reuters / reuters
NOVAC SE NA NOVAC LIJEPI

NAPOKON JE OTKRIVENO TKO JE NAJBOGATIJI SPORTAŠ - U POVIJESTI Zanimljivo, s tim velikanom je igrao i najbogatiji hrvatski sportaš svih vremena!

Magazin Forbes objavio svevremensku listu 20 sportaša koji su najbolje unovčili svoje karijere kroz plaće u klubovima ili zarade od mečeva odnosno kroz sponzorske ugovore ili vlastiti sportski biznis
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 15. prosinac 2016. 18:02

Prema najnovijem istraživanju magazina Forbes, sportaš s najvećom zaradom u povijesti jest Michael Jordan. Za mnoge najveći košarkaš svih vremena, koji se umirovio prije 13 godina, trenutno je na 1,7 milijardi dolara prihoda samo od aktivnosti vezanih uz sportsko djelovanje. Dakle, plaće, bonusi, nagradni fond, sponzori, licence, naknade od prodaje knjiga, dizajniranje golf terena... Ali, ne uključuje, naprimjer, zaradu od ulaganja ili odbijanje od poreza te u Jordanovu slučaju vlasništvo nad NBA klubom Charlotte Hornetsima.

Forbes je “pratio” zarade od 1990. godine, kad su kompenzacije u sportu naprosto eksplodirale. Dovoljno je usporediti primanja u baseballu, gdje je Nolan Ryan 1980. godine s plaćom od milijun dolara bio najbolje plaćen, a danas 36 igrača u MLB-u zarađuje najmanje 20 milijuna dolara godišnje. Američki magazin specijaliziran za financije potrudio se sve brojke prilagoditi inflaciji te ih uskladiti s vrijednošću dolara u 2016. godini. Za neke od sportaša otišli su i u godine prije ključne 1990.

Pet od 20 najbogatijih sportaša svih vremena probilo je magičnu granicu od milijardu dolara zarade, među njima je samo jedan izvan SAD-a (Michael Schumacher), a samo je pitanje vremena kad će u to društvo trojica koja su ove godine bila na vrhu (Cristiano Ronaldo, LeBron James i Lionel Messi, ujedno trojica najmlađih u ovom ekskluzivnom klubu).

Jordan prvo mjesto može zahvaliti Tigeru Woodsu koji je 11 godina zaredom bio na prvoj poziciji, 2008. je bila top, tada je dosegao 115 milijuna zahvaljujući prije svega izdašnosti sponzora kao što su Buick, Gatorade, Gillette, Nike...). Da se Woodsu prije nekoliko godina nije dogodilo sramotno razotkrivanje brojnih izvanbračnih avantura, te neutažive gladi za seksom, poredak na vrhu definitivno bi bio drugačiji. Otada su njegova godišnja primanja pala za više od 50 posto, mnogi su ga sponzori napustili, ali on i danas u banku uredno pospremi 45 milijuna.

Jordan kao zlatna koka

Zvuči nevjerojatno da je Jordanova kumulativna plaća kroz 15 sezona u NBA ligi bila samo 93 milijuna dolara; toliko u 2016. uzima “svaka šuša”, igrači koji mu u normalnim okolnostima ne bi ručnik dodavali. No Jordan je svoje čudesne košarkaške sposobnosti unovčio na drugi način, uz pomoć Nikea stvorio zlatnu koku koja nese jaja bez odmora. Sportski je marketing s brandom Jordan dosegao višu razinu, on je obrazac prema kojemu se svi ponašaju. Ili ga nastoje imitirati.

Nike je Jordanu ove godine isplatio sto milijuna dolara - od svake prodane tenisice, majice, “hudice” s njegovim potpisom. Brend Jordan dominira košarkaškim tržištem, više od 50 posto prodanih tenisica “njegove” su, a to znači da američka kompanija stvara godišnji prihod od 2,8 milijardi dolara. Postotak prodaje svake godine raste, a procjena i želja Nikea jest zarađivati 4,5 milijardi do 2020. godine.

Prije Jordana i Woodsa bio je Arnold Palmer (umro je u rujnu ove godine u 87. godini), a taj je golfer revolucionizirao ideju o sportašu kao prodavaču proizvoda. Velikog partnera imao je u Marku McCormacku, osnivaču IMG-a, desetljećima najjače menadžerske agencije u sportu. Palmer je u žiži interesa bio punih šest desetljeća, profesionalac je postao 1954. godine, kroz šezdesete i sedamdesete postavio je temelje za Jordanov dolazak.

Palmer je od turnirskih nagrada uprihodio samo 3,6 milijuna dolara u 52 godine, ali uredno je zarađivao 40-ak milijuna godišnje do smrti. Teško je pobrojati u čemu je sve imao prste, samo je u Aziji imao 500 trgovina koje su prodavale njegovu opremu i odjeću za golf. Njegova linija pića u suradnji s kompanijom AriZona Beverage imala je prihod od 200 milijuna samo prošle godine.

Izuzetak, a ne pravilo

Naravno da je više načina na putu do bogatstva. Alex Rodriguez je 93% prihoda zaradio izravno na baseball terenu kroz plaće i bonuse, dok Woods 90% može zahvaliti sponzorima.

Ova je izabrana skupina zvijezda ipak izuzetak, čak i u američkim sportovima. Većina ima vrlo malu šansu zaraditi toliku količinu novca; nakon umirovljenja mnogima slavina s novcem naglo presuši i često je jedino rješenje bankrot. Prosječna je karijera u MLB-u samo šest godina, a u NFL-u (američki nogomet) još i kraća - manje od četiri godine.

-----------------------------------------------------------------

1. MICHAEL JORDAN (SAD, košarka) - 1,7 milijardi: Još uvijek uživa u podršci Nikea, Gatoradea, McDonald’sa, Coca-Cole, Wheatiesa, Hanesa...

2. TIGER WOODS (SAD, golf) - 1,65 milijardi: Vratio se golfu nakon 15 mjeseci stanke zbog operacije leđa, osvojio je 14 Major turnira.

3. ARNOLD PALMER (SAD, golf) - 1,35 milijardi: Umro je u rujnu uslijed problema sa srcem.

4. JACK NICKLAUS (SAD, golf) - 1,15 milijardi: Dizajnirao više od 400 golf terena u 42 države, njegova ih tvrtka priprema još 57 u 19 država.

5. MICHAEL SCHUMACHER (Njem, Formula 1) - 1,0 milijardi: F1 ikona vegetira u bolničkom krevetu, a jedan je od šestorice u zadnjih 25 godina koji su bili prvi na listi po godišnjoj zaradi.

6. KOBE BRYANT (SAD, košarka) - 770 milijuna: U posljednjih šest igračkih sezona imao je najveću plaću u NBA ligi.

7. FLOYD MAYWEATHER (SAD, boks) - 765 milijuna: Tri njegove najveće borbe (De la Hoya, Alvarez i Pacquiao) imale su 600 milijuna prihoda, njemu je pripalo 240 milijuna.

8. PHIL MICKELSON (SAD, golf) - 760 milijuna: Lefty je bio vječno drugi iza Woodsa na terenu i u zaradama, no neće se buniti. Inače je strastveni pilot...

9. DAVID BECKHAM (Eng, nogomet) - 730 milijuna: U prvoj godini nakon oproštaja od nogometa na račun je sjelo 75 milijuna dolara zahvaljujući 2 sponzorska megaugovora.

10. SHAQUILE O’NEAL (SAD, košarka) - 700 milijuna: Samo su Kevin Garnett i Kobe Bryant nadmašili njegova 292 milijuna isključivo od plaće u 19 godina karijere.

11. MIKE TYSON (SAD, boks) - 685 milijuna: Jedini na ovoj listi koji je bankrotirao, i to prije 13 godina. Samo je na borbama zaradio 400 milijuna.

12. GREG NORMAN (Aus, golf) - 680 milijuna: Ovaj Australac s nadimkom Shark prošle je godine “potpisao” stoti golf teren, raspon interesa mu je širok.

13. LeBRON JAMES (SAD, košarka) - 640 milijuna: Prvi sportaš koji ima doživotni ugovor s Nikeom, samo bi od toga trebao zaraditi više od milijardu dolara.

14. CRISTIANO RONALDO (Por, nogomet) - 620 milijuna: Ove godine on je uzeo najviše - 88 milijuna. Uz novi ugovor s Realom te sponzore trebao bit probiti 100 milijuna samo u 2017.

15. ROGER FEDERER (Švi, tenis) - 600 milijuna: Tenisač sa 17 Grand Slam titula inkasirao je 99 milijuna kroz nagrade na turnirima, a za ostalo su se pobrinuli sponzori.

16. ALEX RODRIGUEZ (SAD, baseball) - 600 milijuna: Yankeesi su ga otpustili u kolovozu, a ako prestane igrati sa 696 home runova, ostat će četvrti svih vremena.

17. LIONEL MESSI (Arg, nogomet) - 520 milijuna: Argentinac je od 2004. potpisao osam ugovora s Barcelonom, a svaki novi bio je ekstreman u odnosu na prethodni.

18. JEFF GORDON (SAD, Nascar) - 515 milijuna: Jedan od legendarnih vozača Nascara, ima čak 93 pobjede i po tome je najuspješniji u modernoj eri.

19. OSCAR DE LA HOYA (SAD, boks) - 510 milijuna: Golden Boy. Kad se borio s Mayweatherom pay-per-view prodaja dosegnula je 2,5 milijuna kupovina.

20. MANNY PACQUIAO (boks) - 490 milijuna: Čak 23 njegove borbe bile su pay-per-view. Ukupno ih je kupilo 18,6 milijuna ljudi, a zarada je bila 1,2 milijarde dolara.

----------------------------------------------------------------

Toni Kukoč predvodi najbogatije hrvatske sportaše

Jutarnji list ovako je procijenio zaradu u karijeri hrvatskih sportskih zvijezda (odnosi se samo na plaće u klubovima ili na turnirima, bez sponzorskih ugovora)

1. Toni Kukoč (košarka) 83,9

2. Darijo Srna (nogomet) 61,0

3. Luka Modrić (nogomet) 50,2

4. Ivica Olić (nogomet) 48,0

5. Dino Rađa (košarka) 43,2

6. Ivan Rakitić (nogomet) 32,5

7. Alen Bokšić (nogomet) 31,0

8. Vedran Ćorluka (nogomet) 30,0

9. Gordan Giriček (košarka) 27,8

10. Eduardo da Silva (nogomet) 27,3

11. Goran Ivanišević (tenis) 25,4

12. Mario Mandžukić (nogomet) 24,5

13. Zvonimir Boban (nogomet) 24,0

14. Ivan Klasnić (nogomet) 22,5

15. Davor Šuker (nogomet) 21.8

*svi su iznosi u milijunima američkih dolara

Linker
14. travanj 2024 00:22