Getty Images, sn ilustracija
NIJE MU LAKO

POBUNA PROTIV IGORA TUDORA Uoči velikog derbija čak devetorica igrača banuli predsjedniku i poručili: 'Trener nas gazi'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. travanj 2017. 12:57

Igor Tudor već neko vrijeme nema šanse s Galatasarayem osvojiti naslov prvaka, ali današnji (početak u 18 sati) derbi u 28. kolu s Fenerbahčeom (Galata domaćin) nosi veću dimenziju od samog stanja na tablici i ovo je za hrvatskog stručnjaka najbitnija utakmica otkako je preuzeo istanbulski klub. Ne samo zato što mu može otvoriti izglede za LP…

Neki će kazati da bi Tudor mogao dobiti otkaz ako izgubi sraz s najljućim rivalom, to pitanje novinari su uputili predsjedniku Galatasaraya Özbeku, koji je opovrgao tvrdnje da se hrvatski trener nalazi pred odlučujućih 90 minuta.

- Tudor je naš trener sada, i naš trener za sljedeću sezonu - kazao je prvi čovjek kluba. - On je mlad, ambiciozan, stručnjak gladan uspjeha - dodao je.

Međutim, među Žuto-crvenima je vatra. Tijekom tjedna devetorica igrača digla su pobunu protiv Tudora, banuli su u Upravu i tražili razgovor s predsjednikom žaleći se da ih hrvatski stručnjak gazi na treninzima preko mjere, da inzistira na disciplini na kakvu nisu navikli i zauzeli se za zvijezde Sneijdera i Podolskog, da moraju igrati, što u zadnjoj utakmici nije bio slučaj. Özbek je to ozbiljno shvatio čim je pozvao Tudora “na čvenk” i jasno mu poručio: “Kadar koji imaš moraš koristiti, tvoj je posao izvući najbolje od njega“.

Galatasaray drži male šanse za Ligu prvaka, ali ne predaje se. Drugoplasirani Istanbul Basaksehir, koji ima tu poziciju iza vodećeg Bešiktaša, jučer je igrao tek 3:3 s Rizeom i ipak nije nedohvatljiv. Kako se Fener može pohvaliti sa samo bodom više od Galatasaraya, tko dobije moći će gajiti nade da ipak izbori izlazak u elitno natjecanje.

- Pod pritiskom smo, ali želim ispuniti ciljeve koje smo postavili. Definitivno tražim da igramo agresivno i prisilimo ih da se brane. To je naše najjače oružje - kazao je Tudor. Mediji u momčadi najavljuju i Sneijdera i Podolskog, što sugerira da je poslušao šefa.

Oko Galatasaraya niti prije nije bilo mira. Pojedini negdašnji igrači i dio novinara otvoreno kritiziraju Tudora, ne dajući mu za pravo da je išta dobro donio, ali menadžeri igrača tek su izazvali frku. Galatasaray je dužan dijelu profesionalaca, a Uprava i predsjednik uvjeravaju da će sve obveze podmiriti do kraja svibnja. Financijski problemi, dakako, ne znače da već ne gledaju navelike prema prijelaznom roku i mogućim pojačanjima.

Ako je Tudor doživio da ga igrači tužakaju Upravi, prekaljenom Nizozemcu Dicku Advocaatu je u Fenerbahčeu možda i gore. Dobro upućeni nam tvrde - momčad ga uopće ne sluša. Igraju najlošije u dugo vremena, jedino što ih drži su pobjede u derbijima. Tudor bi mu i taj adut mogao izbiti iz ruku.

- Ako Igor pobijedi, sve će se zaboraviti, problema u Galatasarayu više neće biti, ali ako izgubi, možda i predsjednik dobije otkaz - kazao nam je turski novinar i naš suradnik Vedat Vatansever. No, i dodao:

- Ovaj put mislim da će Tudor dobiti utakmicu.

Redoslijed turske lige: Bešiktaš 61, Basaksehir 57, Fenerbahče 50, Galatasaray 49...

Linker
20. travanj 2024 10:21