Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
ZASJELI NA TRON

APSOLUTNA SENZACIJA U DANSKOJ! BRAĆA ŠIME I MIHOVIL FANTELA PRVACI SVIJETA Hrvati na tronu i to nakon samo godinu i pol zajedničkog jedrenja!

Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 11. kolovoz 2018. 16:52

Braća Šime i Mihovil Fantela novi su svjetski prvaci u klasi 49er i to nakon samo godinu i pol zajedničkog jedrenja u novom brodu. Plov za medalju izgledao je kao običan dan u uredu. Hrvatski jedriličari kontrolirali su Nijemce Fischera i Grafa koji su ih jedini mogli ugroziti. Na kraju su braća Fantela (72 negativna boda) slavila s 19 bodova prednosti ispred Francuza Freija i Delpecha (91 bod) te gore spomenutih Nijemaca (93 boda). Na kraju regate braća su si samo dala peticu kao da je u pitanju neka pripremna trening regata, a ne finale SP-a. Nepodnošljiva lakoća pobjeđivanja kakvu je Šime imao i s Igorom Marenićem u klasi 470.

Ovim se zlatom Šime Fantela upisao u malobrojno društvo jedriličarskih velikana poput Brazilca Roberta Scheidta, Britanaca Bena Ainslieja i Iana Percyja, Šveđanina Frederika Loofa koji su svjetske medalje osvajali u različitim olimpijskim klasama.

Aarhus, 100818. 
SP u jedrenju za olimpijske klase Hempel Sailing Worldchampionships Aarhus 2018. Na svjetskom prvenstvu sudjeluje 1400 jedrilicara iz 85 zemalja.
Na fotografiji: Sime i Mihovil Fantela , vodeci u klasi 49-er.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

- Nevjerojatno je biti na brodu s bratom, a meni je ovo novi izazov s obzirom da sam promijenio klasu. A osvojiti Svjetsko prvenstvo već sada je nešto što nisam mogao ni sanjati. Znali smo da smo dobro, znali smo da možemo biti konkurentni ako nam uvjeti dozvole da pokažemo što znamo i eto što se dogodilo. Ovo je ludo! Zahvaljujem se cijelom našem timu. Cilj je bio da prođemo kvalifikacije, a mi smo osvojili zlato, nitko se tome nije nadao ni u snu, ispričao je u cilju olimpijski prvak iz Rija.

Uz zlato Fantele su ostvarile i normu za Olimpijske igre u Tokiju.

- Naravno da je cilj nakon ovoga osvojiti medalju. No, idemo korak po korak.

Kada smo posljednji put razgovarali na regati klase TP u Šibeniku gdje je bio savjetnik posadi Azzurre pričao da je u novoj klasi još uvijek ima jako puno za naučiti i kako se nada izboriti vizu za Tokio. Ispada kako je Šime bio jako skroman i jako oprezan. Četiri mjeseca kasnije s bratom je osvojio naslov svjetskog prvaka. Jedrilica koju su nazvali 10000 sati jer im je prema vlastitoj računici toliko trebalo za dosezanje vodećih posada u vrh je došla puno ranije.

Aarhus, 100818. 
SP u jedrenju za olimpijske klase Hempel Sailing Worldchampionships Aarhus 2018. Na svjetskom prvenstvu sudjeluje 1400 jedrilicara iz 85 zemalja.
Na fotografiji: Sime i Mihovil Fantela , vodeci u klasi 49-er.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

- Došli smo ovdje učiti, iskoristili smo sve što nam se otvorilo, išli smo iz dana u dan. Jedrili smo po svome i stvorili smo se prvi, ispričao je Šime uoči borbe za zlato.

Inače, povratak u ovu klasu najavio je i najbolji svjetski jedriličarski par Peter Burling i Blair Tuke. Novozelanđani su u 49eru između Olimpijskih igrara u Londonu i Rija 2016. osvojili svih 28 najvažnijih regata, a nakon zlata u Brazilu pokorili su svijet u America's Cupu. Kakvi će to dvoboji biti u Tokiju...

Linker
16. travanj 2024 22:10