Getty Images
DRUGI ČOVJEK

NEŠTO JE OPASNO POŠLO PO ZLU! GDJE JE NASTAO PROBLEM? Čovjek je u reprezentaciji nezaustavljiv, ma 'avion', a u dresu kluba praktički neprepoznatljiv

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 03. travanj 2018. 10:10

Što se događa s Paulom Pogbom? Kako je moguće da igrač od 105 milijuna eura - koliko je Manchester United platio Juventusu - sjedi na klupi Old Trafforda, a istovremeno briljira za francusku reprezentaciju asistencijom i pogotkom iz slobodnog udarca protiv Rusije? Ili, može i tako, zašto svojedobno najpotentniji veznjak svijeta gleda kako mu na poziciji nastupa Scott McTominay, 21-godišnji debitant u seniorskom nogometu?

I nije to pljuvanje mladog Škota, jer je on svojih 18 ovosezonskih utakmica odradio korektno. Točnije, u granicama onoga što od njega traži Jose Mourinho. Dakle, držanje pozicije, obrambene dužnosti, manjak kompliciranja u dodavanjima, agresivnost... Sve to dojučerašnji rezervist pored Fellainija, Pogbe, Matića i Herrere odrađuje sasvim OK.

Međutim, budimo realni, Paul Pogba i Scott McTominay se po nogometnom umijeću ne mogu staviti u istu rečenicu. U čemu je, dakle, problem i gdje leži razlog da Pogba može za Francusku, ali ne može za Manchester United gdje se gaji defenzivni(ji) stil, dok se ofenzivna igra vrti oko Lukakua?

Ne štima

Teško da je riječ o formi ili fizičkom stanju. Istina, imao je Pogba problema s butnim mišićem kroz nešto duže razdoblje (kraj rujna, cijeli listopad, početak studenoga), a kad se vratio na travnjak zaradio je crveni karton protiv Arsenala, zbog čega je morao pauzirati tri utakmice u domaćem prvenstvu. Krajem godine bio je kapetan (Burnley, Southampton, Everton) jer nije bilo Valencije, no krajem siječnja 2018. negdje je izgubio povjerenje zahtjevnog trenera koji ga je vratio na Old Trafford.

Prvo je zamijenjen (63) u gostovanju kod Tottenhama (2:0) da bi kasnije dobio 25 minuta protiv Huddersfielda i 66 na St. James’ Parku. No, kada nije izabran u početnu postavu za oba susreta osmine finala protiv Seville, bilo je jasno da nešto ne štima u svlačionici Uniteda. U tim dvobojima, jednima od najvažnijih cijele sezone, Pogba je odigrao ukupno 103 minute, i to 73 u Španjolskoj samo jer se (opet) ozlijedio Ander Herrera. Na europskoj sceni Francuz je izgledao bezvoljno, bez samopouzdanja i inicijative da pokrene momčad prema protivničkom golu. Dakle, i kad igra, igra loše!

Pad koncentracije

- Riječ je o zdravstvenim problemima, nisam siguran hoće li Paul biti spreman za nastup na Sanchez Pizjuanu - kazao je Mourinho.

McTominay je dobio prednost, a Pogba je četiri dana kasnije bez problema odigrao 90 minuta u žestokom derbiju protiv Chelseaja. Propustio je i Liverpool 10. ožujka, navodno zbog lakše ozljede...

- Na trenutke, Pogba se čini kao igrač kojeg je nemoguće zaustaviti, no mislim da mu izvannogometne aktivnosti remete koncentraciju i psihološku pripremu. Pa svaki dan ima drugu boju kose, stalno je na društvenim mrežama! Osobno smatram da bi mu možda dobro došao još jedan zadnji vezni, pa da mu može reći “izvoli, Paul, imaš slobodu, izrazi se na terenu”. Mislim da mu je najbolja pozicija lijevi vezni u formaciji 4-3-3 - rekao je David May, član legendarne momčadi Crvenih ragova iz šampionske 1999. godine.

Poznato je da je Jose Mourinho jedan od trenera koji mnogo pažnje posvećuju psihološkom aspektu. Pa su ‘barabe’ poput Stankovića i Materazzija bili spremni ići u rat za njega! S druge strane, dolaze igrači novih generacija koji, nedvojbeno je i očito, različito reagiraju na određene trenerske impulse. Henrik Mhitarjan nije izdržao konstantno dokazivanje, a pitanje je hoće li to moći Martial, Rashford, Lingard, Shaw...

Je li moguće da je Pogba ‘pao’ na pokojem od Mourinhovih ‘ispita’, pa je ‘led’ metoda Portugalca kojom ga želi vratiti na, po njemu, pravi put?

Linker
23. travanj 2024 15:45