Foto: Boris Kovacev / CROPIX
DIJAMANTNA LIGA

SANDRA PERKOVIĆ Olimpijska, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska u Bruxelles ide po sedmu ukupnu pobjedu

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. rujan 2019. 12:27

Lani je u Bruxelles došla s 15 uzastopnih pobjeda, a u tu je seriju bio ugrađen i drugi naslov svjetske i peti naslov europske prvakinje. Došla je sa sve četiri pobjede na kvalifikacijskim mitinzima Dijamantne lige, došla je sa statistikom koja je govorila da ni na jednom natjecanju u sezoni nije bacala kraće od 66 metara. Logika je sugerirala da joj sedmi uzastopni dijamant ne može iskliznuti iz ruku, ali sport nam je još jednom pokazao da nikad ništa nije sigurno.

Nekoliko dana prije prošlogodišnjeg finala Dijamantne lige Sandru je visoka temperatura bacila u krevet. Lako je mogla odustati od natjecanja, mnogi bi drugi na njezinu mjestu to i napravili, ali Sandra nije taj tip. Otputovala je u Bruxelles, hrabro stala u krug, bacala disk najbolje što je mogla, ali tijelo je jednostavno bilo previše iscrpljeno i nije mogla bolje od 64,31 i trećeg mjesta. Nakon šest godina dominacije ostala je bez dijamanta i gurnula ga u ruke Kubanki Yaime Perez.

Izmijenjena pravila

Pravila Dijamantne lige posljednjih su godina takva da su ukupni pobjednici oni koji su najbolji u finalu, neovisno o tome što se događalo prije. U prijevodu, možete pobijediti na svim prethodnim mitinzima, kao što je to napravila Sandra, ali ako niste prvi u finalu, ostajete bez svega. Okolnosti su htjele da bi godinu dana kasnije takvo pravilo moglo postati Sandrin saveznik. Ne brinite, neće Sandra promijeniti mišljenje, i dalje će sto puta ponoviti da takav sustav nije pošten jer “ako se natjecanje zove liga, onda bi bilo pošteno da se skupljaju i računaju bodovi iz cijele sezone”.

No, kad se već ukazala prilika da ove sezone, bez ijedne pobjede na kvalifikacijskim mitinzima, u finalu dođe do ukupnog trijumfa, naravno da to želi iskoristiti. I na određeni bi način bilo pravedno da joj se vrati ono što je lani izgubila spletom nesretnih okolnosti. Premda smo sigurni da se Kubanka Denia Caballero, koja je ove sezone skupila najviše bodova na četiri kvalifikacijska mitinga, ne bi složila s nama...

Kao njezino dvorište

Olimpijska, svjetska i europska prvakinja doputovala je, dakle, u glavni belgijski grad u posve neuobičajenoj situaciji, bez ijedne ovogodišnje dijamantne pobjede. No, suparnice, prije svega Perez i Caballero, ne mogu mirno spavati, posebno ne nakon ovotjednog Hanžekovićeva memorijala na kojem je djevojka iz Dubrave lansirala disk na 67,78 metara. Dobar rezultat u rodnom gradu Sandru je napunio samopouzdanjem i večeras bi u Bruxellesu (početak natjecanja u 18.20) mogla biti jako, jako opasna.

Rekorderka je Dijamantne lige s 42 pojedinačne pobjede. Dugo čeka 43. i najljepši bi scenarij bio da je dočeka baš u današnjem finalu. Bruxelles je, unatoč lanjskom porazu, njezino dvorište, na Van Dammeovom memorijalu je pobijedila četiri puta. Neka večeras bude kao i lani u Berlinu - “give me five”.

Linker
20. travanj 2024 08:24