Zeljko Hajdinjak / CROPIX
GLORIA CUP

HRVATICE ZADOVOLJNE U PORAZU Nisu Turkinje izvanzemaljci, protiv Srpkinja će biti još bolje

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 13:00

Na najjačem odbojkaškom turniru u ovom trenutku na svijetu, hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija je protiv aktualnih brončanih s posljednjeg EP-a, domaćina turnira Turske, pokazala odličnu igru i zaista dobru formu. Naravno da to nije još uvijek dovoljno za pobjedu, no podatak je to koji svakako veseli, jer ovo je mlada reprezentacija, tek u stvaranju. Uostalom, i naš izbornik, Talijan Daniele Santarelli, bio je iskreno vrlo zadovoljan na kraju, unatoč porazu:

- Odigrali smo možda i najbolju utakmicu na ovim ljetnim pripremama za Europsko prvenstvo. Igrali smo na vrlo visokoj razini od početka, pogotovo treći set, koji smo dobili, no nakon toga se, u četvrtom setu, sve nekako promijenilo. To nam je dobra škola za ubuduće, da nema spuštanja razine igre tijekom susreta, jer se u Europi igra stalno na vrlo visokoj razini i ne toleriraju se padovi. Mislim da smo na dobrom putu te kako ćemo u idućim utakmicama pokazati još više.

Prva dva seta bila su gotovo navlas ista, nakon 4:4 Turska odlazi na 8:5. Pa onda 12:12, u oba seta, pa 16:12 za domaće, 17:14... Na kraju 20 u prvom i 18 poena u drugom za Hrvatsku, no onda stiže treći set, u kojem se situacija mijenja. U našu korist. Uz već standardne kombinacije s promjenom cijele dijagonale, van izlaze prva tehničarka Bernarda Brčić i korektorica Samanta Fabris, a unutra ulaze Lea Deak i Sanja Popović-Gamma, Hrvatska je većim dijelom u pozitivi, ima 8:6, 16:2, 20:15, ali i 21:20. Na kraju je Lucija Mlinar, primačica pucačica iz prve postave (s Mateom Ikić) odservirala tri asa za 25:20. No, onda je kazna stigla u posljednjem setu. O tome riječ dvije izbornik Turske, također Talijan, Giovanni Guidetti:

- Ovo su pripremne utakmice gdje se još uvijek dorađuju neke sitnice prije samog Europskog prvenstva, no ovo je za nas bio odličan test jer se Hrvatska pokazala kao vrlo jaka reprezentacija. U trećem setu su naročito bile dominantne, no nedostajao im je kontinuitet, pa su pale u četvrtom setu.

Beta Dumančić, uz Martinu Šamadan naša srednja blokerica (u obrani ih je mijenjala libero Rene Sain), nakon utakmice prenijet će svoje, ali i razmišljanje cijele ekipe:

- Držale smo se prilično dobro prva tri seta, pogotovo treći, koji smo dobile i pokazale prije svega sebi samima da s druge strane mreže nisu nikakvi izvanzemaljci, već da možemo ravnopravno igrati sa svakim. No, u četvrtom setu smo se možda malo i opustile, možda nismo niti bile spremne na ono što su nam suparnice dozvolile. Ali, sve u svemu, moramo biti zadovoljne postignutim, no još uvijek ima prostora za napredak jer smo se sada susrele prvi put s ekipom na ovako visokoj razini s kakvima se nismo ljetos sretale. U drugom susretu protiv Srbije (petak, 15.30) vjerujem da ćemo biti još bolje.

HRVATSKA 1

TURSKA 3

(20:25, 18:25, 25:20, 13:25)

HRVATSKA: Sain (L), Stanović, Butigan, Božičević (L), Mlinar 13, Ikić 7, Popović-Gamma 3, Dumančić 3, Fabris 21, Šamadan 7, Brčić 3, Deak, Klarić.

IZBORNIK: Daniele Santarelli

TURSKA: Dilik 1, Sebnem (L), Ozbay 4, Ercan 6, Caliskan 11, Baladin 18, Ismailoglu, Aykol, Yilmaz 4, Boz 16, Erdem 11, Gunes, Kalac, Sarioglu (L), Yildirim 1, Karakurt

IZBORNIK: Giovanni Guidetti

POENI OD SERVISA: Hrvatska 9, Turska 10

POENI OD BLOKA: Hrvatska 5, Turska 10

POENI U NAPADU: Hrvatska 43, Turska 52

POENI NA POGREŠKE SUPARNICA: Hrvatska 19, Turska 23

Linker
25. travanj 2024 03:02