lista i Cvjetana Ivankovića iz Sportskih novosti dobio je desetku i tri devetke, za nastup protiv Real Madrida četiri devetke...Iako ga je tražilo “pola Europe“ Rijeka mu nije omogućila transfer kada je bio na vrhuncu, a zanimljivo je i da zbog Ćire Blaževića nikada nije položio vozački ispit.

   

  - Baš kad sam krenuo sa satima vožnje, rekao mi je: ‘Šta je Slovenac, od čega ti živiš - odluči se da li vozačka ili treninzi!’ Znate kakav je Ćiro bio - autoritativan. Izvrijeđao me ne dopuštajući luksuz drugačijeg izbora od treninga. Kakva vozačka! A sve to zato jer sam nakon jednog sata vježbe vožnje u Kostreni zajedno s Ivom Jerolimovom zakasnio na trening na Kantridu. Ćiro je poludio - prepričao je Fegic, čiji se golovi u 3:1 pobjedi nad Realom i danas pamte.

  Ipak bio je to samo uvod u uzvrat za Bernabeu gdje je Bijele dočekalo 80 tisuća navijača, ali i izrazito neprijateljska klima. Od kašnjenja i vožnje na stadion najprometnijom ulicom zbog čega su igrači Josipa Skoblara iz autobusa praktički odmah utrčali na travnjak, do arbitraže belgijskog suca Shootersa koji je isključio tri igrača Rijeke, među njima i gluhonijemog Damira Desnicu zbog - prigovora!

   

  Bila je to samo posljedica onoga što se dogodilo između dvije utakmice odigralo u Rijeci. Real Madrid je navodno poslao svog čovjeka na Kantridu i ponudio klupskom vodstvu veliki novac za časno ispadanje. Na Kantridi nisu željeli ni čuti, poručili su izaslaniku Reala da na Santiago Bernabeu dolaze po prolaz.

  Umjesto toga dogodilo se ono što je Eurosport svrstao među deset najvećih krađa europskog nogometa. Znakovito je i da su od nacionalne televizije bivše države tražili astronomski iznos za prava prijenosa utakmice. Real je pokazao svoju moć, Rijeka je poražena i pokradena iako je za mnoge to bila momčad koja je mogla napraviti ono što je u nastavku natjecanja napravio Real - osvojiti Kup UEFA.

  Iz drugih medija