ČIRINGITO

Beach bar za surfere i kajtere: Dašak Kube i Španjolske u vjetrovitom Vignju

Ovo izvrsno mjesto za zalogaj, koktel ili jednostavno hladni gemišt, savršeno se uklapa u priču o Vignju

Viganj je “a place to be” ovo ljeto! I ne samo ovo ljeto, naravno. Ako ste kajter, surfer ili ljubitelj bilo kakvog skakutanja po valovima i morskoj površini, to se mjesto na Pelješcu ne zaobilazi. I tako je godinama, da ne kažem desetljećima.

Jadranski rekorder u 2020., sa 10-postotnim porastom broja gostiju. Ljudi su opušteni, dolaze iz cijele Europe, ne traže puno više od “malo vitra, zrna soli i kapje maslinova ulja”. Fenomen uspjeha mjesta u videu na web portalu jutarnji.hr­ objašnjava Marko Galijot iz TZ Orebića/Vignja.

Zabluda bi, međutim, bila misliti da je riječ o publici koja razvlači 500 kuna tjedan dana, spava u vrećama i hoda uokolo u lanenim togama. Sekta? Možda, ako pod time mislimo na čisti hedonizam. Viganj je čudo. A takav je i plažni bar koji sam posjetio u nedjelju i ponedjeljak.

Bar Čiringito savršeno se uklopio u tu priču. Jednostavno uređen, na plaži, s kvalitetnom postavom konobara i šankera, s gazdom Dinom Dalmatinom koji - pazi sad! - radi dvije smjene. Ne samo on, nego i njegova supruga, Španjolka. Nije jednostavno naći kvalitetan personal, reći će Dino poznatu jadransku istinu, ali - on uživa u svojem poslu. Čovjek voli dinamiku, kad uđe iza svog šanka, sve ostalo na svijetu za njega staje. I moglo bi se reći da je to jedini pravi put do uspjeha. Je li Čiringito uspješan jadranski bar? Dva sam dana proveo tamo i dvojbi nemam.

A otkud taj naziv, zašto ne Feral, zašto ne Punta, možda Jadran ili konoba More? Naravno da postoji priča. Radnici kubanskih plantaža šećerne trske tijekom odmora bi za okrepu cijedili kroz pamučne čarape, uz pomoć štapova trske, vruću vodu i zrna kave. Ono što bi dobili u tom procesu nazvali bi - chiringo. A s vremenom se pojavio i deminutiv - chiringito.

Riječ je, dakle, označavala produkt, ali uskoro su i male “kioske” od trske počeli (u kojima bi se posluživao napitak) nazivati istim imenom. To je bilo u 19. stoljeću. Nešto kasnije, 1913. godine, u Sitgesu kraj Barcelone otvorio se bar. Vjetrovi, more pa čak i požar uništili su ga više puta, a kad je konačno osvanuo u novom ruhu, njegov stalni gost, poznati novinar César González Ruan, predložio je naziv - El Chiringuito. Čovjek je puno putovao po Kubi i odatle mu inspiracija.

image
Beach bar Čiringito
Dan Figenwald

Vlasnik viganjskog Čiringita živio je u Sevilli i Madridu, oženio se sa Španjolkom i ova mu se priča svidjela.

Danas je Čiringito mjesto sjajnih koktela, odlične “spize” i - dobre zabave. Prošle nedjelje doživljaj je zaokružio poznati duet Marijeta Gregov i Ante Grossi, česti gosti zagrebačkih pozornica. Grossi je, da štos bude veći, podrijetlom iz pitoresknog Kućišta, koje se praktički naslanja na Viganj. Ali nije vjetrovito.

image
Beach bar Čiringito
Dan Figenwald
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:51