BRZINA OD 280 KM/H

LUDA VOŽNJA Neil Campbell u lovu na ‘magične granice’

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 13:12

Britanski biciklistički avanturist Neil Campbell dosegnuo je brzinu od 280 kilometara na sat (174 milje) i tako postavio najveću brzinu koju je neki muškarac dostigao vozeći bicikl.

Arhitekt iz Essexa, koji je napustio firmu u kojoj je radio i uložio nekoliko tisuća funti u izradu bicikla za ovaj rekord, pothvat je zapravo ostvario uz pomoć automobila za koji je bio zakačen i koji mu je zapravo stvarao zavjetrinu uz pomoć posebne “kutije” dodane na automobil. Porsche Cayenne na pisti zračne luke Elvington u Sjevernom Yorkshireu vukao ga je do određene granice, a onda ga malo prije mjernog mjesta otpustio kako bi Campbell (45) “vlastitom snagom”, odnosno pedalirajući, prošao pored detektora brzine.

- Ovo je najveće uzbuđenje i nalet adrenalina koji možete osjetiti - rekao je kasnije Englez koji je za 11,2 km/h nadmašio prethodni rekord u istoj “kategoriji”, a koji je od 1995. držao Nizozemac Fred Rompelberg.

Campbell je koristio posebno izrađen bicikl (prototip) u koji je uložio oko 18.000 dolara i na koji je ugradio dijelove od ugljikovih vlakana izrađenih na 3D printeru.

Njegovih 280 km/h rekord je za muškarca na biciklu, budući da apsolutni rekord drži - žena. Amerikanka Denise Mueller-Korenek prošle je godine u identičnim uvjetima (ravna staza, zavjetrina i “šlepanje” na automobilu do određene granice...) dosegnula brzinu od 296 km/h (183 milje). Ostvarila je to na poznatoj slanoj ravnici Boneville u američkoj državi Utah, gdje se zbog pogodnih uvjeta (glatka ravnica duga 9,5 kilometara koja omogućuje da se razviju maksimalne brzine) ruše brojni brzinski rekord i automobilima, a upravo će tamo ići i Cambpell. Jer, naime, želi srušiti i apsolutni rekord, odnosno vjeruje da može probiti “magičnu granicu” od 200 milja na sat (321 km/h).

Inače, sličnih ludih biciklističkih rekorda ima mnogo, a ovise o uvjetima i okolnostima. Recimo, najveća brzina nizbrdo na biciklu serijske proizvodnje (kakav možete kupiti i u trgovinama) je 210 km/h, pa najveća brzina niz vulkan na prototipu je 172 km/h i tako dalje. Apsolutni brzinski rekord iznosi 334 km/h, a postavio ga je Britanac Bruce Bursford vozeći bicikl na valjcima, odnosno pokretnoj traci. (ij)

Linker
22. travanj 2024 04:13