EUROPSKO PRVENSTVO U ODBOJCI

RENE SAIN 'Bit će krcata dvorana, ali mi volimo igrati u takvim uvjetima'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 31. kolovoz 2019. 12:54

Za vrijeme večere u četvrtak navečer, na stolu je bio laptop, na programu utakmica iz Ankare Srbija - Turska, borba za prvu poziciju u skupini A. Poraženi iz tog meča sljedeći je suparnik Hrvatskoj, u osmini finala. Ispalo je na kraju, očekivano, Turska.

Očekivano jer je Srbija ionako možda i najveći favorit za obranu europskog naslova, a uzgred imaju i svjetsko zlato. Dakle, dominacija u punim smislu riječi. Turska je izgubila 1:3, isto kao i mi od njih prije dva tjedna na pripremnom Gloria cupu u Antalyji.

Jedna od onih koje je utakmica najviše zanimala bila je mala i vižljasta Rene Sain, libero naše reprezentacije kojoj izbornik Daniele Santarelli poklanja ogromno povjerenje. Jedino ona do sada nije imala zamjene, Nikolina Božičević kao drugi libero još nije ulazila u igru.

Jeste li i vi zadovoljni svojim dosadašnjim partijama?

- Jesam, mislim da sam dosta dobro odigrala, zadovoljna sam, iako mi je jasno da uvijek može bolje. Drago mi je da trener ima povjerenje u mene, to mi dodatno daje samopouzdanje, znači da dobro odrađujem posao.

Možda jesmo mali, ali...

Tursku ste priželjkivali, Tursku i dobili, što možete reći o njima?

- Vidjelo se na Gloria cupu da možemo ravnopravno igrati s njima. Bile su kompletne, jedino im je nedostajala jedna igračica iz postave. Bila je to vrlo ozbiljna utakmica, bilo je i puno publike, doduše bila je manja dvorana negoli ova u kojoj će se sada igrati, naravno, ali puna.

U Ankari će gorjeti na tribinama...

- Ma naravno, bit će krcata dvorana, kao i u ovom susretu sa Srbijom. Oni im puno znače, nose ih, a i igračice odlično na to reagiraju, tako da ne vjerujem da im mogu biti opterećenje, kakvo je, recimo, možda bilo ovdje Mađaricama. A i mi više volimo igrati pred punom dvoranom.

Rekli ste, dobro smo se nosili s njima. Imamo li mi protuigru za domaćina Europskog prvenstva kojem će sve ispod medalje biti neuspjeh?

- Imamo, mi jesmo možda mala Hrvatska koja posljednjih godina ne predstavlja puno u europskoj odbojci, ali i na posljednjoj smo se utakmici mi sasvim dobro nosile s njima. One igraju dosta brzo, prijem servisa im je dobar, sve cure igraju u dobrim klubovima, ali to ne znači da ih se ne može dobiti. Mi ih moramo od početka pritisnuti servisima, i osujetiti im dobar prijem, jer koliko sam gledala ostale ekipe do sada, niti jedna me nije oduševila u tom segmentu toliko da bih mogla reći - e ove imaju zaista dobar prijem servisa. A onda trebmo ioodraditi dobar posao u obrani, blok-obrani, tako bismo im sigurno napravili puno problema.

Da razveseli baku

OK, mi govorimo o našem servisu. A što je s njihovim, ono što se i vas kao libera jako tiče, jer ste šefica obrane?

- Mi smo se dobro nosili s njihovim servisima, i ne mogu reći da su njihovi servisi bitno drugačiji ili opasniji od ovih ekipa s kojima smo do sada igrale u skupini. Dakle, uz malo koncentracije, to se može dobro odraditi. Uostalom, Finska im je uzela dva seta, dakle, i one su ranjive, i te kako.

Rene, kada sve zbrojimo i oduzmemo, ne pokazuje li se sada koliko vam je zapravo trebala pobjeda protiv Azerbajdžana u prvoj utakmici, koju ste imale gotovo u džepu. No, umjesto vaše pobjede 3:1 ispala je njihova 2:3, i to je baš ta prevaga koja ih je odvela do druge pozicije u skupini, i Bugarske u osmini finala, a nas spustila na treću i bacila pred domaćina Tursku?

- Ha, imale su one malo više sreće, mi smo to možda mogle bolje odraditi, no sve se događa s razlogom i sada je kasno o tome govoriti. Tu smo gdje jesmo, i sada se bavimo samo Turskom. Zato ćemo pokušati pobijediti, ne mislimo ići u Tursku samo zbog jedne utakmice. Željne smo dokazivanja - reći će na kraju Rene Sain, koja bi tu pobjedu posvetila svojoj najvjernijoj navijačici, baki Marisi, koja otkako njena unuka igra odbojku ne propušta niti jedan njezin susret.

I baš bi bilo dobro razveseliti baku još jednom…

Linker
26. travanj 2024 03:32