Igor Tudor
 Francesco Pecoraro/Getty Images / Getty Images
SPORTSKE NOVOSTI U UDINAMA

IGORA TUDORA NI 'ČETVORKA' NIJE SLOMILA Hrvatski stručnjak naučio je na 'vruće' klupe: 'Udinese će se spasiti!'

REPORTAŽA IZ CALCIA Izvjestitelji SN na utakmici Udinesea i Intera na Dacia Areni, koju su Nerazzurri lakoćom riješili u svoju korist i dodatno zakomplicirali situaciju hrvatskom treneru koji je i dalje uvjeren u ostanak svoga novog kluba u Serie A
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. svibanj 2018. 01:03

Igor Tudor naučio se na “vruće” klupe. Tako je bilo kada je vodio i Hajduk, i PAOK, i Galatasaray, a sada ga je slična priča dočekala i u Udinama, bez obzira što Udinese s nekog navijačkog aspekta ne može stati u istu rečenicu sa spomenutim sredinama. Da može, navijači Intera uoči jučerašnjeg sraza na Dacia Areni u Udinama sigurno ne bi hodali u dresovima Icardija, Perišića i Zanettija ili čak tri od četiri tribine skakale kada bi Inter postigao pogodak...

Tudorova klupa je užarena zbog negativne situacije u koju je upao, uostalom sam je na predstavljanju prije desetak dana rekao da ga ne bi ni dopao ovaj posao da je situacija sređena. Ipak, bez obzira što je zasukao rukave i uhvatio se posla, slijedi mu teška borba za ostanak Udinesea u prvoligaškoj eliti. Debi kod Beneventa u kojem je primio pogodak u posljednjoj minuti (3:3), pa četiri pogotka od Intera u utakmici koja je od prve minute krenula u krivom smjeru kao najbolji pokazatelj brojnih problema u koje su zapali. A pritom je 11 uzastopnih poraza do Tudorova dolaska samo odraz stanja u klubu.

Odakle kaos u sredini koja je dugo slovila kao primjer uspješnog poslovanja kada je riječ o klubovima koje ipak ne pripadaju onim najuspješnijim talijanskim klubovima? Odgovor nam je ponudio jedan talijanski kolega koji je na kraju zamolio da mu ne spominjemo ime ako ga budemo citirali.

Ponos na koljenima

Što se samo naslonilo na činjenicu da igrači ne daju izjave, da je Tudor u prolazu istaknuo da je bolje da ništa ne govori…

- Situacija u klubu je loša, Gino Pozzo sva ulaganja usmjerava prema Watfordu i to mu navijači zamjeraju. Svaki potez mu je pod povećalom, mnogi vjeruju da je Udinese postao žrtva poslovnih odluka u korist Watforda i sada tako važnoj sredini u Serie A prijeti ispadanje - kaže nam kolega dodajući da im je na piku Gino Pozzo kojem se spočitava da je vodeći klub kao poduzeće srušio puno dobrih stvari koje je stvorio njegov otac Giampaolo.

Pozzu su navijači Udinesea posvetili i porciju uvreda u završnici utakmice i sve upućuje da priča neće tako brzo završiti.

- Potpuno se odmaknuo od identiteta kluba i ove regije, od navijača i ljudi mu to spočitavaju, klub poput Udinesea mora se graditi na obiteljskoj atmosferi, a ne ga gledati isključivo kroz prihode i rashode. Ponos Friulija je na koljenima, ispadanje bi bila tragedija i vjerujte da Tudor nema lagan zadatak. Ali ne bi ga imao ni Mourinho da je na njegovu mjestu.

Tudoru u takvoj situaciji sigurno nije lako uhvatiti se ukoštac sa spašavanjem momčadi, a dojam koji smo stekli je da nije s posebnim odobravanjem prihvaćen među navijačima.

- Tudoru je jedini minus u očima navijača taj što je igrao za Juventus (iz istog razloga na početku utakmice njega i pomoćnika Iuliana izviždali su navijači Intera). I tu priča staje, sve ostalo odnosi se na gnjev javnosti koja smatra da Massimo Oddo nije krivac za situaciju koja se dogodila i da nije trebao biti smijenjen.

Hrvatski stručnjak usta će navijačima začepiti ako Udineseu uspije osigurati ostanak u ligi, to je u ovom trenutku ključ cijele priče kako bi u novu sezonu mogao ući od nule. U najavi utakmice istaknuo je ljubav prema onome što se radi, principe u igri i posjed lopte kao ključne točke njegova nogometnog kreda.

- Udinese će se spasiti! Ima kvalitetu i zaslužuje ostanak u Serie A - poručio je Tudor pred okupljenim novinarima nakon utakmice istaknuvši da Inter ipak nije bio momčad na kojoj se davljenik može vaditi.

Svi se moramo izvući

Što je konstatacija kojoj apsolutno nitko ne može prigovoriti. Nije riječ o idealnom suparniku za trenerski debi na domaćoj klupi, jer Inter je stroj koji ove sezone melje ako mu netko uđe u mlinac.

Ivan Perišić dotrčao je domaće klupe da bi ga pozdravio prije prvog sučeva zvižduka, ali on i suigrači na travnjaku nisu imali milosti. Priča je do poluvremena bila gotova, u nastavku je isključenje Fofane dodatno usmjerila utakmicu na mlin gostiju...

Tudor je zasukao rukave, skakao uz aut liniju, usmjeravao svoje igrače, pokušavao nešto promijeniti, ali Brozović, Rafinha i Icardi jučer su ipak bili s neke druge planete.

Nakon utakmice je pokušao emitirati optimizam, strpljivo je odgovarao na pitanja kolega koji na dnevnoj bazi prate zbivanja u Udineseu, ali i pravovremeno reagirao kada mu se pokušalo izvrnuti neku rečenicu. Na kraju je ipak podvukao problem glava.

- Glava igra veliku ulogu, a koliko vrijedi ova momčad ovisi o trenutku o kojem pričamo. Kada je pozitivna serija onda sve izgleda dobro, ali tko je gledao ovu utakmicu vidio je lošu momčad. Svi su griješili ove sezone, ali sada se svi zajedno moramo izvući iz ove situacije - poručio je Tudor.

Koliko “kuha” na Friuliju puno govori i njegova zamolba da malo veći razgovor napravimo nekom drugom prilikom... I sam je svjestan da nije trenutak za pričati u novinama jer ga do protiv Verone i Bologne očekuju kvalifikacijske utakmice. Sigurno je da ga u Udinama očekuje puno teži posao od onog u Hajduku, PAOK-u i Galatasarayju.

Linker
25. travanj 2024 04:05