Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
RUKOMET

SEHA LIGA 'Veszprem je favorit samo na papiru'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. rujan 2019. 12:04

U ponedjeljak počinje 9. sezona SEHA Gazprom lige. Naslov će braniti Vardar. U ligi je drugi puta 12 klubova, ali prvi puta podijeljeni su u dvije skupine. Pola lige su nova lica - povratnici Metaloplastika i Veszprem, te po prvi puta Motor iz Zaporožja, Spartak iz Moskve, Eurofarm Rabotnik iz Bitolja, te kineski Peking.

U ligi u odnosu na lani više nema Metalurga, Železničara iz Niša, rumunjske Steaue i Izviđača iz Ljubuškog. U ligi su četiri kluba elitnih skupina Lige prvaka, tri kluba iz nenelitnih i još četiri kluba iz EHF kupa, pa se može reći da je liga nikad jača u ovih devet sezona.

Vardar, Zagreb, Nexe i Tatran iz Prešova su četiri kluba koja su odigrala svih osam dosadašnjih SEHA sezona. Slovačkog prvaka i ove godine predvodit će naš zlatni kapetan iz Atene Slavko Goluža. Evo što on kaže o svom sastavu i uopće novoj sezoni lige.

Pretpitanje je gdje je kapetan kad se slavilo 15 godina zlata iz Atene?

Svaka utakmica teška

- Na radnom mjestu u Prešovu. Pomoćnik mi je morao u Poljsku na turnir, kondicijski trener se ženi, a nas je čekala utakmica s Topolčanima u domaćoj ligi za vikend i odmah u ponedjeljak start SEHA s Motorom iz Zaporžja koji je iznimno jaka momčad. Žao mi je da nisam mogao doći, no posao je posao.

Krećemo od stanja Tatrana?

- Dosta smo napredovali, dosta i promijenili. Otišli su nam Čip, Kasal, Butorac i Hrstka, došli Munoz i Michalka na krila, Grzenič u vanjsku liniju, a kostur momčad je ostao na okupu. Puno će nam nedostajati Butorac s eksplozivnošću u napadu. Imali smo problema s ozljedama i lomovima, slomili su noseve u Našicama Urban i Krok, u Doboju su Stranovsky i Michalka iskrenuli zglobove, tako da su tjedan dana izvan trenažnog procesa, a liga počinje. Bilo bi bolje da je drugačije, ali ništa novo i neuobičajeno. Žao mi je jedino da se dogodilo zbog činjenice da smo u Našicama protiv Szegeda i Nexea izgledali jako dobro, a sada opet moramo skoro ispočetka.

Veći problem bit će ritam igranja.

- Da, domaća liga, Liga prvaka, SEHA liga, puno jakih utakmica. Cilj je primarno domaće prvenstvo i kup. U Ligi prvaka možemo sa svakim, možda je tek Sporting malo iznad ostalih. Bidasoa, Cocks, Savehof i Rabotnik su vrlo dobre momčadi, ali mislim da smo i mi... Lani smo bili blizu prolaska, Silkeborg je otišao dalje za jedan gol, a dobili smo ga u Danskoj.

Između domaće i Lige prvaka bit će SEHA?

- SEHA liga nikad jača. Manje je utakmica, ali su jače, definitivno. Ove godine je sustav natjecanja drugačiji. Imamo skupinu s Vardarom, Motorom, Nexeom, Vojvodinom koja je napravila jako dobru momčad... Svaka utakmica će biti teška. Važno je zauzeti neku dobru poziciju za razigravanje. Idealno bi bilo biti među dva, ali to ne možeš garantirati. Križanje će biti ključ. Vjerujem u jednu dobru sezonu, mislim da svi imaju priliku za prva dva mjesta. Nemam momčad za kalkuliranje, ne možemo igrati sa slabijim sastavom, pa s jačim kada treba kao neki drugi.

Treba formu tempirati

Šansu neku ipak vidi...

- Mislim da će bit koncentrirani na LP. Zato kažem da je sve otvoreno i u skupini A, kao i kod nas. Brest i Zagreb su jaki, Veszprem najjači... Ali sezona je duga, formu treba tempirati. Sezona nosi puno utakmica, nosi i Euro na kojem će igrati, a nosi i ozljede koje jako puno mogu odlučiti. Nexe je lani staratalo odlično, ali s a ritmom srijeda - subota sve se počelo mijenjati. Papir definitivno kaže da je favorit Veszprem, pa Vardar, ali papir ne odlučuje.

Da, definitivno ove godine će biti znatno teže probiti se na Final Four. Sjetite se, lani su finale Lige prvaka u Kölnu igrali Vardar i Veszprem. Toliko o ligi…

Linker
24. travanj 2024 12:01