Josip Skoblar
 Luka Gerlanc / Cropix
JOŠKO SKOBLAR

HRVATSKA I FRANCUSKA NOGOMETNA LEGENDA O ČUDU KOJE JE POMELO BARCELONU Možda su sredili Katalonce, ali PSG još nije sazrio za naslov prvaka Europe

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. veljača 2017. 21:07

Kada Joško Skoblar govori o francuskom nogometu, onda možete samo slušati i uživati. Pitanja su uglavnom suvišna, jer odgovori su toliko bogati da vas samo vode dalje. Priču tjedna o PSG-u kao europskoj senzaciji koja je doslovno pomela Barcelonu odmah će u startu staviti tamo gdje joj je realno i mjesto.

- Morate znati da je PSG u utorak pobijedio veliku, ali i veteransku momčad. Nikada nisam vidio Barcelonu tako nepokretnu i strašljivu, njezini su se igrači skrivali 90 minuta. Ne umanjuje to vrijednost PSG-ove pobjede, ali ovo je činjenica koja se ne može negirati.

Ni Messi nije postojao...

- Odigrao je daleko najslabiju važnu utakmicu u karijeri, ni on nije postojao na terenu. Teško zamislivo, ali tako je bilo.

Nisu “gladni”

Odmah je i stiglo objašnjenje Barcelonina neprepoznatljivog stanja.

- Toliko su toga osvojili da više nisu “gladni”, ne mogu se natjerati na gladijatorski rad, pa kada nalete na moćnog suparnika, priča izgleda vrlo ružno. Bojim se da je ovo kraj jedne velike ere ove generacije, ne vidim kako se ova momčad više može vratiti na vrhunsku energetsku razinu. Gotovo je...

Je li ovo onda možda početak ere momčadi iz Pariza?

- Ako ćemo suditi po utakmici protiv Barce, onda PSG izgleda nezaustavljivo, ali treba vidjeti koliko su to dečki u stanju ponavljati. U Francuskom prvenstvu, primjerice, ne izgledaju tako moćno i uvjerljivo.

Ne vjerujete da PSG može biti prvak Europe?

- Ove sezone teško... Rekao bih da su klubovi poput Bayerna, Reala i Juventusa u prednosti jer su zreliji, znaju kako se naslovi osvajaju, znaju kako treba rasporediti snage. PSG je dosta mlada momčad, mislim da će joj trebati još malo vremena.

Pitamo se kako bi PSG izgledao da još ima Ibrahimovića?

- Imao ga je prijašnjih godina pa nije mogao preko Barcelone i još nekih europskih klubova. Znate, kada je Ibrahimović došao u PSG, rekao sam da je on genijalan igrač, ali da je iznimno egoističan, da ga nije briga za momčad i suigrače i da će sve biti podređeno samo njemu. Tako je i bilo. Za Francusku je taj PSG bio previše jak, a Zlatan toliko klasan igrač da je bez problema rješavao utakmice, ali u Europi to nije mogao. A zbog njega su ostali igrači bili suspregnuti.

Na koji način?

- Oni bi jurnuli, a lopta bi uvijek išla prema Ibrahimoviću. I kada bi je primio, onda bi sve stalo, što nikako nije odgovaralo igračima profila Cavanija ili Di Marije. Uz to je jasan bio i respekt koji su oni imali prema Zlatanu. Sada su se oslobodili, sada jure u punoj brzini i nitko ih ne sputava, nitko ih ne koči. I s tom su silinom razbili Barcelonu.

Jako teška liga

Ali bez Ibrahimovića nisu više ni izbliza neprikosnoveni u prvenstvu Francuske?

- Najprije morate znati da je francusko prvenstvo iznimno teško i zahtjevno. Igra se strahovito fizički nogomet, a sve je više odličnih momčadi. Monaco igra fantastično, Nice je vrlo jaka, Lyon također. Protiv PSG-a svi su maksimalno našpanani, svi ih žele skinuti, pa kada nisu potpuno unutra nije lako dobiti utakmicu. Prvenstvo će biti neizvjesno do samoga kraja.

Je li moguće da je Unai Emery koncentraciju stavio na Ligu prvaka? Zna se da vlasnici kluba više od svega žele pokoriti Europu?

- Uvjeren sam da nije tako. Kažem vam, po prikazanoj igri u utakmici protiv Barcelone, PSG bi odmah bio prvak Europe, ali treba to ponoviti još dosta puta. U prvenstvu očito nisu bili u stanju takvu moć pokazivati iz kola u kolo. Vidjet ćemo kako će se ponašati do kraja sezone.

Zato je bilo dosta kritika na račun španjolskog trenera koji je ljetos naslijedio francuskog stručnjaka Laurenta Blanca?

- Kritike su bile jako žestoke, po meni neprimjerene, jer Emery je sjajan trener. Sigurno mu je trebalo malo vremena da PSG počne igrati po njegovoj viziji. Znate, Francuzi su malo osjetljivi na stranog trenera, jer oni imaju odlične trenere, njihova je nogometna škola ponajbolja u svijetu i logično je da su ona kritični prema strancima. Samo, Emery je doista pravi trener.

Linker
16. travanj 2024 15:00