NOVI POČETAK

‘Sve je nestalo u samo pet sekundi. Mogao bih otići, snaći se za smještaj. Ali ostajem tu‘

Mnoge je šokirao tragičan prizor kuće Stjepana Vrbanca, čiji je prvi kat slomio prizemlje
Petrinja nakon razarajućeg potresa
 Goran Mehkek/Cropix

Jučerašnji novi ranojutarnji potres samo je dodatno urušio već urušene kuće, a ulicama Petrinje pobacao nove naslage crijepa i cigle. Tijekom cijelog dana u grad su pristizali novi građevinski strojevi, a autobusima su, organizirano, dovođeni građani iz drugih dijelova zemlje kako bi pomogli u raščišćavanju ruševina i ulica.

Prema neslužbenim informacijama, na ovo područje uskoro bi trebala stići pomoć i iz Sjedinjenih Američkih Država. Naime, u Rijeku bi trebali stići zimski šatori, koji će potom biti prebačeni na ovo područje.

image
Petrinja nakon razarajućeg potresa
Goran Mehkek/Cropix

Neorganiziranost

No tijekom dana, u samom gradu Petrinji nismo vidjeli previše od tog organiziranog čišćenja. "Ima li netko osim nas da skida dimnjake i crepove s krovova? Osim nas i mojeg susjeda, ja ne vidim nikoga", govori nam jedan Petrinjac, dok s krova svoje kuće s prijateljima skida slomljene crjepove. Žali se kako im nitko nije ni ponudio pomoć, niti im je došao pomoći. "Sve moramo sami", žali nam se vlasnik kuće. I zaista, tek na dvije, tri kuće vidjeli smo vlasnike kako sa svojih krovova skidaju crjepove.

Za to vrijeme pripadnik Civilne zaštite nedaleko od njih crvenim sprejem označava kuće za rušenje. Crveni iks dobila je skoro svaka druga kuća u centru. Na pojedinim napuštenim kućama njihovi vlasnici ostavljaju svoje brojeve telefona, kako bi ih se moglo kontaktirati. Iako se cijelog dana očekivao početak rušenja najoštećenijih objekata, a vojska je strojeve stavila u pripremu, to se nije dogodilo.

image
Ronald Goršić/Cropix

Gradonačelnik Petrinje Dubravko Dujmović kaže kako prvo moraju biti izdana rješenja o rušenju te kako tek onda može početi operacija. Zbog toga su jučer bagerima samo uklanjani opasni dijelovi srušenih krovova u središtu grada. Na drugom dijelu grada dvadesetak dobrovoljaca organiziralo je ljudski lanac, i skidaju ciglu s jedne kuće. Uz samu gradsku vijećnicu, uz vatru sjede četiri žene. U apokaliptičnom okruženju ruševina i nešto hrane, pokušavaju se zagrijati uz priručnu vatru koju su zapalile. Ne žele govoriti, već samo gledaju pred sebe dok fotograf pokušava uhvatiti njihovu tugu.

image
Petrinja nakon razarajućeg potresa
Goran Mehkek/Cropix

Usred naselja Prekopa mnoge je zaustavio tragičan prizor kuće Stjepana Vrbanca, čiji je prvi kat slomio prizemlje i ostao tako naheren i nevjerojatan. On je u tom trenutku bio samo pet metara dalje.

- Samo se slegla, sve je bilo gotovo u pet sekundi. Glava je ostala čitava. Mogao bih se snaći za smještaj, ali ostat ću tu - bio je kratak Stjepan.

image
Srušena kuća u potresu Stjepana Vrbanca iz Prekope pokraj Gline
Robert Fajt/Cropix

Uz vojsku, vatrogasce, policiju i civilnu zaštitu, od utorka su na području cijele Sisačko-moslavačke županije raspoređeni i timovi HGSS-a, koji su cijelu noć s utorka na srijedu obilazili 84 sela na potresom pogođenom području. Kako nam kaže pročelnik HGSS-a Josip Granić, nisu imali niti jednu hitnu intervenciju spašavanja.

image
Petrinja nakon razarajućeg potresa
Goran Mehkek/Cropix

- Ovdje se tlo stalno trese, i mi smo se na to pomalo naviknuli, ali kako su jutros bila dva malo jača potresa, sada moramo sva ona područja koja smo obišli ponovno pregledati, kako bismo utvrdili da nije došlo do novih oštećenja koja mogu ugroziti ljude - rekao nam je Granić.

Nakon obavljene smjene, HGSS-ovci nastavljaju i s dostavom hrane, pića i odjeće u mjestima koja su teže dostupna za ostale službe, poput Civilne zaštite i Crvenog križa.

image
Volonteri su od ranog jutra pomagali uklanjati opasne dijelove srušenih krovova i dostavljati potrebne namirnice stanovnicima
Goran Mehkek/Cropix

Psi spasa

- U mnogim selima ljudi nisu pristali na evakuaciju zbog stoke koju ne žele napustiti, pa se intenzivno radi na osiguranju njihova smještaja u mobilnim kamp-prikolicama ili kontejnerima, kako bi se izbjegli rizici od boravka u oštećenim objektima. Riječ je uglavnom o staračkim domaćinstvima, a posebne ekipe pomažu im u zbrinjavanju stoke - dodao je Granić.

image
Petrinja nakon razarajućeg potresa
Goran Mehkek/Cropix

Istaknuo je i odličnu organizaciju i sinkronizaciju svih službi na terenu u kriznim i dramatičnim trenucima nakon najvećeg potresa.

image
Rasjedi u zemlji svjedoče o snazi potresa koji je u utorak pogodio Baniju
Goran Mehkek/Cropix

Timovi odjela bespilotnih sustava mapirali su područja Petrinje iz zraka radi utvrđivanja oštećenja na objektima, a mobilna jedinica Carine dala im je na korištenje kameru za izviđanje iz zraka. Granić ističe veliku pomoć potražnih pasa, kojih je na početku bilo 13 i pomoću njih je pronađeno i spašeno šest osoba koje su zbrinute. Nažalost, u Majskim Poljanama pronašli su tri smrtno stradale osobe, a u Žažini jednu u crkvi, ali su i locirali dvije žive zatrpane osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:35