REUTERS
VRUĆINE PRIJETE

OLIMPIJSKE IGRE ILI EKSTREMNE IGRE? Najmanje 57 ljudi preminulo je u samo tjedan dana od posljedica toplinskog udara

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. kolovoz 2019. 13:00

Ako se po jutru dan poznaje, svi koji će se sljedeće godine, od 24. srpnja do 9. kolovoza, uputiti na Olimpijske igre u Tokio, a kasnije i na Paraolimpijske igre, od 24. kolovoza do 6. rujna, trebali bi prije toga proći barem obuku američkih specijalaca (Navy Seals ili Green Berets), jer ono što ih čeka u glavnom gradu Japana nije za obične ljude. Klimatološke promjene širom svijeta itekako su se odrazile na Tokio i Japan, strašne vrućine i još strašnija vlaga kose ljude kao vlati trave. Samo od 29. srpnja do 4. kolovoza od posljedica toplinskog udara u multimilijunskom Tokiju preminulo je najmanje 57 ljudi, među njima i jedan od radnika na olimpijskom medijskom selu. Njega su u jednom trenutku pronašli bez svijesti, prebačen je u bolnicu, ali se nije uspio oporaviti.

Novinari na udaru

Medijsko selo? Pretpostavka je da će upravo medijski djelatnici, koji najčešće nisu u besprijekornom tjelesnom stanju, biti među onima najizloženijima patnjama, jureći s događaja na događaj. Definitivno neće biti lako ni sportašima koji će svi odreda htjeti baš na Olimpijskim igrama dati svoj maksimum. Koliki god on bio u tom trenutku, a u besprizornim uvjetima kakvi trenutno vladaju u Tokiju, a kakvi bi se mogli ponoviti u istom periodu sljedeće godine, moglo bi biti žrtava. Što sa strane sportaša, što sa strane onih direktno involviranih u organizaciju Igara, pa do gledatelja. Pogotovo onih koji će doći kao gosti, potpuno nenaviknuti na brutalne vremenske uvjete u Japanu.

Temperatura u Tokiju već dva tjedna nije pala ispod 31 stupnja, vlaga se nije spustila ispod 80 posto i to baš u danima kad se održavaju mnoga probna natjecanja. Za neke i ključna u hvatanju mjesta za nastup na Olimpijskim igrama.

- Bilo je prestrašno - rekao nam je trener veslača Gusara, Denis Boban, koji je s dvojcem Ivanom Vukovićem i Karlom Borkovićem bio na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Tokiju. - Ne znaš što je gore, visoka temperatura, ogromna vlaga ili vjetar. Kao da ti netko drži fen uperen u lice. Dečkima sam naredio da piju vodu kad god mogu, nosili su po tri litre sa sobom u čamac.

O tome kako izgleda staza ili more pored staze izlišno je govoriti.

- More je smeđe. Baš tako, smeđe. Ne znam od čega, ali je smeđe i nikada ne bih ušao u njega okupati se.

Dobro da se nije htio okupati jer je samo nekoliko dana po povratku veslača iz Tokija otkazan plivački dio probnog paraolimpijskog triatlona zbog dvostruko veće pojave bakterije E. coli u moru. Kvaliteta vode općenito je bila vrlo upitna zbog temperature od čak 30 stupnjeva, a granična je 32, kad se proglašava opasnom za plivanje. Možete zamisliti kako bakterije uživaju u takvim uvjetima i na što su sve sposobne. Siroti sportaši! Organizatori daju sve od sebe i pokušavaju doskočiti problemima. Za trkačku dionicu triatlonaca postavili su dodatne stanice s vodom na svakih 500 metara, kao i medicinsko osoblje. Također su ubacili više prostora za rashlađivanje, s vodom koja se rasprskava, a nakon završetka utrke sportaše čekaju masivne ledene kupke kako bi što prije došli k sebi.

Pravnici protiv vrućina?

Skupina pravnika iz vodeće japanske političke stranke (Liberalni demokrati) radi na studiji koju će izbaciti u javnost ove jeseni, kako bi upozorila ljude na koje se sve načine mogu zaštiti od toplinskih udara. Pritom ciljaju na brojne goste koji će doći u Tokio sljedeće godine. Oni su, naime, potpuno nenaviknuti na vrućinu i vlagu kakva vlada u Japanu. Čak se ni domaće stanovništvo ne uspijeva obraniti i zaštititi, pa je navedeno da je prošle godine od svibnja do rujna bilo 95.137 žrtava toplinskog udara. Prošlog tjedna ih je čak 12.751 zbog toga završilo u bolnici. Ponovi li se ovakvo nehumano vrijeme sljedeće godine… Ajme!

Logično je da neće svi sportaši biti podjednako izloženi ovim problemima. Onima čiji su sportovi u dvoranama, u zatvorenom, neće se dogoditi ništa, ali postoje ekstremno zahtjevni sportovi. Osim spomenutog triatlona, strah nas je za one koji će sudjelovati u maratonu. Tih 42.195 metara trebat će istrčati i već je sada određeno da će start za obje utrke biti zakazan u šest sati ujutro. Hoće li to pomoći? Nadajmo se.

Linker
19. travanj 2024 00:44